Zakwas z buraków czerwonych - jakie właściwości ma ten specyfik

Buraki są bardzo zdrowymi warzywami, o czym praktycznie każdy wie. Bez różnicy, czy zrobimy buraki pieczone, buraki do słoików, kiszone buraki, czy najlepszym sposobem na przygotowanie tych warzyw będzie sałatka z buraków, we wszystkich tych potrawach znajdziemy bardzo dużo właściwości, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Sami zobaczmy więc, dlaczego warto spożywać buraki czerwone.

W burakach czerwonych znajdują się bardzo duże ilości składników mineralnych, w tym magnezu, fosforu, żelaza i wapnia. Ponadto są one dla nas ogromnym źródłem błonnika oraz różnych witamin. Dlatego spożywane przez nas kiszone buraki lub inne potrawy z buraków czerwonych sprawiają, że nasze zdrowie będzie w lepszej kondycji.

Warto wiedzieć, że w burakach zawarty jest naturalny barwnik, który wykazuje ogromne właściwości antyutleniające, które regulują ciśnienie krwi, dzięki czemu poprawia się praca naszego układu krwionośnego. Dlatego właśnie zakwas buraczany do picia będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem. Ponadto, jeśli będziemy regularnie spożywać zakwas z buraków lub buraki w innej postaci, w bardzo skuteczny sposób możemy utrudnić rozwijanie się wolnych rodników w naszym organizmie, które odpowiedzialne są między innymi za choroby nowotworowe.

Warto wiedzieć, że kiszenie barszczu i buraków jest bardzo starą metodą, dzięki której nasza żywność jest zakonserwowana. Kiszenie barszczu znane już było przez nasze babcie i prababcie, które własnoręcznie w domu kisiły kapustę czy buraki. Buraki w trakcie fermentacji otrzymują dodatkowe właściwości, dzięki którym reguluje się nasze przemiana materii, obniża się poziom złego cholesterolu, poprawia się nasza mikroflora jelitowa, dodatkowo zyskujemy więcej energii i możemy tym sposobem wspomagać leczenie anemii.

Dlatego, jeśli zależy nam na tym, by nasz organizm był zdrowy, powinniśmy zapoznać się z tym, jak prawidłowo zrobić taki zakwas we własnym domu. Dodatkowo zakwas ten jest idealną podstawą do przyrządzenia przepysznego i domowego barszczu czerwonego, który podawany jest przy okazji różnych świąt, np. Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszone buraki.

Zakwas z buraków - jak możemy przygotować zakwas buraczany

Zakwas z buraków - bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy

Zakwas z buraków nie jest trudny do przygotowania, oczywiście wszystko zależy również od tego, jakim przepisem się posługujemy. Jeśli natomiast nie wymagamy bardzo skomplikowanego smaku, a dodatkowo kiepsko znamy się na kuchni, wtedy ten przepis na zakwas z buraków na barszcz będzie idealny.

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 2 l wody,
  • 50 g chleba razowego,

Chleb razowy powinien być ze skórką, bo przyspiesza ona przebieg fermentacji.

Zakwas z buraków w zamykanych słoikach gotowy do picia, a także przepisy na zakwas buraczany
Zakwas z buraków krok po kroku, czyli jak zrobić zakwas buraczany do picia

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy ciasno w słoju.
  2. Do słoja wlewamy ciepłą przegotowaną wodę.
  3. Do całości wrzucamy drobne kawałki chleba razowego ze skórką.
  4. Zawartość słoika przykrywamy talerzykiem, na którym kładziemy coś cięższego.
  5. Słój zakręcamy, ale bardzo delikatnie i nie do końca.
  6. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.

Pamiętajmy, że w trakcie fermentacji, na powierzchni buraków może pojawić się nalot, który należy zebrać razem z kawałkami buraków, na których on był. Po zebraniu nalotu dolewamy przegotowanej wody, tak, by całe buraki były przykryte. Gotowy zakwas jest do przechowania w lodówce.

Zakwas buraczany - jak go najlepiej zrobić z przyprawami

Zakwas z buraków na barszcz jest bardzo popularny, ale zdrowe jest także kiszenie buraków do picia. Zakwas z buraków możemy przyrządzić na kilka sposobów. Pierwszym z nich i najprostszym był wyżej wymieniony przepis, do którego potrzebowaliśmy jedynie buraków czerwonych, wody, a także chleba razowego. Jednak w tym przypadku postawimy na zupełnie inny smak naszego zakwasu.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 4 l wody,
  • 2 kromki chleba razowego,
  • Przyprawy: 8 ząbków czosnku, 4 łyżki soli, 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziarenek kopru, 10 ziaren pieprzu.

Jeśli nie dostaniemy chleba razowego, wtedy, zamiast niego możemy skorzystać z 1 szklanki soku z ogórków kiszonych.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
  3. Do słoja wkładamy na przemian z przyprawami plasterki buraków czerwonych.
  4. Wodę przegotowujemy z dodatkiem soli i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Ostudzoną już zalewą zalewamy nasze buraki z przyprawami tak, by w całości były one przykryte.
  6. Na sam wierzch kładziemy kromkę chleba razowego.
  7. Słoik musimy przykryć gazą i odstawić na około tydzień do ciepłego pomieszczenia.
  8. Ukiszone już buraki możemy przecedzić przez sito i przelać do wcześniej wyparzonych słoików.
Zakwas buraczany w szklance do picia, a taże porady, jak zrobić zakwas z buraków
Przepisy na zakwas z buraków i jego wy korzystanie jako zakwas buraczany do picia

Pamiętajmy o tym, że tak przygotowany zakwas z buraków do picia i na barszcz powinien być przechowywany w lodówce. W przeciwnym razie cały nasz trud włożony w przygotowywanie tego przetworu może pójść na marne, a buraki mogą się popsuć. Wtedy nie będziemy mieli możliwości wykorzystania go do przygotowania czerwonego barszczu np. wigilijnego z uszkami z kapustą i grzybami lub z mięsem. Warto pamiętać także o tym, że tak wykonany zakwas buraczany nie powinien stać w lodówce zbyt długo.

Zakwas buraczany do picia - bardzo dobry i popularny przepis, który spodoba się każdemu

Zakwas z buraków do picia - sprawdzony i prosty przepis na to, jak wygląda kiszenie buraków do picia

Zakwas buraczany można zrobić bardzo prosto, bez różnicy czy jest on przeznaczony do picia, czy na barszcz. Jednak to, który z przepisów wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od nas, ponieważ pamiętajmy, że każdy woli nieco inny smak. Dlatego dobrze jest przetestować kilka różnych przepisów i porównać je między sobą. Oto jak wygląda kolejny przepis na zakwas z buraków.

Składniki:

  • 1,5 kg buraków czerwonych,
  • 3 l wody,
  • kromka chleba razowego na zakwasie
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki soli, czosnek.

Woda do przygotowania zakwasu powinna być przegotowana i ostudzona. Czosnku natomiast używamy świeżego.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i kroimy w plastry.
  2. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na 2 części.
  3. Do słoja wkładamy buraki, co jakiś czas przekładając je czosnkiem.
  4. Do buraków i czosnku dokładamy ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Wodę mieszamy z solą i taką mieszanką zalewamy nasze buraki z przyprawami, tak, by były w całości zanurzone w wodzie.
  6. Na koniec wkładamy na wierzch pokrojoną kromkę chleba razowego.
  7. Całość nakrywamy gazą i obwiązujemy gumką.
  8. Słój odstawiamy na około 7-8 dni do ciepłego pomieszczenia, w którym temperatura będzie wynosiła około 20oC.

Pamiętajmy o tym, by codziennie zaglądać do naszego zakwasu z buraków i zbierać z niego tworzącą się na powierzchni pianę. Po upłynięciu 7-8 dni, możemy przelać nasz zakwas z buraków do butelek lub też słoików.

Zakwas z buraków - jakie zmiany możemy wprowadzać w przepisach

Aby nasz zakwas buraczany najbardziej odpowiadał naszym wymogom, musimy dodawać do niego przyprawy, które smakują nam i domownikom z nami mieszkającymi. W przeciwnym razie dodawanie buraku do barszczu czy picie go nie będzie dla nas żadną przyjemnością, a jedynie karą.

Dlatego tak ważne jest, by każdy przepis delikatnie zmodyfikować pod siebie. Pamiętajmy jednak o tym, że proporcje wody i buraków są dość ważne, dlatego możemy jedynie wprowadzać zmiany wśród naszych przypraw lub możemy nie dodawać przypraw w ogóle. Wszystko zależy od nas.

Zakwas z buraków jest bardzo praktyczny i może być dodawany do różnych potraw, a nie tylko do barszczu czerwonego. Pamiętajmy też o tym, że regularne spożywanie go zwalcza wolne rodniki w naszym organizmie, dlatego tak często słyszy się o osobach chorych na nowotwory, które piją właśnie ten specyfik.

ikona podziel się Przekaż dalej