Zalewa do grzybów - jak ją przyrządzić? Oto najlepsze przepisy krok po kroku
Grzyby marynowane w occie to wielki przysmak. Są smaczne, poza tym to najlepszy sposób na to, by zachować je do zimy. Dobrze przygotowane grzyby są idealnie do mięs, sałatek, jako przystawka czy przekąska. Poznaj najlepsze przepisy na grzyby w zalewie.
Jeśli szukasz więcej porad i przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o grzybach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Tradycyjna zalewa octowa do grzybów
Zalewa do grzybów – składniki
Tradycyjna zalewa do grzybów jest zdecydowanie najbardziej powszechna. Klasyka zawsze się liczy, dlatego warto się nią zainteresować i zrobić kilka słoików standardowych grzybków w occie. Do wykonania zalewy potrzebujesz:
- 1 szklanki octu 10%,
- 4 szklanek wody,
- przyprawy: 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, 8 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżkę gorczycy, 1 łyżkę ziaren pieprzu.
Wychodzi półtora litra zalewy, czyli na 3 litrowe lub 6 półlitrowych słoików grzybków. To porcja odpowiednia do zamarynowania około 1,5-2 kg grzybów (w zależności od wielkości). Stosunek wody do octu można zmieniać.
- Zagotuj wodę z solą i przyprawami.
- Dodaj ocet i gotuj przez chwilę, do zagotowania.
- Używaj gorącej zalewy do zalewania słoików.
Jak zrobić grzyby marynowane w occie
Grzyby marynowane w occie w każdym przepisie trzeba przygotować tak samo. Najpierw należy przygotować zalewę, potem obrać, opłukać grzyby i te duże pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby obgotowuje się około 5-6 minut, następnie wkłada do słoików mniej więcej 2 centymetry poniżej poziomu zakrętki.
W każdym przepisie do słoików wkłada się inne przyprawy. Tradycyjny przepis mówi, że należy wrzucić do nich kilka ziarenek gorczycy i dwa krążki cebuli. W każdym przypadku zalewa się grzybki gorącą marynatą, od razu zakręca i stawia do góry dnem.
Marynata do grzybów – inspiracje
Słodka zalewa do grzybów
Jak marynować grzyby, jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem octu? Oto przepis na grzybki w marynacie z miodową nutą, o wiele delikatniejszej niż ta tradycyjna. Proporcja dla 1,5 kg grzybów:
- 1 szklanka octu,
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki miodu,
- przyprawy: 2 łyżki soli, 6 listków laurowych, 1 łyżka ziela angielskiego.
Miód i cukier sprawiają, że te grzyby w occie są znacznie słodsze. Powstaje niezwykła, słodko-kwaśna mieszanina. Jej smak możesz podpić dodając do słoików cebulę i marchew pokrojoną w cienkie plasterki.
- Oczyść i obgotuj grzyby.
- Zagotuj wodę z miodem, cukrem i przyprawami, następnie dodaj ocet i gotuj do wrzenia.
- Wrzuć grzyby do słoików, na górę możesz położyć trochę marchwi i cebuli, a także wsypać kilka ziaren gorczycy.
- Zalej grzyby w słoikach gorącą zalewą i od razu zakręć.
Szukasz więcej porad i przepisów? Sprawdź także ten artykuł z 4 przepisami na marynatę do grzybów.
Grzybki marynowane na ostro
A teraz coś dla miłośników wyrazistszych smaków, dla których miodowe grzyby marynowane są zbyt słodkie. Przepis na grzyby tego rodzaju bazuje na papryczkach chili. Możesz regulować ostrość dodając ich więcej lub mniej do marynaty. Przepis dla 1,2 kg grzybów:
- 2 cebule,
- 8 płaskich łyżek cukru,
- 2 szklanki wody,
- 2/3 szklanki octu,
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, łyżeczka ziela angielskiego i pieprzu np. kolorowego w ziarnach, płaska łyżka ziaren gorczycy, 8 liści laurowych, płaska łyżeczka chili lub 4-8 suszonych małych papryczek, pokrojonych na kawałeczki.
Sposób postępowania jest identyczny, tak naprawdę to standardowa zalewa octowa do grzybów, tylko nieco wzmocniona papryczkami chili. Od razu należy zagotować wszystkie składniki w wodzie poza octem i cebulą. Ocet trafi do garnka dopiero po zagotowaniu, cebula powinna zostać pokrojona na plastry. Możesz wymieszać ją z grzybami, położyć na dnie słoika lub tuż pod nakrętką. Rozlewając zalewę zwróć uwagę, by do każdego słoika trafiły kawałeczki papryczki chili.
Wytrawna marynata do grzybów
Zalewa octowa do grzybów nie każdemu odpowiada. Ostry smak octu ma tylu miłośników co przeciwników. Dla tych drugich proponujemy nieco inny przepis – marynata do grzybów na czerwonym winie. Jest nieco bardziej wytrawna, smak jest naprawdę bardzo oryginalny. Na 1,5 kilogramów grzybów potrzebujesz:
- 10 dag cebuli,
- 10 dag papryki,
- 1/5 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
- przyprawy: sól i cukier do smaku, 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.
W tym wypadku przepis jest nieco inny. Użycie papryki i cebuli (zwłaszcza jeśli wybierzesz czerwoną) sprawi, że zalewa będzie nieco słodka.
- Zacznij od obgotowania grzybów, a kiedy przestygną, wymieszaj je z papryką i cebulą pokrojonymi w grubszą kostkę.
- Zagotuj wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
- Przestudź zalewę i wymieszaj z winem.
- Zalej grzyby z papryką i cebulą włożone.
Zalewa do grzybów – kilka porad
Jakie grzyby wybrać?
Teoretycznie wszystkie grzyby nadają się do marynowania w słoikach, ale fakt jest taki, że jedne są bardziej, drugie mniej smaczne. W marynacie warto przygotować rydze, kurki, podgrzybki, borowiki, koźlarze czy zieleniatki. Są twardsze, dlatego lepiej sprawdzają się w słoikach. Jednak często wkłada się także maślaki – jest ich bardzo dużo, a nie nadają się do suszenia. Niektórzy robią przetwory także z tych mniej popularnych gatunków. Kanie czy opieńki marynowane naprawdę są niezwykle smaczne.
Przygotowując grzyby do marynaty, nie zapomnij sprawdzić, czy są zdrowe. Większość z nich wystarczy opłukać i oczyścić, ale maślaki na przykład trzeba obrać. Pamiętaj, by za długo nie moczyć grzybów w wodzie, ponieważ mogą stracić cały smak.
Grzybki w marynacie na zimę
Przygotowane w słoikach grzyby należy zapasteryzować. Oczywiście, kiedy zalewasz je gorącą marynatą i obracasz do góry dnem, zakrętki powinny załapać, ale na wszelki wypadek lepiej je zagotować. Grzyby na zimę gotuje się około 15-20 minut.
Przygotuj płaski garnek wyłożony ściereczką. Poziom wody powinien być mniej więcej 2 cm poniżej nakrętki. Po ugotowaniu postaw słoiki do góry dnem i przykryj ścierką. Niech postoją chociaż dobę, a następnie przenieś je do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Możesz sprawdzić, czy nakrętki „załapały” – powinny być wklęsłe, a po przechyleniu słoika nie może wylewać się woda.