Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku
Ogórki kiszone są przysmakiem, który uwielbia chyba większość Polaków. Świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadów, jak i przysmak do… wódki! Przepisy na ogórki kiszone najlepiej jest robić latem – wtedy warzywa są świeże i łatwo dostępne. By ogórki były dobre, konieczna jest dobrze przyrządzona zalewa do ogórków kiszonych. Zatem właściwie jak zrobić ogórki kiszone?
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o przetworach z ogórków.
Najlepszy przepis na zalewę
Zalewa do ogórków kiszonych
Domowe ogórki kiszone na zimę smakują naprawdę wybornie, zwłaszcza gdy robią je nasze mamy czy babcie. Ogórki kiszone – podobnie zresztą jak ogórki małosolne – wcale nie tak trudno przyrządzić jednak… samemu! Jeżeli chcesz je przyrządzić, konieczne będzie również poznanie pewnego sekretu kiszenia – a jest to zaprawianie ogórków kiszonych.
Lista składników
- ogórki gruntowe
- czosnek polski
- koper z łodygą
- świeży chrzan
- sól kamienna do przetworów
Przepisy na ogórki kiszone są znane niemal wszystkim Polakom. Bez nich większość z nas nie wyobraża sobie obiadu bądź pajdy… chleba ze smalcem! Jednak żeby ogórek był jędrny, aromatyczny i dobrze ukiszony musi zostać przygotowana pod niego zalewa do ogórków kiszonych. Sprawdź także ten artykuł z porównaniem ogórków kiszonych i kwaszonych.
Przepis na zalewę i ogórki – sposób przygotowania
- Umyj ogórki i ułóż je pionowo w słojach – muszą być umyte i suche. Obierz czosnek i chrzan, a do każdego litrowego słoja włóż po 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz koper z łodygą.
- Teraz najważniejsze – zalewa! Zagotuj w tym celu odpowiednią ilość wody do każdego słoika. Zastanawiasz się, ile soli powinno wylądować w słoiku? Otóż, musisz wsypać sól do swoich przetworów wyłącznie w proporcji 1:1!
- Wlej wrzątek do przygotowanych słojów oraz szybko je zakręć. Zalewa do ogórków kiszonych musi całkowicie pokrywać warzywa. Dopilnuj, żeby zakrętka i krawędź w słoikach były suche.
- Ogórki kiszone w słojach przykryj kocem i pozostaw na ok. 12 godzin w ciemnym oraz chłodnym miejscu – dzięki temu na pewno dobrze się zawekują.
Zalewa – o czym pamiętać?
Właściwie obojętnie jaką zalewę przygotowujesz – czy to pod ogórki konserwowe, ogórki małosolne bądź kiszone – musisz pamiętać, żeby umieszczać je w nowych słoikach oraz z nowymi wieczkami! Zakrętki nie mogą być ani przerdzewiałe, ani powyginane – inaczej zalewa do ogórków kiszonych może stracić swoje właściwości i smak. Z kolei dobierane do przetworów ogórki muszą być świeże, średniej wielkości i niczym nie pryskane – dlatego zamiast szklarniowych poleca się stosowanie ogórków gruntowych! Może wyglądają mniej efektownie, ale na pewno jest w nich mniej substancji chemicznych.
Jak zrobić ogórki kiszone?
Zalety zalewy po kiszonych
Kiszenie jest zdecydowanie jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiszone ogórki mogą stać się przysmakiem zjadanym saute, ale też często lądują w wodzie jako składnik zupy ogórkowej! Zaprawianie ogórków kiszonych, świadomość proporcji (np. ile soli lub ile chrzanu dodać na jeden słoik) oraz zjadanie przetworów to jedno, ale co dzieje się w wodą, która zostanie po zjedzonych przetworach? Cóż, najlepiej będzie ją po prostu… wypić! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki kiszone.
Zaprawa do ogórków kiszonych jest tak samo ważna, jak warzywa. Woda po „kiszonych” ma niemal tyle samo wartości i właściwości odżywczych, jak ogórki – a zawarte tam bakterie mogą skutecznie ochronić przed wieloma infekcjami! Dlatego warto nauczyć się przyrządzać ogórki kiszone na zimę i… wykorzystywać zalewę!
Lista składników
- jasnozielone ogórki gruntowe
- kwiaty kopru
- gorczyca, czosnek
- korzeń chrzanu
- składniki na zalewę: 1 l wrzącej wody, 1 łyżeczka tartego chrzanu (czubata), 1,5 łyżki soli
Przed rozpoczęciem przygotowywania ogórków koniecznie umyj słoiki (najlepiej litrowe), następnie wyparz je i odwróć do góry dnem tak, aby mogły się osuszyć.
Ogórki kiszone – sposób przygotowania
- Włóż w gotowe słoiki kwiaty kopru, kilka ząbków czosnku, łyżeczkę gorczycy i kawałki chrzanu, a także ułóż w nich słoiki (blisko siebie).
- Zagotuj w garnku wodę, dodaj chrzan i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Zalej ogórki wrzącą zalewą.
- Delikatnie zakręć słoje i odstaw na ok. 4 dni w chłodne miejsce – idealnie, gdy będzie to spiżarnia bądź piwnica. Tak zrobione ogórki będą twarde, chrupiące oraz… niezwykle smaczne! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki krokodylki.
Zalewa do ogórków kiszonych i jej „magiczne” właściwości
Przede wszystkim, zalewa nadaje ogórkom orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak – jednocześnie pozytywnie wpływając tym sposobem na nasze… jelita! Woda po ogórkach może obniżyć pH, co stworzy idealne wręcz warunki do rozwoju mikroflory jelitowej – a więc usunie zbędne produkty przemiany materii, przekształci prowitaminy w witaminy, wzmocni odporność oraz zredukuje pojawiające się wzdęcia. Właśnie takie właściwości zalewy wpływają na usprawnienie się perystaltyki jelita grubego, a to zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jelita grubego!
Dobre jest także picie wody po ogórkach kiszonych jako wspomaganie po kuracji antybiotykowej. Zalewa pomaga w tym przypadku przywrócić zaburzenia mikroflory jelitowej i prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Zatem ruszaj do kuchni i… bierz się do kiszenia ogórków!