Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - 3 proste przepisy

Pomidorówka jest bardzo popularną zupą, która gości na stołach w niemal każdym domu - bez różnicy, czy jest to zupa krem, pomidorówka z ryżem czy z makaronem. Jednak jak ugotować pomidorową? Przepisów jest wiele, lecz poznajmy przepisy na prawdziwą pomidorową z pomidorów, która będzie zdrowa, aromatyczna i smaczna.

Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zupach.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - 3 proste przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową?

Prawdziwa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest bardzo popularną potrawą w polskich domach i nie tylko. Jednak nie każdy wie, jak dobrze zrobić zupy tego typu, dlatego warto trafić na taki przepis, który będzie nam najbardziej odpowiadał, a pomidorówki będą nam smakowały. Jednym z doskonałych przepis, jest właśnie ten.

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 1 kg świeżych pomidorów malinowych,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół średniej wielkości cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • bazylia,
  • oregano,
  • kolendra.

Jeśli nie przepadamy za smakiem i aromatem bazylii, kolendry czy oregano, nie jest konieczne, abyśmy dodawali te przyprawy do zupy. Pamiętajmy, że ma ona smakować właśnie nam, dlatego przyrządźmy ją tak, jak lubimy.

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i szatkujemy na bardzo drobno.
  • Na patelni roztapiamy masło.
  • Obieramy ząbki czosnku i kroimy je w cienkie plasterki.
  • Na roztopionym maśle podsmażamy cebulę razem z czosnkiem, tak by cebula się zeszkliła - zazwyczaj trwa o około 2 minuty.
  • Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy z nich twardą część, znajdującą się przy ogonku i kroimy na ćwiartki.
  • Razem z sokiem pomidory przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
  • Całość smażymy jeszcze 5 minut na większym ogniu.
  • Zawartość patelni przekładamy do bulionu.
  • Całość gotujemy jeszcze 10 minut, w międzyczasie doprawiając.
  • Na sam koniec dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, oregano lub bazylię.

Podczas smażenia cebuli, czosnku i pomidorów, pamiętajmy o tym, by nie przykrywać patelni.

Świeże warzywa to świetny składnik zup, a oprócz pomidorów można wykorzystać także ogórki! Sprawdź ten artykuł z najlepszymi przepisami na zupę ze świeżych ogórków.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem lub makaronem jest doskonałą potrawą nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Prawdziwe zupy tego typu dostarczają do naszego organizmu wielu niezbędnych witamin. Dlatego też dobre jest, gdy raz na jakiś czas w naszej kuchni pojawi się prawdziwa pomidorowa z pomidorów. Zobaczmy kolejny przepis na tę pyszną zupę.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 100 g ryżu,
  • 0,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Wybór pomidorów zależy tylko i wyłącznie od nas. Jednak dobrze jest, gdy są one bardzo aromatyczne i mięsiste. Bardzo często wybierane są do przygotowania pomidorówki właśnie pomidory malinowe.

Przygotowanie:

  • Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki lub w mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i siekamy na bardzo drobne kawałeczki.
  • Pokrojone pomidory i posiekaną cebulę wrzucamy do dużego i płaskiego garnka.
  • Całość gotujemy, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem.
  • Ugotowane pomidory z cebulą przelewamy przez sito do garnka i przecieramy dokładnie wszystkie resztki, które zostały.
  • Do przetartej mieszanki wlewamy bulion.
  • Całość doprowadzamy do gotowania.
  • Do smaku doprawiamy solą i cukrem.
  • Następnie dodajemy do garnka ryż i zagotowujemy.
  • Gotujemy kilkanaście minut, do momentu, aż ryż nie będzie miękki.

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Pamiętajmy, że podczas gotowania pomidorów razem z cebulą, musimy od czasu do czasu zamieszać całość, aby warzywa nie przywarły do dna garnka. Co więcej, jeśli chcemy zyskać jak najwięcej ze zmieszanych i podsmażonych pomidorów z cebulą, jeszcze przed przecieraniem możemy zmiksować całość w blenderze, co rozdrobni większe części, a wtedy też przecieranie będzie łatwiejsze. Dodatkowo możemy na sam koniec dodać do naszej zupy śmietankę, przez co uzyskamy bardziej kremowy i delikatny smak.

Prawdziwa pomidorowa z pomidorów jako zupa krem

Zupy krem różnią się nieco od normalnych zup. Są one zdecydowanie bardziej gęste i często bardziej intensywne w smaku. Popularne jest też to, że po nalaniu zupy krem do miski bądź bulionówki, na jej wierzch nalewa się śmietankę i kładzie np. listek bazylii. Tak przygotowana zupa krem wygląda dużo atrakcyjniej, co także działa na nasze kubki smakowe. Jednak w warunkach domowych nie jest to konieczne. Jeśli lubimy zupy tego typu, powinniśmy znać minimalnie jeden przepis na to, jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów właśnie w postaci zupy krem. Zobaczmy przepis na tę pyszną potrawę.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - 3 proste przepisy

Składniki:

  • 700 ml bulionu,
  • 50 ml śmietanki kremowej 30% lub 18%, która przeznaczona jest do zup i sosów,
  • 5 większych pomidorów, najlepiej malinowych,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała pietruszka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pęczek bazylii.

Jeśli lubimy bardziej pikantne smaki, bez problemu możemy dodać pół papryczki chili do naszej zupy. Natomiast, jeśli nie lubimy posmaku cebuli, możemy zrezygnować z jej użycia. Pamiętajmy, by wszystko dobierać pod własne potrzeby.

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  • Całość smażymy około 5 minut - do zeszklenia się cebuli.
  • Pietruszkę i marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Warzywa dodajemy na patelnię i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
  • W tym czasie myjemy pomidory, obieramy ze skorki, wykrawamy szypułki i kroimy w kosteczkę.
  • Do garnka z warzywami dodajemy pomidory razem z sokiem i smażymy jeszcze minutę.
  • Następnie dolewamy gorący bulion do warzyw i zwiększamy ogień.
  • Całość doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i suszonym oregano.
  • Gotujemy jeszcze 15 minut - do zmięknięcia warzyw.
  • Zupę miksujemy w blenderze, dodając w tym czasie bazylię.
  • Do miseczki wlewamy śmietanę i pomału dodajemy kilka łyżek zupy, mieszając cały czas.
  • Mieszankę z miseczki przelewamy do garnka ze zmiksowaną zupą i mieszamy.

Jeśli chcemy użyć papryczki chili, w pierwszej kolejności musimy ją umyć i pokroić w plasterki, a następnie dodać w tym samym momencie, co dodajemy pietruszkę i marchewkę. Dodatkowo, aby ułatwić sobie obieranie pomidorów, możemy je sparzyć.

Ocena: 4,3/5 (głosów 18)
, aktualizacja 10 października 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
pomidory zupy kulinaria przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij