Wysiew warzyw krok po kroku - fasolka, buraki, ogórki i inne warzywa

Sadzenie nasion warzyw i odpowiednie dobranie jego terminu jest bardzo istotne, jeśli chcemy, by na naszym ogrodzie pojawiły się dorodne i smaczne warzywa. Warto pamiętać, że wysiew buraków czerwonych, wysiew fasolki, wysiew ogórków i innych warzyw może odbywać się w innym czasie. Dowiedzmy się zatem, jak powinien wyglądać wysiew warzyw i kiedy siać warzywa.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.

Wysiew warzyw krok po kroku - fasolka, buraki, ogórki i inne warzywa

Wysiew warzyw - co warto wiedzieć

Dobór podłoża pod wysiew warzyw

Jeśli planujemy wysiew buraków czerwonych, wysiew fasoli, wysiew ogórków, czy też pomidorów lub innych warzyw, powinniśmy pamiętać o tym, że zasadzenie nasion warzyw powinno odbywać się na odpowiednim miejscu. Tutaj musimy mieć na uwadze to, jakie będzie najlepsze podłoże pod uprawę warzyw.

Mając do wyboru ogromny wachlarz ziemi do warzyw, musimy pamiętać o tym, by nie kierować się jedynie najniższą ceną, ale tym, jaki skład ma podłoże. Najlepsza dla buraków i ogórków i innych warzyw będzie mieszanina torfu z piaskiem. Jeśli nie możemy zrobić podłoża sami, wtedy warto skorzystać z gotowego podłoża do rozsady.

Kolejnym ważnym elementem jest dobór pojemników, w których wysadzimy warzywa zgodnie z kalendarzem siewu warzyw. Tutaj polecane przez ogrodników są doniczki torfowe, ponieważ wtedy możemy je wsadzić z burakami i ogórkami lub innymi warzywami od razu do gruntu. Innym rozwiązaniem są wielodoniczki, umożliwiające nam wysianie buraków czerwonych, wysianie ogórków, czy też wysianie fasolki w dużej liczbie. Dodatkowo możemy korzystać z nich wielokrotnie.

Sadzenie nasion warzyw na odpowiednim stanowisku

Poza odpowiednim doborem gleby przy uprawie warzyw, bardzo ważne jest zapewnieni im wszelkich niezbędnych do rozwoju czynników, takich jak światło, czy też odpowiednia wilgotność. Zobaczmy więc, jak światło i wilgotność gleby wpływają na różnego typu warzywa.

Do produkcji naszych warzyw powinniśmy dobrać odpowiednio nasłonecznione stanowisko, które będzie jasne i przewiewne. Jednak nie może być ono narażone na pełne nasłonecznienie, a także na przeciągi, ponieważ wtedy warzywa mogą nie wykiełkować. Dobrze jest trzymać stałą temperaturę zarówno przed wschodami, jak i po wschodach.

Kolejnym czynnikiem jest zachowanie odpowiedniej wilgotności. Dlatego też rozsada powinna być podlewana za pomocą zraszacza, w którym znajdzie się woda o temperaturze pokojowej. Warto również po wysiewie nasion przykryć doniczkę folią lub szybą, w której będą zrobione dziurki, by warzywa mogły swobodnie oddychać.

Pikowanie i hartowanie rozsady warzyw

Pikowanie warzyw - poza fasolką

Już po około 2 lub 3 tygodniach od momentu wschodów nasion, małe siewki warzyw - poza fasolkami, pikujemy do doniczek skrzynek lub wielodoniczek. Można je także przerwać, czyli usunąć z uprawy rośliny niepotrzebne, by nie rosły za gęsto. Pamiętajmy jednak o tym, że przed tym zabiegiem musimy podlać wszystkie warzywa.

Do pikowania służą nam specjalistyczne narzędzia, natomiast jeśli nie mamy ich w swoim domu, wtedy wystarczy jedynie widelec lub patyczek. Warto tu zaznaczyć, że każda roślina, która została już wyjęta z gleby, powinna być skontrolowana, czy nie ma objawów chorobowych, nie są na niej szkodniki oraz czy jest cała i zdrowa. Jeśli natomiast tak nie jest i sadzonka wykazuje jakieś objawy chorobowe lub ma uszkodzone korzenie, wtedy należy ją wyrzucić.

Wysiew warzyw krok po kroku - fasolka, buraki, ogórki i inne warzywa

Gotowe rośliny podlewamy bardzo solidnie, ale delikatnie, by nie zniszczyć podłoża. Pamiętajmy, że ziemia powinna opaść i przylgnąć do korzeni warzyw. Dzięki pikowaniu nasza roślina będzie silniejsza, ponieważ rozwinie się jej system korzeniowy. Nie zapominajmy jednak, że warzywa - poza fasolką, która nie powinna być pikowana, podobnie jak ogórek i dynia, są bardzo delikatne. W uprawie ważne się oczywiście terminy siewu. Sprawdź także ten artykuł z poradami, kiedy siać warzywa.

Polecane do ogrodu warzywnego - nawozy i akcesoria

Hartowanie warzyw

Hartowanie warzyw, łącznie z burakami i ogórkami, jest bardzo istotne i ma bardzo duży wpływ na to, jak w przyszłości, w gruncie będą sobie radziły dane warzywa. Zobaczmy więc, kiedy wykonywane jest hartowanie warzyw i jak ono może przebiegać w warunkach domowych.

Hartowanie warzyw wykonywane jest po to, by rośliny, które cały czas do tej pory były w jakiś umiarkowanie ciepłych pomieszczeniach, były przygotowane na temperatury, jakie panują na zewnątrz. Jeśli jednak hodujemy jakieś warzywa w domu, wtedy nie musimy się tym przejmować.

Hartowanie sadzonek wykonuje się 10-14 dni przed tym, zanim będziemy chcieli posadzić rozsadę. Aby hartowanie dobrze poszło, musimy obniżyć w domu temperaturę powietrza. Dodatkowo przed samym już sadzeniem do gruntu warzyw, powinniśmy bardzo obficie zalać rozsadę. Zabieg ten ma na celu przygotowanie rośliny do życia w gruncie na świeżym powietrzu.

Kiedy siać warzywa - kalendarz siewu warzyw

Wiele osób zastanawia się nad tym, kiedy wysiać warzywa. Odpowiedzi nie musimy szukać daleko, ponieważ do tego posłużyć nam może kalendarz siewu warzyw, który jest bardzo praktyczny i znajdziemy w nim wszystkie potrzebne informacje do tego, by bez problemowo przebiegł wysiew warzyw.

Warto pamiętać, że niektóre warzywa sadzimy od razu do gruntu, a w przypadku niektórych lepiej jest najpierw wyprodukować rozsadę, by później gotowe sadzonki wysadzić na miejsce stałe. Ma to swoje wady i zalety. Przede wszystkim sadzonki będą bardziej odporne na różne czynniki zewnętrzne, natomiast cała produkcja trwa dłużej.

Do gruntu przeprowadza się wysiew buraków czerwonych oraz wysiew fasolki. Buraki sadzimy już od początku IV, aż do połowy VI. Pamiętajmy przy tym jednak, że minimalna temperatura w tym okresie powinna wynosić 8oC. Natomiast fasolkę wysiewamy na koniec V i w VI w odległości między rzędami około 40 cm.

Wysiew ogórków, dyni i cukinii przeprowadzany jest w ten sam sposób. Na rozsadę nasiona wysiewamy w IV. Cały proces tworzenia rozsady trwa 5 tygodni, o ile zapewnimy warzywom odpowiednie warunki. Natomiast gotową rozsadę sadzimy na miejsce stałe już po 15.V. Z kolei kapusta pekińska na rozsadę wysiewana jest już w II, ale proces ten trwa około 7-8 tygodni, przy otrzymaniu odpowiedniej temp. w wysokości 20oC. Wtedy już w IV możemy wysadzać ją na miejsce stałe.

Ocena: 4,7/5 (głosów 28)
, aktualizacja 5 grudnia 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij