Właściwości selera naciowego krok po kroku - co warto wiedzieć?
Niskokaloryczny i pyszny seler naciowy jest popularnym warzywem dodawanym do zup i sałatek i koktajli. Nie każdy wie, że oprócz charakterystycznych walorów smakowych, ma wiele właściwości odżywczych, a oprócz tego bogaty jest w witaminy i minerały. Seler naciowy może być spożywany na surowo i bardzo często wykorzystywany jest jako zdrowa przekąska, którą zabiera się w kawałkach do pracy, szkoły lub w podróż. Upieczony korzeń selera może stanowić ciekawą alternatywę dla frytek.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.
Właściwości selera naciowego
Nie każdy wie, że seler naciowy w 95% składa się z wody. Okazuje się, że warzywo to zawiera wiele składników odżywczych, zachowując niską kaloryczność. Zawiera on witaminę K, witaminę A, potas, i kwas foliowy. W o wiele mniejszym stopniu w selerze znaleźć można magnez, wapń, mangan, witaminy z grupy B i fosfor. Jest bogaty w błonnik.
Seler jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i elektrolitów. Te ostatnie to związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są odpowiedzialne za nawodnienie, utrzymanie prawidłowego ciśnienia, pomagają również w naprawie i odbudowie uszkodzonych tkanek, a także zapewniają prawidłową pracę nerwów i mięśni.
Przeciwutleniacze zawarte w selerze
Jeśli zastanawiasz się, czy seler naciowy jest zdrowy, to musisz wiedzieć, że wartości odżywcze i właściwości zdrowotne selera naciowego są ogromne.
Seler jest bogaty w wiele substancji przeciwzapalnych i w przeciwutleniacze, które pomagają w walce z poważnymi chorobami, a także zapobiegają starzeniu się.
Seler jak źródło bogatych substancji odżywczych może chronić przed pojawianiem się chorób neurologicznych w tym choroby Alzheimera. Zawarta w selerze kwercetyna pomaga w zmniejszeniu ryzyka powstawania nowotworów.
Seler jest bogaty w przeciwutleniacze, które mają bezpośredni wpływ na neutralizację stanów zapalnych w organizmie. Ważnym odkryciem jest też to, że seler zawiera luteolinę, która zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w komórkach mózgowych. Ma również bezpośredni wpływ na zwalczanie bakterii, które odpowiedzialne są za zapalenie żołądka.
Właściwości zdrowotne selera naciowego
Nad właściwościami zdrowotnymi selera można się bardzo długo rozpisywać, ponieważ plusy z jego regularnego spożywania są ogromne. Częste jedzenie selera naciowego obniża poziom krwi, dzięki czemu mogą stosować go osoby chore na cukrzycę, a także takie, które obarczone są ryzykiem zachorowania. W ten sposób możemy zminimalizować ilość zachorowań na tę niebezpieczną i podstępną chorobę.
Seler naciowy ma również korzystny wpływ na wzrok. Witaminy w nim zawarte zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, która może być częstą przyczyną utraty wzroku. Dodatkowo seler może znacznie poprawić wzrok, a witaminy, które zawiera, mogą stanowić ochronę dla siatkówki. Warzywo to jest polecane osobom starszym, ale nie tylko.
Seler często zalecany jest kobietom w ciąży, z uwagi na bogatą zawartość kwasu foliowego. Kwas foliowy ogromne znaczenie w pierwszych tygodniach ciąży. Zapobiega powstawaniu wad serca u płodu, a także minimalizuje ryzyko przedwczesnego porodu. Jednak nie tylko kobiety ciężarne powinny zatroszczyć się o dostarczenie organizmowi kwasu foliowego. Również pary starające się o dziecko, powinny regularnie spożywać seler naciowy, gdyż ma on pozytywny wpływ na płodność.
Odchudzające właściwości selera naciowego
Seler jest niskokalorycznym warzywem bardzo polecany w przypadku osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Choć uważa się, że warzywo to ma ujemną wartość kaloryczną, to nie jest to prawda.
* Za pożywienie z ujemną wartością energetyczną przyjmuje się produkty, do których spalenia organizm potrzebuje więcej kalorii, niż same zawierają.
Seler jest niskokaloryczny i zawiera błonnik, który przyspiesza trawienie i zmniejsza ryzyko pojawiania się zaparć. Ma to ogromny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponieważ jego działanie reguluje ilość wypróżnień, co ma bezpośredni wpływ na utratę wagi. Ma on również duży wpływ na poprawę ogólnego samopoczucia, co jest bezpośrednio związane z polepszeniem stanu zdrowia.
Niestety wiele osób nie lubi smaku selera i całkowicie rezygnuje z jego spożywania, a to ogromny błąd. Warto znaleźć sposób na to warzywo i przemycać go w diecie rodziny. Na przykład w postaci dodatku do koktajli, które kochają wszyscy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z selera naciowego.
Jak sprawić, aby smak selera był znośny?
Wiele osób uskarża się na mocny i charakterystyczny smak warzywa, który sprawia, że niechętnie po nie sięgają. Choć seler ma pozytywne właściwości zdrowotne, a jego spożywanie daje wiele korzyści, to jednak nie każdy potrafi się przełamać. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, które sprawią, że w połączeniu z innymi składnikami, seler stanie się bardziej znośny.
Sok z jabłka i selera naciowego
Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju soki, a w Twoim domu znaleźć można sokowirówkę, to wypróbuj świetny i prosty przepis na przepyszny sok z selera.
Składniki:
- 4 łodygi selera
- 1 jabłko
- ½ pęczka pietruszki
- sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki oprócz cytryny umieszczamy w sokowirówce i wyciskamy z nich sok. Cytrynę wyciskamy, a sok dodajemy do powstałego z jabłka i selera soku, a później dokładnie mieszamy.
Pyszne smoothie ananasowo-selerowe
Jesteś miłośnikiem smoothie? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na przepyszny koktajl!
Składniki:
- 4 plastry ananasa
- 3 obrane ogórki gruntowe
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka wody
- opcjonalnie kilka kostek lodu.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na przepyszny i gładki napój.
Wypróbuj te dwa sposoby, a przekonasz się, że z dodatkiem jabłek lub ananasa, smak selera staje się o wiele przyjemniejszy. Nie zniechęcaj się, jeśli za pierwszym i za drugim razem nadal wyczuwasz jego posmak. Niejednokrotnie organizm ludzki potrzebuje więcej czasu do przyzwyczajenia się do danego smaku.
Mimo iż seler jest warzywem, które posiada wiele zalet i poleca się go wszystkim, to jest pewna grupa osób, która powinna go unikać. Chodzi oczywiście o osoby, które są na seler uczulone. W takim wypadku spożywanie selera nie jest wskazane, a składników odżywczych i witamin należy szukać w innych warzywach lub suplementach.
Jak wybrać dobry seler naciowy?
Do tej pory nie miałeś okazji kupować selera naciowego? W takim razie szybko należy to zmienić. Poniżej znajdziesz sposób na zakup idealnego selera.
- ●jędrne łodygi- kupując seler naciowy zwrócić uwagę czy łodygi są twarde, czy może widać po nich, że warzywo nie jest pierwszej świeżości,
- ●zdrowe liście - zwróć uwagę na liście. Nie powinny być zwiędłe ani pożółkłe,
- ●wykorzystaj zarówno łodygę, jak i liście,
- ●krój seler bezpośrednio przed jego spożyciem.
Stosując się do tych kilku zaleceń, będziesz mieć pewność, że kupisz idealne warzywo, które w lodówce przetrwa długi czas. Kupując warzywa gorszej jakości, narażasz się na straty. Zazwyczaj seler spożywa się w małych ilościach, dlatego też warto zadbać o jak najlepszy stan warzywa podczas zakupu.