Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku

Najlepszy przepis na zalewę

Zalewa do ogórków kiszonych

Domowe ogórki kiszone na zimę smakują naprawdę wybornie, zwłaszcza gdy robią je nasze mamy czy babcie. Ogórki kiszone – podobnie zresztą jak ogórki małosolne – wcale nie tak trudno przyrządzić jednak… samemu! Jeżeli chcesz je przyrządzić, konieczne będzie również poznanie pewnego sekretu kiszenia – a jest to zaprawianie ogórków kiszonych.

Lista składników

Przepisy na ogórki kiszone są znane niemal wszystkim Polakom. Bez nich większość z nas nie wyobraża sobie obiadu bądź pajdy… chleba ze smalcem! Jednak żeby ogórek był jędrny, aromatyczny i dobrze ukiszony musi zostać przygotowana pod niego zalewa do ogórków kiszonych. Sprawdź także ten artykuł z porównaniem ogórków kiszonych i kwaszonych.

Przepis na zalewę i ogórki – sposób przygotowania

  1. Umyj ogórki i ułóż je pionowo w słojach – muszą być umyte i suche. Obierz czosnek i chrzan, a do każdego litrowego słoja włóż po 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz koper z łodygą.
  2. Teraz najważniejsze – zalewa! Zagotuj w tym celu odpowiednią ilość wody do każdego słoika. Zastanawiasz się, ile soli powinno wylądować w słoiku? Otóż, musisz wsypać sól do swoich przetworów wyłącznie w proporcji 1:1!
  3. Wlej wrzątek do przygotowanych słojów oraz szybko je zakręć. Zalewa do ogórków kiszonych musi całkowicie pokrywać warzywa. Dopilnuj, żeby zakrętka i krawędź w słoikach były suche.
  4. Ogórki kiszone w słojach przykryj kocem i pozostaw na ok. 12 godzin w ciemnym oraz chłodnym miejscu – dzięki temu na pewno dobrze się zawekują.

Zalewa – o czym pamiętać?

Właściwie obojętnie jaką zalewę przygotowujesz – czy to pod ogórki konserwowe, ogórki małosolne bądź kiszone – musisz pamiętać, żeby umieszczać je w nowych słoikach oraz z nowymi wieczkami! Zakrętki nie mogą być ani przerdzewiałe, ani powyginane – inaczej zalewa do ogórków kiszonych może stracić swoje właściwości i smak. Z kolei dobierane do przetworów ogórki muszą być świeże, średniej wielkości i niczym nie pryskane – dlatego zamiast szklarniowych poleca się stosowanie ogórków gruntowych! Może wyglądają mniej efektownie, ale na pewno jest w nich mniej substancji chemicznych.

Zalewa do ogórków kiszonych – sprawdzone przepisy na zalewę krok po kroku

Jak zrobić ogórki kiszone?

Zalety zalewy po kiszonych

Kiszenie jest zdecydowanie jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiszone ogórki mogą stać się przysmakiem zjadanym saute, ale też często lądują w wodzie jako składnik zupy ogórkowej! Zaprawianie ogórków kiszonych, świadomość proporcji (np. ile soli lub ile chrzanu dodać na jeden słoik) oraz zjadanie przetworów to jedno, ale co dzieje się w wodą, która zostanie po zjedzonych przetworach? Cóż, najlepiej będzie ją po prostu… wypić! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki kiszone.

Polecane słoiki w najlepszych cenach!

Zaprawa do ogórków kiszonych jest tak samo ważna, jak warzywa. Woda po „kiszonych” ma niemal tyle samo wartości i właściwości odżywczych, jak ogórki – a zawarte tam bakterie mogą skutecznie ochronić przed wieloma infekcjami! Dlatego warto nauczyć się przyrządzać ogórki kiszone na zimę i… wykorzystywać zalewę!

Lista składników

  • jasnozielone ogórki gruntowe
  • kwiaty kopru
  • gorczyca, czosnek
  • korzeń chrzanu
  • składniki na zalewę: 1 l wrzącej wody, 1 łyżeczka tartego chrzanu (czubata), 1,5 łyżki soli

Przed rozpoczęciem przygotowywania ogórków koniecznie umyj słoiki (najlepiej litrowe), następnie wyparz je i odwróć do góry dnem tak, aby mogły się osuszyć.

Ogórki kiszone – sposób przygotowania

  1. Włóż w gotowe słoiki kwiaty kopru, kilka ząbków czosnku, łyżeczkę gorczycy i kawałki chrzanu, a także ułóż w nich słoiki (blisko siebie).
  2. Zagotuj w garnku wodę, dodaj chrzan i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Zalej ogórki wrzącą zalewą.
  3. Delikatnie zakręć słoje i odstaw na ok. 4 dni w chłodne miejsce – idealnie, gdy będzie to spiżarnia bądź piwnica. Tak zrobione ogórki będą twarde, chrupiące oraz… niezwykle smaczne! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki krokodylki.

Zalewa do ogórków kiszonych i jej „magiczne” właściwości

Przede wszystkim, zalewa nadaje ogórkom orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak – jednocześnie pozytywnie wpływając tym sposobem na nasze… jelita! Woda po ogórkach może obniżyć pH, co stworzy idealne wręcz warunki do rozwoju mikroflory jelitowej – a więc usunie zbędne produkty przemiany materii, przekształci prowitaminy w witaminy, wzmocni odporność oraz zredukuje pojawiające się wzdęcia. Właśnie takie właściwości zalewy wpływają na usprawnienie się perystaltyki jelita grubego, a to zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jelita grubego!

Dobre jest także picie wody po ogórkach kiszonych jako wspomaganie po kuracji antybiotykowej. Zalewa pomaga w tym przypadku przywrócić zaburzenia mikroflory jelitowej i prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Zatem ruszaj do kuchni i… bierz się do kiszenia ogórków!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny