Żółte maliny – podstawowe informacje

Żółte maliny – charakterystyka

Maliny żółte cieszą się coraz większą popularnością. Są nietypowe i ciekawe, a ich owoce nie ustępują pod względem smaku owocom typowych odmian. Są pyszne i aromatyczne, a na dodatek mają taką samą zawartość składników odżywczych i właściwości! Natomiast ze względu na wyjątkowy kolor wspaniale prezentują się w deserach. Jako dekoracja do ciast, składnik sałatki owocowej, dodatek do galaretek, owsianek, jogurtów i kremów – żółte maliny zawsze się sprawdzą. Można zrobić z nich także przetwory. A najlepsze są, oczywiście, zjadane prosto z krzewu!

W Polsce pojawia się zaledwie kilka odmian malin żółtych. Ich dokładny opis będzie niżej, ale jest kilka cech, które łączą wszystkie żółte odmiany. Przede wszystkim są to maliny powtarzające owocowanie, czyli maliny jesienne. Oznacza to, że krzew owocuje od lipca aż do pierwszych przymrozków! Dodatkowo owoce są bardzo dobrej jakości, duże, bardzo smaczne i jędrne, są mało podatne na uszkodzenia i gnicie. Dlatego dobrze sprawdzają się w deserowo i na przetwory. Malina żółta świetnie sprawdza się zarówno w przypadku uprawy towarowej, jak i na własny użytek.

Żółte maliny – najlepsze odmiany

Najbardziej prawdopodobne jest to, że w sklepie ogrodniczym spotkasz malinę żółtą odmiany ‘Poranna Rosa’. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się krzew, który bardzo obficie owocuje. Zazwyczaj składa się z kilkunastu pędów, które bardzo gęsto pokryte są kolcami. Malina osiąga maksymalnie 1,5 m wysokości, można ją posadzić przy linkach. Owocuje już w lipcu na pędach dwuletnich, od września pojawiają się o wiele większe, bardzo smaczne owoce na pędach tegorocznych. Są bardzo charakterystyczne. ‘Poranna Rosa’ wytwarza intensywnie żółte, kuliste malinki, które są niezwykle odporne na uszkodzenia.

Dobrą odmianą deserową jest także ‘Golden Queen’. Jest to odmiana, która ma wspaniałe, złociste owoce. Początkowo są białe, ale w miarę dojrzewania nabierają intensywniejszego koloru. Słodkie i smaczne, świetnie sprawdzają się na przetwory. Odmiana jest niższa od innych malin (do 1,2 m wysokości), ale jest bardziej odporna na mróz i nadaje się do uprawy we wszystkich częściach kraju.

Polecane akcesoria i nawozy do owoców - sprawdź je!

Kolejną zasługującą na uwagę odmianą jest ‘Fallgold’. Jej sadzonki są niestety nieco rzadsze i przez to droższe, ale jest kilka sklepów, które sprowadzają je i zajmują się sprzedażą. Maliny ‘Fallgold’ wyróżniają się smakiem i dość niewielkimi wymaganiami. Odporność na mróz jest ich największym plusem. Dodatkowo jest to odmiana samopłodna, co oznacza, że nie trzeba kupować do niej osobnych zapylaczy.

Ciekawostka: wiele osób myśli, że pineberry to także rodzaj czy odmiana maliny żółtej. Nic bardziej mylnego! Pineberry to truskawka ananasowa o żółtej skórce. Jest to hybryda dwóch gatunków truskawki o wyraźnie ananasowym smaku. Sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie malin.

Żółte maliny – uprawa krok po kroku

Jak uprawiać żółte maliny?

Żółta malina ma dokładnie takie same wymagania, jak czerwona. Uprawa niczym się nie różni, podobnie jak warunki siedliskowe, które trzeba im zapewnić. Sadzonki sadzi się wyłącznie na stanowiskach słonecznych (chociaż rośliny radzą sobie w cieniu, tylko w słońcu owoce będą smaczne i słodkie). Do tego najlepsze będą oczywiście tereny równinne lub nieco pochylone stoki. Warto wybrać naprawę ciepłe miejsce,  by nie trafić na tak zwane zastoiska mrozowe.

Żółta malina na krzewie, a także najważniejsze informacje: odmiany, pielegnacja, cięcie oraz porady dla standowego ogrodnika

Gleba do uprawy malin powinna być żyzna i dobrze wilgotna. Lepiej wybrać przewiewne podłoże, by korzenie nie były zalewane, należy znaleźć miejsce z daleka od zastoisk wodnych. Dodatkowo trzeba pamiętać, że maliny wszystkich odmian mają podobne wymagania co do pH podłoża – powinno wynosić 6,5.

Maliny należy uprawiać wyłącznie na dobrze przygotowanej ziemi. Przed posadzeniem rośliny należy poprawić właściwości gleby – przekopać ją z kompostem lub obornikiem. Można także zastosować naturalny humus z dżdżownic kalifornijskich. Rozmnażanie i sadzenie malin przypada na wiosnę i jesień. Oba terminy są tak samo dobre.

Uprawa malin żółtych – podstawowe zabiegi pielęgnacyjne

Odmiany malin żółtych nie są jakieś szczególnie wymagające, ale nie można zapomnieć, że maliny po prostu są dość wrażliwe i mogą potrzebować więcej opieki, niż ci się wydaje. Najważniejszym zabiegiem jest oczywiście podlewanie, ale krzewy gorzej będą sobie radziły także bez cięcia i nawożenia. W okresie zawiązywania owoców duża ilość wody jest naprawdę ważna. Maliny lubią wilgotne podłoże, ale niestety nie za bardzo. Korzenie narażone na długotrwałe zalewanie mogą gnić. W czasie suszy jednak krzewy warto obficie podlewać nawet codziennie.

Maliny nawozi się dwa razy w sezonie. Pierwsza dawka powinna zostać podana wczesną wiosną, drugą aplikuje się w czerwcu. Jakie preparaty stosować? Dobrze sprawdzą się wszystkie nawozy wieloskładnikowe dedykowane do malin i jeżyn lub do krzewów owocowych ogólnie. Zawierają odpowiednią proporcję azotu do fosforu i potasu. Dzięki temu roślina nie będzie szła w liście, tylko bardziej skupi się na wybarwieniu i wielkości owoców.

Żółte maliny niestety dość szybko rosną. To sprawia, że ich cięcie jest bardzo ważnym zabiegiem. Malina owocuje na pędach zeszłorocznych latem i tegorocznych jesienią. Dlatego trzeba bardzo uważać, by nieumiejętne cięcie nie zniszczyło plonu. Najważniejsze jest to, by usuwać pędy krzyżujące się, nadmiernie wybujałe lub zasłaniające inne gałązki. Do tego oczywiście zawsze usuwa się pędy przemarznięte, zniszczone i chore. Co jakiś czas warto przeprowadzić intensywne cięcie odmładzające.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny