Ziemniaki ‘Gala’ – najważniejsze informacje

Ziemniaki ‘Gala’ – opis i charakterystyka

Mogłoby się wydawać, że ziemniak jadalny to roślina, która nie ma zbyt wielu odmian. Bo w końcu, czym mogą różnić się ziemniaki? A jednak odmian jest bardzo wiele i co więcej, każda jest inna. ‘Gala’ to jedna z tych najbardziej cenionych. Zbiera dobre opinie ze względu na dobry smak i jakość miąższu. Wytwarza kształtne, owalne bulwy, nieco płaskie. Świetnie wyglądają ze względu na jasną, gładką skórkę. Ziemniaki mają niewiele plamek i oczek, ale na bulwach pojawiają się drobne, charakterystyczne plamki – to pozostałości po zaschniętych przetchlinkach.

Odmiana ma jasny, zwięzły i dość twardy miąższ. Przed ugotowaniem jest żółty, a po ugotowaniu nie traci koloru. Nie ma tendencji do szybkiego ciemnienia, więc nadaje się do zrobienia klusek czy placków ziemniaczanych. Do tego bulwy idealnie sprawdzają się do zbioru maszynowego. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Opis rośliny nie byłby pełny bez wzmianki o krzewinkach. Ziemniaki ‘Gala’ rozwijają się równomiernie. Krzewy są średniowysokie, mają niewielką masę liści, dlatego są bardzo plenne – roślina „skupia się” na tworzeniu bulw. Można je sadzić stosunkowo blisko siebie i szybko zawierają rzędy. Wytwarzają białe, delikatne kwiaty. Pierwsze zbiory można przeprowadzić już w lipcu.

Typy kulinarne ziemniaków a odmiany ziemniaków

Najczęściej nie zwracamy uwagi na to, jakie ziemniaki kupujemy. Idziemy do sklepu lub warzywniaka i po prostu wybieramy te, które wyglądają najlepiej lub poleci nam sprzedawca. Warto jednak zapoznać się z podziałem odmian ziemniaków, ponieważ dzięki temu będzie wiadomo, które z nich do czego się nadają.

Klasyfikacja nosi nazwę typy kulinarne ziemniaków. Wyróżnia się:

  • TYP A – sałatkowy, to odmiany ziemniaka najtwardszego i najmniej rozpadającego się, idealne do sałatek i mrożenia, zup i zapiekanek,
  • TYP B – ogólnoużytkowy, o większej zawartości skrobi, to odmiany dość zwięzłe, które jednak po ugotowaniu rozpadają się i łatwo je rozgnieść, sprawdzają się do zup, placków, do gotowania i podawania do mięsa, puree, frytek, do smażenia i pieczenia,
  • TYP C – ziemniaki mączyste, najbardziej sypkie, odmiana która łatwo się rozsypuje po ugotowaniu, idealna do wszystkich dań, do których trzeba rozdrobnić ziemniaki: knedli, klusek. Mączyste ziemniaki zawierają najwięcej skrobi.

Domowe wyroby na świętaj!

Ziemniaki ‘Gala’ nie należą wyraźnie do żadnego z tych typów kulinarnych. Określa się je mianem ziemniaków AB – sałatkowych ogólnoużytkowych. Oznacza to, że są dość zwięzłe i twarde, ale znajdują bardzo dużo zastosowań. Na pewno nie są to mączyste ziemniaki, ale świetnie sprawdzą się do przygotowania puree, można je smażyć, gotować lub piec, wyjdą z nich także zwięzłe i twarde talarki czy kostka do sałatki. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o odmianach ziemniaków jadalnych w Polsce.

Ziemniaki ‘Gala’ – zastosowanie

Ze względu na użytkowy typ ziemniaków ‘Gala’, są one bardzo chętnie kupowane i sprzedawane. Opinie użytkowników i kucharzy są naprawdę dobre, ponieważ można z nich zrobić mnóstwo rzeczy. Oczywiście jeśli chcesz stworzyć idealne kluski śląskie, lepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, nieco bardziej sypkie. Ale do większości typowych zastosowań w domu Gale świetnie się sprawdzą.

Odmiana ta ma zastosowanie zarówno w uprawie domowej, na własny użytek, jak i towarowej. Dobrze się sprawdza, ponieważ jest to odmiana dość plenna. Na dodatek bulwy są ładne i regularne i świetnie się przechowują! Nie mają tendencji do szybkiego kiełkowania, pozostają jędrne i gładkie. Nie tracą także na smaku ani kolorze, więc w zasadzie w chłodnej piwnicy czy kopcu mogą leżakować aż do kolejnego sezonu. Ta cecha sprawia, że kartofle ‘Gala’ dobrze sprawdzają się w uprawach wielkotowarowych.

Ziemniaki ‘Gala’ w uprawie

Ziemniaki ‘Gala’ – wymagania w uprawie

Ziemniak jadalny to jedna z tych roślin, których wymagania nie są duże. Dlatego można sadzić je na polach w nawet mniej urodzajnych częściach kraju. Jednak ziemniaki ‘Gala’ są pod tym względem dość szczególne. Zanim zdecydujesz się na ich uprawę, musisz wiedzieć, że mają znacznie większe zapotrzebowanie wodne. Dlatego na glebach bardzo suchych i przesuszających się prawdopodobnie trzeba będzie zastosować dość obfite i częste podlewanie.

Poza tym jednak ‘Gala’ nie ma większych wymagań niż typowe odmiany ziemniaków. Optymalne będzie stanowisko słoneczne i jasne, dość ciepłe – wtedy bulwy są największe. Dobrze sprawdza się podłoże lekkie i przepuszczalne, ale dość żyzne. Żeby zwiększyć jego jakość i poprawić strukturę, jesienią przed posadzeniem ziemniaków należy zasilić je dobrze przerobionym obornikiem. To powinno wystarczyć, by kartofle na cały sezon miały odpowiednio dużo składników odżywczych. Można także zastosować przedplon, to znaczy we wcześniejszym sezonie zastosować rośliny o dużej zawartości zielonej masy, jak peluszka lub lucerna.

Ziemniaki ‘Gala’ – odporność na choroby

Ziemniaki ‘Gala’ dobrze sprawdzają się w ogrodzie i w uprawach ekologicznych, ponieważ są bardzo odporne. Inne odmiany ziemniaka, na przykład ziemniaki ‘Denar’ czy ‘Tajfun’ także mogą pochwalić się odpornością, jednak zawsze mają jedną czy dwa schorzenia, na które są bardziej podatne. Gale na szczęście takie nie są. Są bardzo odporne na choroby wirusowe, mają wysoką odporność także na zarazę łodyg, rhizoctonię i czarną nóżkę.

Zbiór ziemniaków 'Gala' w ogrodzie, a takze informacje o odmianie, charakterystyka, sadzenie oraz wymagania w ogrodzie

Wykazują także średniowysoką lub średnią odporność na mokrą zgniliznę ziemniaka, parcha ziemniaka i liściozwój. Dlatego opryski prewencyjne nie są konieczne. Warto jednak zachować ostrożność i nie sadzić ziemniaków na miejscach, w których wcześniej rosły ziemniaki lub warzywa psiankowate (pomidory, papryka). W takim wypadku w podłożu mogą znajdować się patogeny chorobotwórcze, które mogą zaatakować roślinę. Stosowanie płodozmianu może w tym pomóc.

Ziemniaki ‘Gala’ – uprawa krok po kroku

Sadzeniaki ziemniaków ‘Gala’ są łatwo dostępne. Można kupić je w sklepach ogrodniczych, rolniczych lub bezpośrednio od rolników. Sadzenie ziemniaków wszystkich odmian (także takich jak ziemniaki ‘Denar’, ziemniaki czerwone czy ziemniaki ‘ Yelly’) rozpoczyna się dopiero po 20 kwietnia, a najlepiej jeszcze później. Chociaż w Polsce tak popularna jest uprawa ziemniaków, trzeba pamiętać, ze roślina nie pochodzi z naszego klimatu. Jest wrażliwa na chłód, więc im później ją zasadzimy, tym lepiej.

Bulwy sadzi się kiełkami do góry, na takiej głębokości, by przykryć je około 2-3-centymetrową warstwą ziemi. Po kilku dniach powinny skiełkować, a gdzieś pod koniec maja powinniśmy doczekać się już dość dużych roślin.

W czasie suszy bardzo ważne jest regularne podlewanie ziemniaków, zwłaszcza że ‘Gala’ to roślina o podwyższonych potrzebach wodnych. Kolejnym ważnym zabiegiem jest odchwaszczanie, najlepiej mechaniczne. Warto zwrócić na to uwagę zwłaszcza na początku uprawy, kiedy chwasty mogą zagłuszyć wzrost roślin.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny