Wino z winogron i inne tradycyjne receptury

Klasyczne wino z winogron

W zasadzie do przygotowania domowego wina sprawdzają się wszystkie odmiany winorośli, które można uprawiać w ogrodzie, zarówno białe, jak i fioletowe. Jednakże są także specjalne odmiany typowo przeznaczone do produkcji wina, takie jak ‘Jurora’, ‘Jutrzenka’, ‘Acolon’, ‘Sevar’ czy ‘Svenson Red’.

Wino z winogron można zrobić bardziej lub mniej słodkie. Kwaśniejsze odmiany wymagają dodania większej ilości cukru, ale bardzo wycukorzone owoce nadają się do zrobienia prawie bez dodatku cukru. Jeśli poczekasz ze zbiorem do pierwszych zimowych przymrozków, owoce będą o wiele słodsze.

Wino winogronowe jest takie popularne, ponieważ na skórce owoców znajdują się drożdże. Nie oznacza to jednak, że nie trzeba dodawać do nich drożdży winiarskich, wręcz przeciwnie. Wino z winogron robi się także z dodatkiem innych owoców. Może wino śliwowe nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale już wino z wiśni i winogron jest po prostu przepyszne.

Smaczne wino z malin

Wino z malin jest bardzo smaczne. Słodkie, delikatne, bardzo deserowe. Świetnie sprawdza się jako popołudniowy aperitif lub dodatek do deserów. Na dodatek, podobnie jak nalewka malinowa, dobrze sprawdza się w razie przeziębień czy zachorowania na grypę, ponieważ działa napotnie. I ma przepiękny kolor! Rubinowy, głęboki, wspaniale się prezentuje w karafce.

Maliny na wino powinny być bardzo dojrzałe, soczyste i słodkie. Takie udają się najlepiej. Oczywiście należy dodać do nich matkę drożdżową i cukier – można nim regulować poziom słodkości wina. W ten sam sposób robi się wino z jeżyn. Wino z jeżyn jest nieco mniej słodkie, dlatego można połączyć owoce. Kolor trunku będzie bardziej fioletowy, ale za to zyska niezwykły smak.

Kwaskowate wino z porzeczek

Wino z porzeczek to kolejny klasyk na naszej liście. Nastawiano go od wieków, zarówno z czarnych, jak i czerwonych. Ma lekkie działanie lecznicze, ale tak naprawdę głównie robi się je dla smaku – niezwykłego, głębokiego, nieco kwaśnego.

Wino z porzeczek jest bardziej orzeźwiające. Jednak często wymaga dodania większej ilości cukru. Wtedy jest po prostu smaczniejsze i bardziej deserowe. Wino z porzeczek idealnie pasuje do podawania razem z deserami. Można nim także nasączyć biszkopt do tortów lub innych ciast, będzie miało niezwykły smak. Dobrze się przechowuje w ciemnych butelkach, nie traci na klarowności ani kolorze. Jeśli szukasz nietypowych pomysłów, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wino z ryżu.

Wino z derenia, czyli lecznicze trunki

Wino z derenia na zaburzenia krążenia

Dereniówka, czyli nalewka z derenia ma wpływ na układ krążenia. Wzmacnia serce, uszczelnia naczynia krwionośne, usprawnia przepływ krwi. Jednak owoce derenia można wykorzystać także inaczej, właśnie do przygotowania ciekawego i dość smacznego wina. Owoców nie je się na surowo, ponieważ są bardzo cierpkie, ale w winie tracą swój posmak.

Nawet jeśli nie będzie należało do twoich ulubionych trunków deserowych, warto od czasu do czasu po niego sięgać. Wino z derenia ma szerokie działanie zdrowotne. Z jednej strony wspierają serce, z drugiej także mogą wpłynąć na układ pokarmowy. Wino można pić także prewencyjnie w okresie grypowym, ponieważ wzmacniają organizm i leczą pierwsze objawy przeziębienia.

Wino z jarzębiny o niezwykłych właściwościach

Jarzębina najczęściej kojarzy nam się z jarzębiakiem – tradycyjną nalewką na bazie czerwonych owoców. Jednakże można je także przeznaczyć do zrobienia wina. Ma ono dość specyficzny smak – wino z jarzębiny może być lekko kwaśne, jak wino z wiśni, na dodatek może mieć nieco cierpki posmak. Jednakże wystarczy dodać trochę więcej cukru i przemrozić owoce w zamrażalniku przez 24 godziny, by było naprawdę smaczne.

A warto je pić! Wino z jarzębiny ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera bardzo wiele witaminy C (więcej, niż niektóre cytrusy), a do tego beta-karoten, witaminy z grupy B, K i PP. Sód, potas, miedź, flawonoidy, garbniki… to prawdziwa skarbnica składników odżywczych! Idealne na przeziębienie, grypę i inne infekcje układu oddechowego.

Wino z głogu na stres i nadciśnienie

Delikatnie czerwonawe wino z głogu to strzał w dziesiątkę dla osób, które lubią kwaskowaty posmak. Jest bowiem naprawdę dość kwaśne, ale pozbawione cierpkości i goryczki, dlatego wspaniale się sprawdza na przykład jako kontrast do słodkich deserów i kremów. Lekkie i smaczne, warto pić je zwłaszcza dla smaku, ale ten trunek ma także działanie prozdrowotne.

Wino z głogu ma niezwykłe właściwości lecznicze. I to naprawdę mnóstwo! Podobnie jak wino z dzikiej róży ma wpływ na wzmocnienie serca. Warto pić po małym łyczku prewencyjne w czasie zwiększonego stresu, po zawale lub po infekcji. Pomaga wzmocnić krążenie, poprawia odporność organizmu i uspokaja pracę rytmu serca.

Nalewanie wina i owoce na wino
Owoce na wino krok po kroku, czyli wino z wingron, wino z derenia, wino z jarzębiny, wino z pigwy

Wino z czarnego bzu na przeziębienie

Czarny bez najczęściej wykorzystuje się do tworzenia słodkich syropów na przeziębienie. Do tego stosuje się białe kwiaty, jednakże w tym wypadku wykorzystuje się owoce. Wino z czarnego bzu służy przede wszystkim do leczenia przeziębień. Z takiego działania było szczególnie znane w medycynie ludowej, ponieważ ma działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Spory łyk wina może także zapobiec problemom trawiennym po przejedzeniu.

Trunek jest naprawdę smaczny. Ma ciemny kolor i jest kwaskowaty, podobnie jak wino z dzikiej róży. Jeśli jednak zbierzesz owoce po przymrozkach, stracą one swój cierpki posmak. W trakcie produkcji warto dodać więcej cukru niż potrzeba, aby przygotować na przykład wino śliwkowe, ponieważ jest to naprawdę dość kwaśne.

Wino z truskawek – kilka oryginalnych przepisów

Wino z truskawek o niecodziennym smaku

Truskawkowy dżem, konfitura lub kompot, ale wino? A jednak! Okazuje się, że trunki z truskawek mogą być naprawdę smaczne, a wino jest prawdziwym rarytasem. Jego przygotowanie nie jest trudne, ma delikatny czerwony kolor i wspaniale sprawdza się na popołudniowych przyjęciach lub babskich wieczorach. Najlepiej oczywiście podawać je schłodzone, z kawałkami świeżych truskawek do przybrania.

Do przygotowania wina sprawdzają się wyłącznie świeże, dojrzałe i nieobite truskawki. Niestety trunek dość szybko traci kolor, a źle przechowywany może stać się… zielonkawy. Dlatego lepiej nie robić za dużej porcji na raz.

Lekko kwaśne wino z pigwy

Wino z pigwy? Oczywiście, że tak! To naprawdę smaczny dodatek do deserów. To znów propozycja dla osób, które wolą kwaskowate drinki. Wino z pigwy jest bardzo jasne, klarowne i smaczne, ale brakuje mu słodkości (no chyba, że dodasz do niego baaardzo dużo cukru). Uzyskanie dobrego wina nie jest łatwe, jednak warto spróbować, bo jest naprawdę smaczne.

I nie można zapomnieć o właściwościach odżywczych. Wino z pigwy (a w zasadzie z pigwowca, bo to właśnie o jego żółtawe, drobne owoce chodzi) jest wartościowym źródłem witaminy C i innych witamin. Wpływa na odporność organizmu, pomaga pozbyć się przeziębienia czy grypy przy pierwszych objawach. Po przemarznięciu lub przemoczeniu warto wypić spory łyk, by się ochronić przed chorobą.

Oryginalne wino z agrestu

Wino z agrestu w Polsce było dość popularne, teraz jednak rzadko się je robi, dlatego bywa dość zaskakujące. Może dlatego, że owoce agrestu są bardzo drogie, ale jeśli tylko masz krzew w swoim ogrodzie i nie wiesz na co przeznaczyć plon, wino będzie strzałem w dziesiątkę.

Smak wina z agrestu jest po prostu wybitny. Słodko-kwaśne, lekkie i orzeźwiające, po prostu idealne. Ale to, co jest najwspanialsze w tym trunku to aromat, który unosi się jeszcze długo po otwarciu butelki. Jeśli tylko masz taką możliwość, przygotuj chociaż trochę tego wyjątkowego wina. Tak naprawdę na początek wystarczy dwulitrowy szklany słój. Do trunku nie trzeba dodawać drożdży.

ikona podziel się Przekaż dalej