Z czego robi się piwo? Praktyczny przewodnik po składzie piwa dla domowego piwowara
Z czego robi się piwo? Lista składników może być dłuższa, niż ci się wydaje. Zrobienie smacznego, aromatycznego i przejrzystego trunku nie jest łatwe, ale jeśli wybierzesz dobre składniki, z pewnością ci się to uda. Podpowiadamy, co będzie ci niezbędne, jeśli zdecydujesz się zrobić piwo samodzielnie.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.
Z tego artykułu dowiesz się:
Produkcja piwa domowego a piwo komercyjne
Samodzielna produkcja piwa w domach staje się coraz bardziej modna. Decydują się na nią smakosze i osoby, które uwielbiają eksperymentować z aromatem, smakiem, fermentacją. To świetny pomysł, ponieważ piwo domowe będzie na pewno zdrowsze. Przede wszystkim masz pewność, co się w nim znajduje, że nie dodajesz do niego żadnej chemii. Na dodatek, jeśli zdobędziesz trochę wprawy, będziesz mógł samodzielnie manipulować składnikami tak, by uzyskać najsmaczniejszy dla ciebie efekt.
Po taniej, masowej produkcji trudno spodziewać się najlepszej jakości. Kilka lat temu krążyła plotka o tym, że najważniejsi gracze na rynku piwowarskim sięgali po szkodliwe składniki, które dodawały piwu smaku bez leżakowania i fermentacji. Jednym z nich miała być żółć bydlęca. Okazało się to mitem – „żółć bydlęca” to po prostu ekstrakt z chmielu o żółtym kolorze, który jednak także ma niewiele wspólnego z naturą i tradycyjnym sposobem warzenia piwa. W domu możesz wykorzystać stare receptury i zadbać o to, by skład piwa był naprawdę idealny. Dzięki temu możesz zrobić piwo niepasteryzowane, które należy spożyć w krótkim czasie. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o uprawie chmielu.
Z czego robi się piwo? Z chmielu!
To przecież oczywiste – każde dziecko wie, że piwo robi się z chmielu… Okazuje się jednak, że niekoniecznie. Dodatek chmielu jest bardzo ważny, ale nie jest to główny składnik domowych trunków. Chmiel dodaje się w czasie zacierania, czyli tworzenia zacieru. Najczęściej dwie dawki – pierwszą dla głębokiego, gorzkawego smaku, drugą, pod koniec gotowania, dla aromatu.
Ilość składnika możesz regulować samodzielnie, więcej, jeśli nie przepadasz za gorzkimi nutami, możesz zrobić po prostu piwo bez chmielu. Jeśli będzie ci brakowało jego aromatu, możesz kupić chmielowane inne składniki piwa. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić piwo w domu.
Skład piwa: podstawa to słód
Słód to podstawa zrobienia każdego piwa. To właśnie jego się zaciera, by powstały cukry proste, pożywka dla drożdży w procesie fermentacji. Słód to w skrócie lekko skiełkowane ziarenko zboża.
Produkcja piwa domowego najczęściej opiera się na słodzie jęczmiennym. Jest on najłatwiejszy do przetworzenia, ma najciekawszy smak. Słód jęczmienny jest także najczęściej wykorzystywany do produkcji piw w większych i mniejszych koncernach. Obecnie na rynku jest dobre kilkanaście rodzajów. Możesz kupić już ześrutowany słód jęczmienny z czekoladą, podpalany, prażony, karmelizowany, albo po prostu zwykły. Nadaje się, jeśli chcesz stworzyć piwo bez chmielu.
Ponadto do piwa domowego wykorzystuje się także słód pszeniczny (jasny, ciemny, czekoladowy lub karmelizowany), a także słody żytnie. Te drugie najczęściej miesza się z innymi rodzajami słodu w proporcji co najmniej 1:1. Na wszystkich słodach można zrobić piwo niepasteryzowane. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z pokrzywy?
Składniki piwa: drożdże piwowarskie
Warzenie piwa nie uda się, jeśli do całości nie dodasz drożdży piwowarskich. Ich zadaniem jest przerobienie cukru uzyskanego ze słodu na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Dzięki temu piwo będzie gazowane. Drożdże decydują o zawartości alkoholu, a także o słodyczy powstałego napoju.
Skład piwa to jednak nie wszystko. O zawartości alkoholu i smaku decyduje także rodzaj drożdży. Te niskiej fermentacji są nieco delikatniejsze, te wysokiej – bardziej wyraziste i o wiele głębsze.
Cukrowe składniki piwa
Ostatnia już kategoria to cukrowe składniki piwa. Dodaje się je już na sam koniec, nawet w czasie rozlewania i butelkowania. Dzięki nim pozostałe drożdże jeszcze fermentują (zachodzi tak zwana refermentacja), ustala się zwartość alkoholu i smak. Najczęściej w tym czasie dodaje się ekstrakty słodowe. Można je zrobić samodzielnie, jednak dobrej jakości ekstrakty słodowe można kupić. Warzenie piwa udaje się także, jeśli do butelek dodasz glukozy. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o domowych winach.