Zupa z botwiny – dobrodziejstwo witamin na talerzu

Wiosenna zupa z botwiny

Botwina to młode liście i korzenie buraków ćwikłowych. Jest słodsza i delikatniejsza niż korzenie dorosłych buraków, dlatego zupa z botwiny jest znacznie bardziej subtelna w smaku niż standardowy barszcz czerwony z buraków. Gotowanie botwiny robi się tylko wiosną i wczesnym latem. Później liście buraków są zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność.

Wiosenna zupa z botwiny to najlepszy sposób na odrodzenie organizmu po zimie. Botwinka ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy C i A, jest także bogata w żelazo i wapń. To smaczne warzywo jest łatwostrawne. Dobrze wpływa na żołądek, pomaga także odkwaszać organizm. Co ważne, gotowanie botwiny nie zmniejsza poziomu żelaza, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku wegan i wegetarian, ponieważ dostarcza im tego składnika, które występuje prawie wyłącznie w mięsie.

Barszcz z botwiny - przepis na zupę z botwiną

Standardowa zupa z botwiny czasami nazywana jest także „barszcz z botwiny”. Jednak tak naprawdę prawdziwy barszcz czerwony z buraków jest jej zupełnie odległy, bardziej może przypomina barszcz ukraiński, także dlatego, że dodaje się do niej bardzo dużo innych warzyw.

Przepis na zupę z botwiny jest bardzo prosty i każdy robi ją inaczej. Ilość warzyw i dodatków, które możesz do niej włożyć jest nieograniczona, dlatego to nie tylko pożywna, lecz także pyszna zupa. W standardowej wersji potrzebujesz:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek młodej botwinki,
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • 5 łyżek śmietanki (najlepiej kremówki 30%, ale może być też chudsza),
  • pół pęczka koperku.

Bulion możesz przygotować samodzielnie, z dużej ilości marchwi, pora, selera i pietruszki korzeniowej. Jeśli zetrzesz warzywa na tarce, idealnie uzupełnią zupę. Zupa z ziemniakami będzie bardziej sycąca. Jeśli chcesz, by przypominała bardziej barszcz ukraiński, dołóż do niej trochę fasolki szparagowej. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na barszcz czerwony z buraków?

Pyszna zupa z botwiny

Zupa z botwiny jest łatwa w wykonaniu. Podstawowy przepis nie wymaga za wiele czasu i możesz przygotować ją naprawdę błyskawicznie. Zacznij od przygotowania bulionu lub wykorzystaj ten, który już masz.

  1. Obierz buraczki, pokrój je w kostkę.
  2. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, przepłucz zimną wodą.
  3. Posiekaj liście na krótkie odcinki.
  4. Zagotuj bulion, dodaj do niego buraczki i liście.
  5. Wrzuć do zupy ziemniaki. Całość zagotuj.
  6. Dodaj sok z cytryny, by barszcz z botwiny nie stracił na kolorze.
  7. Posiekaj drobno koperek, wrzuć do garnka i zagotuj.
  8. Podawaj ze śmietaną i ewentualnie ugotowanym jajkiem.

Najciekawsze akcesoria kuchenne - sprawdź ceny!

Zupa z botwiny na mięsie – przepis z żeberkami

Barszcz z botwiny na żeberkach

Dobra zupa to nie tylko ta wegetariańska. Zupa z botwiny na mięsie także świetnie smakuje, z ziemniakami i koperkiem przypomina klasykę gatunku, a jednak jej smak jest zupełnie inny. Pyszna zupa wyjdzie zarówno na żeberkach wieprzowych, jak i cielęcych. Do przygotowania porcji dla 4-6 osób potrzebujesz:

  • 600 g żeberek,
  • 4 l wody,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 duże pęczki botwinki (z buraczkami),
  • liść lubczyku,
  • 100 g śmietany,
  • pół pęczka posiekanego koperku.

Oczywiście, jak każdy barszcz z botwiny, zupa pasuje do jajek i właśnie tak należy ją podawać. Jeśli chcesz, możesz zjeść ją także z ziemniakami, które można ugotować osobno. Zupa botwinka dobrze smakuje także z jajkiem na twardo.

Zabielana zupa z botwiny na talerzu oraz przepis na gotowanie botwiny

Pyszna zupa na żeberkach z młodej botwiny - przepis

Barszcz z botwiny na żeberkach to dobra zupa, która zawiera bardzo wiele żelaza i składników odżywczych. Warto wprowadzić ją do codziennego menu przez całą wiosnę.

  1. Żeberka zalać zimną wodą, wrzucić przyprawy i zagotować do wrzenia.
  2. Mięso gotować przez około 45 minut.
  3. Pokroić buraczki na cienkie plasterki.
  4. Do wywaru mięsnego dodać marchew, pietruszkę, seler, cebulkę i sól. Gotować przez około 30 minut.
  5. Zagotować ziemniaki w osobnym garnku.
  6. Liście pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do wywaru z warzywami. Dodać buraczki i sok z cytryny, by barszcz z botwiny nie stracił koloru.
  7. Wlać do zupy śmietanę. Aby się nie zsiadła, należy ją wcześniej zahartować wywarem – wlewać do małej miseczki ze śmietaną jego niewielkie ilości.
  8. Zupa będzie pożywniejsza, jeśli dodasz do niej ziemniaki i jajka pokrojone na ósemki.

Jedna porcja zupy jest bardzo niskokaloryczna, a naprawdę świetnie rozgrzewa i syci. Do talerzy możesz włożyć także po kawałku żeberka lub mięso obrane z kości. Ten przepis nadaje się także dla dzieci.

Zupa z młodej botwiny – chłodnik

Chłodnik z botwiny – przepis

Zupa z dodatkiem botwiny nie musi być jedzona na gorąco. W czerwcu, kiedy botwina jest najsmaczniejsza, chłodnik jest najlepszym rozwiązaniem na obiad. Można go przygotować bardzo prosto, a botwinka, zarówno liście, jak i małe, młode buraczki są tutaj szczególnie ważne.

  • 1 litr bulionu jarzynowego, marchew, pietruszka i seler z bulionu,
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 400 ml kefiru,
  • pęczek koperku lub pęczek natki pietruszki do wyboru.

Bulion oczywiście możesz ugotować samodzielnie, jednak warto zrobić to wcześniej. Jeśli przygotowujesz go zawczasu, samo przygotowanie chłodnika będzie błyskawiczne – to kolejny ogromny plus zupy z botwinki. Aby była bardziej pożywna, możesz podawać ją z ziemniakami i jajkiem. Aby był bardziej orzeźwiający, niektórzy dodają do niego ogórki zielone pokrojone w drobniutką kostkę lub starte na tarce.

Gotowanie botwiny do chłodnika

Przygotowanie chłodnika z młodą botwinką nie jest trudne. Można zrobić to w kilku prostych krokach.

  1. Opłucz botwinkę, buraczki pokrój na kosteczkę, liście na drobne kawałki.
  2. Zagotuj bulion z warzyw z botwiną. Gotuj mniej więcej 5-7 minut na małym ogniu. Następnie dodaj nieco soku z cytryny, by zupa nie straciła koloru.
  3. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  4. Ostudź bulion z botwiną.
  5. Ugotuj jajka i ziemniaki pokrojone w niewielkie kawałki. Ostudź.
  6. Do zimnego wywaru dodaj kefir, dobrze wymieszaj.
  7. Posiekaj cały koperek lub pietruszkę i wymieszaj z zupą.
  8. Podawaj z wybranymi dodatkami na zimno.

Chłodnik z botwinki możesz przygotować w większej ilości i przez jeden lub dwa dni przechowywać w lodówce. Od razu nadaje się do zjedzenia. Zamiast kefiru możesz dodać jogurt naturalny. Zupa będzie bardziej kremowa. Jeśli użyjesz delikatnego jogurtu, smak chłodnika będzie znacznie bardziej subtelny, mniej kwaśny.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 88,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny