Rodzaje i właściwości mięty

Mięta – rodzaje

Mięta to wieloletnia roślina o intensywnie zielonych liściach w kształcie elipsy. Nie jest bardzo wymagająca w uprawie, wręcz przeciwnie – w niektórych częściach kraju rośnie jak pokrzywa – chwast tworzący ogromne kępy. Nawet przy niewielkim poruszeniu przepięknie pachnie. W naszych ogrodach i na parapetach najczęściej pojawia się mięta pieprzowa, jednak w przemyśle używane są także inne rodzaje mięty.

  • Mięta pieprzowa to najpopularniejszy gatunek. Ma intensywny smak i zapach. To ona jest wykorzystywana na świeże listki, robi się z niej napar leczniczy. Dobrze rośnie w pojemnikach.
  • Mięta zielona ma podobne właściwości do mięty pieprzowej, jest jednak bardziej intensywna. To z niej pozyskuje się często mentol.
  • Mięta polna to chwast, który jednak ma niezwykłe właściwości lecznicze. Działanie tej rośliny było doceniane wiele lat temu, obecnie wraca się do jej stosowania. Susz można znaleźć w sklepach zielarskich. Jest najlepsza na problemy żołądkowe i trawienne.
  • Mięta cytrynowa to odmiana o niezwykłych właściwościach – jest wyraźnie cytrusowa w smaku i zapachu. Dlatego liście są używane do napojów, deserów i innych przysmaków, jest orzeźwiająca i smaczna. Sama mięta cytrynowa także ma właściwości zdrowotne, działa zwłaszcza na trawienie. Jeśli szukasz informacji na temat tej mięty, sprawdź także ten artykuł o uprawie mięty cytrynowej.

Właściwości zdrowotne mięty pieprzowej

Dla nas najważniejsza pozostaje jednak mięta pieprzowa. Herbata z jej suszonych liści jest świetnym sposobem na przejedzenie, ból żołądka, niestrawność. Zmniejsza nudności i mdłości, reguluje pracę żołądka, pomaga w zwalczaniu kolek jelitowych. Mięta pieprzowa działa tak dobrze poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Dlatego nie powinno się jej podawać w niektórych przypadkach.

Utarło się, że herbatka z mięty jest delikatna i można ją pić bez obaw na wszystkie dolegliwości trawienne, ale nie. W niektórych przypadkach może nawet zaostrzyć dyskomfort, na przykład w czasie głodówek podczas intensywnego zatrucia pokarmowego, przy problemach z wrzodami żołądka lub w czasie nadkwasoty.

Liść mięty pieprzowej zawiera mnóstwo flawonoidów i olejki eteryczne, czyli mentol, które mają działanie przeciwskurczowe i rozkurczowe. Dzięki temu świetnie sprawdzają się przy kolkach, wzdęciach i zaparciach. Okazuje się, że są także świetne w czasie leczenia zespołu jelita drażliwego.

Zastosowanie mięty

Zastosowanie mięty w przemyśle leczniczym

Właściwości mięty są wykorzystywane w przemyśle leczniczym. Pozyskuje się z nich mentol, który często pojawia się w różnych lekach, zwłaszcza tych do ssania. Jednak olejek miętowy wykorzystuje się do wielu innych produktów – tabletek na kaszel, kropli żołądkowych i tym podobnych. Syrop z mięty ma zmniejszać poranne nudności u kobiet w ciąży, zwalczać nieprzyjemny zapach z ust, łagodzić stres i pomagać w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych.

Świeża mięta po zerwaniu i właściwości mięty, a także zastosowanie, działanie i własicwości lecznicze
Właściwości mięty i jej zastosowanie krok po kroku - sprawdź!

Olejek miętowy to nie jedyne wykorzystanie. Z suszonych liści robi się herbatki ekspresowe lub sypane, które możesz kupić w każdej aptece i wielu sklepach spożywczych. Herbata z mięty może być stosowana do picia po obfitym obiedzie. Można ją zmieszać także z innymi ziołami, na przykład melisą czy herbatą, a także dodać do niej nieco owoców – suszonej skórki pomarańczy, suszonego jabłka, by była smaczniejsza. Warto wprowadzić ją do swojego menu na co dzień.

Liść mięty w kuchni

Świeża mięta znajduje także zastosowanie w kuchni. Najczęściej wykorzystuje się po prostu liść mięty – dodaje świeżości i aromatu każdej potrawie, dlatego czasami jest traktowany jako jadalna dekoracja. Można jednakże podbić nim także smak drinków, napojów i lodów.

W kuchni lepiej sprawdza się mięta cytrynowa, chociaż pieprzowa także dobrze się sprawdza. Z ich liści robi się także sosy do mięsa, można dodać je do lodów lub kremów, by zyskały na świeżym, mentolowym smaku. Pobudzająca trawienie mięta dobrze sprawdza się zwłaszcza do ciężkich, tłustych potraw – jagnięciny, bitej śmietany, kremów na maśle i żółtkach.

Mięta pieprzowa w domu i ogrodzie

Świeża mięta – zbiór liści

Mięta jest bardzo pospolita i łatwa w uprawie, dlatego można ją hodować we własnym domu. Warto mieć chociaż małą doniczkę, by zawsze móc skorzystać z jej właściwości zdrowotnych. I nie chodzi tylko o pozyskiwanie i suszenie liści na napar na trawienie.

Liście mięty możesz obrywać regularnie, w miarę potrzeb. Te doniczkowe rośliny, które stoją w domu mogą rosnąć cały rok – uszczykiwanie liści z góry tylko rozkrzewi miętę. Jednak jeśli uprawiasz je w ogrodzie, musisz regularnie przeprowadzać zbiory, ścinając pędy nisko nad ziemią. Bez obaw – mięta szybko odbije i zacznie wypuszczać nowe pędy. Zbiory powtarzają się nawet trzy razy w sezonie. Liście można suszyć na słońcu, nadają się potem do przyrządzenia herbatki lub zastosowania w kuchni.

Nalewka z mięty i syrop z mięty

Z liści mięty możesz samodzielnie zrobić dwa specyfiki, których dobroczynne działanie trudno przecenić: syrop i nalewka z mięty. Są nie tylko zdrowotne, lecz po prostu także smaczne, zwłaszcza jeśli dodasz odpowiednią ilość cukru.

Domowy syrop z mięty uzyskuje się z liści gotowanych pod przykryciem w niewielkiej ilości wody przez godzinę. Następnie mięta musi odstać, by puścić sok. Następnie sok gotuje się z cukrem, by powstał gęsty syrop. Jeśli dodasz do niego trochę melisy, będzie miał działanie uspokajające i kojące nerwy, można podawać go także dzieciom. Idealnie sprawdza się jako dodatek… do kawy.

Nalewka z mięty to ratunek na żołądek dla dorosłych, bowiem jest naprawdę mocna. To dobry specyfik na trawienie, który szybko możesz przygotować samodzielnie. Zamiast pić filiżankę mocnej herbaty miętowej, wystarczy jedna łyżeczka nalewki z mięty, by pobudzić trawienie. Nie może być jednak zbyt słodka.

ikona podziel się Przekaż dalej