Zupa z botwiny - wybraliśmy 3 najlepsze przepisy - każdy je wykona
Kiedy tylko zrobi się cieplej, na bazarkowych straganach od razu zaczyna pojawiać się botwinka. Warto po nią sięgać, ponieważ ma niezwykły smak i jest po prostu bardzo zdrowa, a przy tym przygotowanie z niej pożywnej zupy nie jest trudne. Wybraliśmy 3 najlepsze przepisy na zupę z botwiny. Sprawdź, który z nich najbardziej przypadnie ci do gustu.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zupach.
Zupa z botwiny – dobrodziejstwo witamin na talerzu
Wiosenna zupa z botwiny
Botwina to młode liście i korzenie buraków ćwikłowych. Jest słodsza i delikatniejsza niż korzenie dorosłych buraków, dlatego zupa z botwiny jest znacznie bardziej subtelna w smaku niż standardowy barszcz czerwony z buraków. Gotowanie botwiny robi się tylko wiosną i wczesnym latem. Później liście buraków są zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność.
Wiosenna zupa z botwiny to najlepszy sposób na odrodzenie organizmu po zimie. Botwinka ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy C i A, jest także bogata w żelazo i wapń. To smaczne warzywo jest łatwostrawne. Dobrze wpływa na żołądek, pomaga także odkwaszać organizm. Co ważne, gotowanie botwiny nie zmniejsza poziomu żelaza, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku wegan i wegetarian, ponieważ dostarcza im tego składnika, które występuje prawie wyłącznie w mięsie.
Barszcz z botwiny - przepis na zupę z botwiną
Standardowa zupa z botwiny czasami nazywana jest także „barszcz z botwiny”. Jednak tak naprawdę prawdziwy barszcz czerwony z buraków jest jej zupełnie odległy, bardziej może przypomina barszcz ukraiński, także dlatego, że dodaje się do niej bardzo dużo innych warzyw.
Przepis na zupę z botwiny jest bardzo prosty i każdy robi ją inaczej. Ilość warzyw i dodatków, które możesz do niej włożyć jest nieograniczona, dlatego to nie tylko pożywna, lecz także pyszna zupa. W standardowej wersji potrzebujesz:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 pęczek młodej botwinki,
- 300 g młodych ziemniaków,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu,
- 5 łyżek śmietanki (najlepiej kremówki 30%, ale może być też chudsza),
- pół pęczka koperku.
Bulion możesz przygotować samodzielnie, z dużej ilości marchwi, pora, selera i pietruszki korzeniowej. Jeśli zetrzesz warzywa na tarce, idealnie uzupełnią zupę. Zupa z ziemniakami będzie bardziej sycąca. Jeśli chcesz, by przypominała bardziej barszcz ukraiński, dołóż do niej trochę fasolki szparagowej. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na barszcz czerwony z buraków?
Pyszna zupa z botwiny
Zupa z botwiny jest łatwa w wykonaniu. Podstawowy przepis nie wymaga za wiele czasu i możesz przygotować ją naprawdę błyskawicznie. Zacznij od przygotowania bulionu lub wykorzystaj ten, który już masz.
- Obierz buraczki, pokrój je w kostkę.
- Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, przepłucz zimną wodą.
- Posiekaj liście na krótkie odcinki.
- Zagotuj bulion, dodaj do niego buraczki i liście.
- Wrzuć do zupy ziemniaki. Całość zagotuj.
- Dodaj sok z cytryny, by barszcz z botwiny nie stracił na kolorze.
- Posiekaj drobno koperek, wrzuć do garnka i zagotuj.
- Podawaj ze śmietaną i ewentualnie ugotowanym jajkiem.
Zupa z botwiny na mięsie – przepis z żeberkami
Barszcz z botwiny na żeberkach
Dobra zupa to nie tylko ta wegetariańska. Zupa z botwiny na mięsie także świetnie smakuje, z ziemniakami i koperkiem przypomina klasykę gatunku, a jednak jej smak jest zupełnie inny. Pyszna zupa wyjdzie zarówno na żeberkach wieprzowych, jak i cielęcych. Do przygotowania porcji dla 4-6 osób potrzebujesz:
- 600 g żeberek,
- 4 l wody,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka czarnego pieprzu,
- 1 duża marchewka,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 cebula,
- 2 duże pęczki botwinki (z buraczkami),
- liść lubczyku,
- 100 g śmietany,
- pół pęczka posiekanego koperku.
Oczywiście, jak każdy barszcz z botwiny, zupa pasuje do jajek i właśnie tak należy ją podawać. Jeśli chcesz, możesz zjeść ją także z ziemniakami, które można ugotować osobno. Zupa botwinka dobrze smakuje także z jajkiem na twardo.
Pyszna zupa na żeberkach z młodej botwiny - przepis
Barszcz z botwiny na żeberkach to dobra zupa, która zawiera bardzo wiele żelaza i składników odżywczych. Warto wprowadzić ją do codziennego menu przez całą wiosnę.
- Żeberka zalać zimną wodą, wrzucić przyprawy i zagotować do wrzenia.
- Mięso gotować przez około 45 minut.
- Pokroić buraczki na cienkie plasterki.
- Do wywaru mięsnego dodać marchew, pietruszkę, seler, cebulkę i sól. Gotować przez około 30 minut.
- Zagotować ziemniaki w osobnym garnku.
- Liście pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do wywaru z warzywami. Dodać buraczki i sok z cytryny, by barszcz z botwiny nie stracił koloru.
- Wlać do zupy śmietanę. Aby się nie zsiadła, należy ją wcześniej zahartować wywarem – wlewać do małej miseczki ze śmietaną jego niewielkie ilości.
- Zupa będzie pożywniejsza, jeśli dodasz do niej ziemniaki i jajka pokrojone na ósemki.
Jedna porcja zupy jest bardzo niskokaloryczna, a naprawdę świetnie rozgrzewa i syci. Do talerzy możesz włożyć także po kawałku żeberka lub mięso obrane z kości. Ten przepis nadaje się także dla dzieci.
Zupa z młodej botwiny – chłodnik
Chłodnik z botwiny – przepis
Zupa z dodatkiem botwiny nie musi być jedzona na gorąco. W czerwcu, kiedy botwina jest najsmaczniejsza, chłodnik jest najlepszym rozwiązaniem na obiad. Można go przygotować bardzo prosto, a botwinka, zarówno liście, jak i małe, młode buraczki są tutaj szczególnie ważne.
- 1 litr bulionu jarzynowego, marchew, pietruszka i seler z bulionu,
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 400 ml kefiru,
- pęczek koperku lub pęczek natki pietruszki do wyboru.
Bulion oczywiście możesz ugotować samodzielnie, jednak warto zrobić to wcześniej. Jeśli przygotowujesz go zawczasu, samo przygotowanie chłodnika będzie błyskawiczne – to kolejny ogromny plus zupy z botwinki. Aby była bardziej pożywna, możesz podawać ją z ziemniakami i jajkiem. Aby był bardziej orzeźwiający, niektórzy dodają do niego ogórki zielone pokrojone w drobniutką kostkę lub starte na tarce.
Gotowanie botwiny do chłodnika
Przygotowanie chłodnika z młodą botwinką nie jest trudne. Można zrobić to w kilku prostych krokach.
- Opłucz botwinkę, buraczki pokrój na kosteczkę, liście na drobne kawałki.
- Zagotuj bulion z warzyw z botwiną. Gotuj mniej więcej 5-7 minut na małym ogniu. Następnie dodaj nieco soku z cytryny, by zupa nie straciła koloru.
- Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Ostudź bulion z botwiną.
- Ugotuj jajka i ziemniaki pokrojone w niewielkie kawałki. Ostudź.
- Do zimnego wywaru dodaj kefir, dobrze wymieszaj.
- Posiekaj cały koperek lub pietruszkę i wymieszaj z zupą.
- Podawaj z wybranymi dodatkami na zimno.
Chłodnik z botwinki możesz przygotować w większej ilości i przez jeden lub dwa dni przechowywać w lodówce. Od razu nadaje się do zjedzenia. Zamiast kefiru możesz dodać jogurt naturalny. Zupa będzie bardziej kremowa. Jeśli użyjesz delikatnego jogurtu, smak chłodnika będzie znacznie bardziej subtelny, mniej kwaśny.