Seler naciowy – właściwości

Seler naciowy jest uznawany za jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Stanowi naturalne źródło błonnika, więc usprawnia działanie naszego układu trawiennego. Do tego ma bardzo mało kalorii, więc obok ogórka czy jabłek jest największym sprzymierzeńcem osób na diecie i starających się zrzucić nadprogramowe kilogramy. Seler naciowy zawiera także przeciwutleniacze, na przykład flawonoidy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i zwalczają wolne rodniki.

Sok z selera naciowego jest bogatym źródłem witamin, na przykład witaminy A, C i K, zawiera także duże ilości potasu i kwasu foliowego. Ponieważ znajdują się w nim także ftalidy, działa rozluźniająco na ściany tętnic, czyli obniża ciśnienie krwi. Do wspierania pracy układu krwionośnego przyczynia się także potas i magnez. Wskazuje się także, że seler naciowy może zapobiegać chorobie Alzheimera i zatrzymać jej rozwój. Jest więc bardzo wiele powodów, dla których zupa krem z selera naciowego powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego, ale najważniejszy jest jednak taki, że jest po prostu przepyszna. Warto jednak mieć na względzie przeciwwskazania do jedzenia selera naciowego. Na ten składnik szczególnie powinny uważać osoby, które mają problemy z nerkami ze względu na dużą zawartość szczawianów.

Zupa krem z selera naciowego z ziemniakami – przepis

Zupa krem z selera naciowego z ziemniakami to wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Rozgrzewa i jest bardzo sycąca, idealnie nadaje się na obiad dla rodziny. Można dodać do niej pestki dyni lub grzanki, by był w niej przyjemnie chrupiący dodatek. Zupa krem jest bardzo delikatna, ale jej smak można podkręcić, dodając trochę więcej czosnku i kurkumy.

  • 1 pęczek selera naciowego,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • Olej do podsmażenia cebuli,
  • 1 szklanka mleka lub mleczko kokosowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Pęczek świeżego koperku

Zupa dobre nadaje się dla niemowląt i małych dzieci, ale dla najmłodszych warto wyeliminować czosnek. Jest bardzo delikatna, a dzięki ziemniakom także sycąca. Zupę można ozdobić garścią kiełków lub okrągłymi plasterkami pora.

  1. Pokrój cebulę i podsmaż ją w dużym garnku na odrobinie oleju.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wrzuć do cebuli.
  3. Dodaj seler naciowy pokrojony w kawałeczki (same łodygi bez liści).
  4. Zalej wodą, tak, by przykryć warzywa.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy i czosnek.
  6. Gotuj około 20 minut.
  7. Wyłącz zupę, dodaj mleczko kokosowe i wszystko zblenduj na gładki krem.
  8. Dodaj koperek pokrojony na kawałeczki i wymieszaj.
  9. Udekoruj kawałkami pora lub grzankami.

Sprawdź także ten artykuł: Sok z selera naciowego - przepisy, przygotowanie, właściwości, porady.

Zupa selerowa z curry

Przepis na zupę krem z selera naciowego z curry jest bardzo prosty do zrobienia. Danie wychodzi gładkie, pyszne i bardzo rozgrzewające. Ma wspaniały, lekko żółty kolor, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.

  • 8 łodyg selera naciowego (bez liści),
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 5 cm pora,
  • 1 łyżeczka curry,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżki dobrej śmietany

Bulion można przygotować wcześniej i ugotować w nim marchew. Dzięki temu przygotowanie zupy będzie o wiele szybsze. Podaje się ją z typowymi dodatkami do kremów – groszkiem ptysiowym czy grzankami. Można podkręcić jej smak odrobiną startego żółtego sera o wyrazistym kolorze. Zupa z curry jest nieco indyjska w smaku, możesz przyprawić ją nieco mocniej, by była ostrzejsza i bardziej wyrazista. Śmietanę stosuje się, by zrobić ładny kleks do udekorowania talerza.

  1. Selera, pora i ziemniaki przygotuj do gotowania – obierz, umyj i pokrój w kawałki. Zajmij się także marchwią, chyba że wykorzystujesz warzywo z gotowania bulionu.
  2. Warzywa włóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj około 25 minut do miękkości ziemniaków.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez chwilę.
  4. Wyłącz grzanie i dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
  5. Dopraw do smaku w razie potrzeby.
  6. Rozlej na talerze i udekoruj śmietaną, serem lub świeżymi listkami pietruszki.

Zupa krem z selera naciowego i cukinii

Sok z selera naciowego jest bardzo charakterystyczny i ma intensywny smak. Dodanie do niego cukinii jest świetnym pomysłem, ponieważ warzywo równoważy i nieco łagodzi wyrazisty posmak, więc ta zupa selerowa może być strzałem w dziesiątkę także dla tych, którzy za selerem nie przepadają.

  • 0,5 kg selera naciowego,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1,5 małej cukinii lub 1 większa,
  • 1 mała cebula,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • Odrobina masła,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz do smaku

Zupę można urozmaicić, zdobiąc ją chipsem z szynki parmeńskiej lub podsmażonymi kawałkami boczku. Jest bardzo rozgrzewająca i świetnie sprawdzi się na zimę. A do tego jest bardzo sycąca, zarówno za sprawą ziemniaków, jak i cukinii. Przepis jest naprawdę prosty i szybki, jeśli masz przygotowany wcześniej bulion.

  1. Przygotuj warzywa do gotowania – obierz ziemniaki i cebulę, pokrój wszystko w kawałki.
  2. Cebulę podsmaż na łyżce masła w garnku z grubym dnem.
  3. Dodaj ziemniaki i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj pozostałe warzywa i zalej bulionem.
  5. Dopraw zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  6. Gotuj przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Zblenduj całość na gładką masę.
  8. Podawaj z boczkiem lub klasycznie – z grzankami.
ikona podziel się Przekaż dalej