Właściwości pigwy – działanie i składniki odżywcze

Właściwości lecznicze pigwy – witaminy i minerały

Właściwości pigwy są bardzo szerokie. Roślina zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C – aż 15 mg w 100 g! Na dodatek jest bogata w witaminy z grupy B, jak tiamina, niacyna czy ryboflawina. Do tego jeszcze duża zawartość witaminy A i kwasu foliowego – owoc pigwy jest prawdziwą bombą witaminową.

Niewielkie owoce zawierają także wiele wapnia, żelaza, miedzi i magnezu, a do tego także fosfor. Najważniejszy jednak jest potas – to aż 197 mg w 100 g owoców. Dzięki temu wspaniale wpływają na naturalny układ odpornościowy. Regularne spożywanie pigwy pomoże także poradzić sobie z niedoborami składników odżywczych, ale nie zawierają ich tak dużo, by trzeba było mocno ograniczać ich spożywanie.

W owocach pojawiają się także garbniki i pektyny. Do tego jest to naprawdę wartościowe źródło antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Są one odpowiedzialne za zmniejszanie stanów zapalnych i usuwanie nowotworów, mają także wpływ na zahamowanie starzenia się skóry i sprawiają, że cera jest piękna i gładka.

Owoc pigwy – działanie

Najczęściej stosuje się sok z pigwy lub przetwory z jej owoców na przeziębienie i grypę. Nic dziwnego – witamina C w dużym stopniu pomaga poradzić sobie z przeziębieniem, a witaminy z grupy B pobudzają układ odpornościowy. Do tego dzięki garbnikom, pigwa wspomaga leczenie suchego kaszlu – wycisza go i zmniejsza drapanie w gardle.

Jednakże nie jest to jedyny wpływ na zdrowie. Właściwości lecznicze pigwy wykorzystuje się także w naturalnym leczeniu problemów z żołądkiem i ogólnie układem trawienia. W tym wypadku działają zarówno owoce, jak i nasiona. Zawierają one niewielką ilość nitrylozydu amygdaliny, dzięki czemu łagodzą objawy niestrawności, pomagają usunąć zgagę i refluks. Do tego uznaje się, że amygdalina jest środkiem antynowotworowym i antystarzeniowym, dlatego wyciąg z pestek pigwy stosuje się do przemywania twarzy. Owoce przyspieszają trawienie, wspierają przemianę materii i można włączyć je do diety odchudzającej lub przy zaparciach.

Ale to nie wszystko. Najnowsze badania wskazują, że owoc pigwy znajduje zastosowanie także we wspomaganiu leczenia ciśnienia krwi, reguluje poziom glukozy. Na dodatek może zmniejszyć cholesterol, a do tego wzmacnia i regeneruje wątrobę. Pigwa może także wpływać na nastrój – to najsilniejszy naturalny antydepresant. Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie owocu, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wino z pigwy.

Jak jeść pigwę: zastosowanie

Jak jeść pigwę

Dojrzałe owoce pigwy wyglądają jak małe jabłka lub gruszki, ale niech cię to nie zwiedzie – nie mają za wiele wspólnego z tymi owocami. Wręcz przeciwnie, mają wyraźny, gorzki i cierpki smak, dlatego nie je się ich na surowo. Można wykorzystać je tylko i wyłącznie po przetworzeniu. Wtedy jednakże także są dość kwaśne, dlatego najczęściej pigwę przygotowuje się z dużą ilością cukru.

Pigwa i dżem z pigwy na desce, a także witaminy i właściwości pigwy, w tym właściwości lecznicze
Jakie właściwości lecznicze i witaminy ma pigwa, czyli właściwości pigwy

Pigwę zbiera się jesienią. Owoce powinny zostać przemrożone, wtedy będą się bardziej nadawać do zjedzenia. Na surowo lubią je ptaki, dlatego należy dość szybko zbierać je z drzewa. Z pigwy robi się przetwory, czasami jednak dodaje się jej odrobinkę do różnego rodzaju napojów czy dżemów, by lekko zagęścić przetwory, ponieważ owoce mają delikatne działanie żelujące.

Zastosowanie pigwy

Jak jeść pigwę? Najlepiej w syropie, dodawaną do herbaty zamiast cytryny. Przygotowanie takiego syropu nie jest trudne, a napój ma niezwykłe właściwości odżywcze. W okresie przeziębienia i grypy warto dodawać go do herbaty co najmniej raz dziennie, oczywiście w towarzystwie miodu, by jeszcze zwiększyć jego antygrypowe działanie.

  • 1 kg owoców,
  • 1,5 kg cukru.

Sok z pigwy przygotowuje się bardzo prosto. Można przygotować małą porcję do bieżącego spożycia lub zrobić od razu więcej i zapasteryzować na przyszłość.

  1. Umyj owoce, pokrój je na ćwiartki i usuń nasiona. Zostaw skórkę.
  2. Włóż owoce do dużego słoika warstwami, przesypując je cukrem.
  3. Przykryj słoik gazą lub nie do końca zasuniętą zakrętką i odstaw na 4-5 dni w zacienione miejsce.
  4. Kiedy owoce puszczą sok, przelej go do małych buteleczek lub słoiczków i zapasteryzuj. Macerowane owoce także nadają się do zjedzenia.

Sok znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębienia i problemów trawiennych. Na jego bazie może powstać także szybka nalewka z pigwy. Do soku wystarczy dolać alkoholu – najlepiej spirytusu w proporcji 1:1:1 z wodą wymieszaną z miodem. Dzięki temu szybka nalewka z pigwy nabierze delikatniejszego smaku. Aby owoce lepiej puściły sok, można zetrzeć je na tarce.

Owoc pigwy: zbiór i przygotowanie do przetworzenia

Aż trudno uwierzyć, że chociaż pigwa ma niezwykłe właściwości odżywcze, nie jest szczególnie popularna. Na działkach i w przydomowych ogródkach częściej można znaleźć pigwowca – jego owoce także nazywane są pigwą, ale nie powinno się mylić ze sobą tych pojęć. Pigwa zwyczajna ma owoce podobne do gruszek lub miniaturowych jabłuszek i rosną na drzewie. W Polsce nie ma za wielu regularnych upraw i owoce dostępne w sklepach najprawdopodobniej pochodzą z Hiszpanii.

Warto jednak posadzić drzewko w ogrodzie. Pigwa nie jest trudna w uprawie, a to plenna roślina. Dzięki temu możesz wykorzystać właściwości zdrowotne tych niezwykłych owoców. Owoc pigwy zbiera się późnym latem lub jesienią. Powinien być intensywnie wybarwiony na żółto. Przed zrobieniem dżemu czy konfitury owoce warto włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Po przemarznięciu są mniej gorzkie, więc danie będzie o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Należy pamiętać także o tym, że można wykorzystać nasiona pigwy. Zalewa się je alkoholem, a tak powstały wyciąg bywa stosowany na przykład do pielęgnacji cery dojrzałej.

ikona podziel się Przekaż dalej