Winogrona

Winogrona to owoce, które powinno nazywać się jagodami bo taka jest ich prawidłowa nazwa. Zazwyczaj rozwijają się na winorośli właściwej. Jest to roślina należąca do rodziny winoroślowatych. Występuje też pod nazwą latorośli winnej lub winorośli winnej. Jej różne odmiany są uprawiane na całym świecie. Winogrona powszechnie wykorzystuje się do produkcji wina. Są też bezpośrednio spożywane lub dodawane to różnego rodzaju potraw. Winogrona wykazują też właściwości zdrowotne.
Sadzenie winogron wiosną i jesienią - poradnik praktyczny
Sadzenie winogron wiosną i jesienią - poradnik praktyczny
Choroby winogron i winorośli oraz najlepsze sposoby ich zwalczania
Choroby winogron i winorośli oraz najlepsze sposoby ich zwalczania
Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku
Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku

Winogrona - uprawa, pielęgnacja, przycinanie, zastosowanie do win i nalewek

Winorośle nie są uprawiane wyłącznie w winnicach. Bardzo często można spotkać je w prywatnych ogrodach. W tego typu miejscach również rozwijają się na nich dorodne winogrona. Można wykorzystać je do stworzenia wina lub nalewki albo po prostu zjeść. W każdej postaci mają do zaoferowania witaminy i wartości odżywcze.

Ważne informacje o winogronach

Winogrona to smaczne owoce, które właściwie należy nazywać jagodami. Zazwyczaj są to plony zbierane z winorośli właściwej. Ta popularna roślina należy do rodziny winoroślowatych. Występuje też pod nazwą latorośli winnej lub winorośli winnej. Jej liczne odmiany są uprawiane praktycznie na całym świecie. Najczęstszym zastosowaniem winogron jest oczywiście produkcja wina. Kolejnym ciekawym alkoholem jest nalewka z winogron. Są też bezpośrednio spożywane lub dodawane do różnego rodzaju potraw. Winogrona wykazują cenne właściwości zdrowotne.

Winogrona występują w wielu odmianach i dla uproszczenia można podzielić je na trzy grupy. Pierwsza z nich skupia rośliny deserowe rodzące duże owoce zebrane w dorodne grona. Są bardzo smaczne i mają gęsty miąższ. Nie nadają się do porastania wysokich pergoli. Najlepiej rozwijają się na drutach rozpiętych pomiędzy słupami. Wymagają regularnej pielęgnacji a najbardziej systematycznego przycinania. Są też odporne na mocne mrozy, przetrwają nawet w temperaturze -20-25°C. W tej grupie znajdują się winogrona zielone oraz winogrona fioletowe.

Chętnie uprawiane są też winorośle deserowo-winne. Są znacznie bardziej soczyste niż odmiany deserowe. Świetnie nadają się na soki jak i do surowego spożywania. Oczywiście można tworzyć z nich alkohol, wino z winogron deserowo-winnych jest bardzo dobre. Rośliny z tej grupy są dość odporne na choroby. W uprawie postępuje się z nimi tak samo jak z gatunkami deserowymi. W tej kategorii znajdują się winogrona czerwone, winogrona różowe oraz zielone.

Winogrona altanowe to ostatnia z opisywanych grup. Te rośliny odznaczają się dekoracyjnym ulistnieniem i odpornością na mróz. Temperatury spadające do -28°C nie wyrządzają im żadnej szkody. Dobrze czują się na wysokich podporach jak chociażby pergole. Jak już sama nazwa wskazuje mogą być uprawiane na altanach ogrodowych. Owoce są nieco mniej smaczne niż u odmian deserowych. Jednakże są soczyste i słodkie, można, więc robić z nich przetwory. Nalewka z winogron altanowych wykazuje właściwości zdrowotne. W tej grupie znajdują się winogrona czerwone, winogrona fioletowe i zielone.

Winogrona zielone i inne kolory – uprawa i pielęgnacja

Sadzonki winorośli można umieszczać w ziemi od połowy maja do października. Te rośliny nie mają dużych wymagań w stosunku do gleby. Poradzą sobie w praktycznie każdym podłożu. Najlepiej jednak rosną w ziemi piaszczystej i przepuszczalnej. Nie może być podmokła, dlatego też trzeba ją najpierw zdrenować. Winogrona różowe czy wszystkie inne odmiany to rośliny ciepłolubne. Sadzi się je, więc na stanowiskach nasłonecznionych. Muszą być też osłonięte od wiatru. Oczywiście nie wolno zapominać o tym, że winorośle do rozwoju potrzebują podpór.

W uprawie latorośli winnej bardzo ważne jest prawidłowe nawożenie. Pierwszym krokiem jest jesienne rozłożenie niegrubej warstwy kompostu. To jednak nie jedyny zabieg. W okresie od wczesnej wiosny do czerwca można trzy razy zasilić rośliny mineralnymi nawozami wieloskładnikowymi. Istnieją też mieszanki dostosowane specjalnie do winogron. Jeśli chodzi o dostarczanie wody, to okazy posadzone przy ścianach budynków trzeba często podlewać. W takich miejscach ziemia szybko przesycha. Tymczasem okazy rosnące na innych stanowiskach mają mniejsze potrzeby.  Podlewa się je w zasadzie tylko w czasie suszy lub jeśli rosną na glebach piaszczystych.

Kolejną ważną czynnością jest ściółkowanie. Winogrona zielone i inne odmiany należy zabezpieczyć warstwą ściółki. Zapobiegnie ona parowaniu wody oraz ograniczy rozrost chwastów. Dodatkowo korzenie nie będą narażone na wahania temperatur. Najlepsza do tego celu jest przekompostowana kora. To bardzo istotne, lecz najważniejszym zabiegiem jest przycinanie winorośli. U odmian altanowych usuwa się mocno zagęszczone pędy. Gatunki deserowe wymagają corocznego skracania by obficie owocowały. Trzeba je ciąć tak by pozostały dwa lub trzy pędy jednoroczne z pąkami kwiatowymi.

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne winogron

Owoce winorośli są najczęściej wykorzystywane do robienia alkoholi. Nalewka z winogron, najlepiej ciemnych, nie tylko świetnie smakuje, ale ma też pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi wzmacnia organizm i usuwa toksyny. Wino z winogron, czyli alkohol najczęściej wykonywany z tych owoców również wykazuje właściwości zdrowotne. Zawiera też witaminy i inne cenne składniki. Co ciekawe z pestek tych owoców wykonuje się oleje i wyciągi. Dlaczego winogrona fioletowe i inne kolory są tak chętnie stosowane?

Po pierwsze, dlatego, że winogrona zielone w 100 gramach mają tylko 69 kalorii. Winogrona czerwone w takiej samej ilości zawierają tylko 67 kalorii. Są też bardzo bogate w witaminy z grup A, C i B. Do tego dochodzą wartości odżywcze i mikroelementy takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Winogrona różowe suszone na rodzynki zawierają spore ilości glukozy, fruktozy i kwasu jabłkowego. Do tego z pestek pozyskuje się olej bogaty w witaminy A i E oraz kwas linolenowy.

Wszystkie opisywane owoce a zwłaszcza winogrona czerwone są źródłem polifenoli. Te substancje wykazują silne działanie atyoksydacyjne. Oznacza to, że usuwają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się organizmu. Polifenole mają tez działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Wino z winogron spożywane w niewielkich ilościach zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania chorób układu krążenia. Preparaty tworzone z pestek winogron mają pozytywny wpływ na działanie płuc.

Podsumowując winogrona fioletowe, winogrona różowe czy też zielone to bardzo ciekawe owoce. Nie mają wygórowanych wymagań uprawowych. Przyjmą się w wielu rodzajach gleby. W pielęgnacji ważne jest nawożenie i przycinanie. Dzięki tym zabiegom rośliny wydadzą bogate plony. Posłużą, jako surowiec na wino z winogron, ale nie tylko. Są bogate w witaminy i wartości odżywcze, więc warto spożywać je na surowo. Dobrze smakuje również nalewka z winogron lub wyciąg z pestek.

Dowiedz się również, jak wykonać wino z winogron.
CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij