Zupa ze świeżych ogórków krok po kroku – sprawdzone przepisy

Świeże ogórki – dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Świeży ogórek to bardzo niskokaloryczne warzywo, gdyż w prawie aż 97% składa się wody. Jest zatem doskonałą opcją dla osób na diecie lub dbających o linię. Jest niezbyt docenianym warzywem, a tymczasem zawiera liczne przeciwutleniacze oraz substancje wspomagające ochronę przez rozwojem nowotworów.

Świeży ogórek jest polecany do włączenia do diety w przypadku problemów z układem moczowym, w tym jego infekcjach czy chorobach nerek, gdyż ze względu na dużą zawartość wody działa moczopędnie. Pomaga także w pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu oraz w usuwaniu toksyn.

Obrany świeży ogórek zawiera tylko 12 kcal w 100 g oraz dostarcza takich witamin, jak witamina C, A i E, K oraz B6. Jest również źródłem między innymi kwasu foliowego, wapnia, żelaza czy magnezu. Warto zatem włączyć to soczyste i zdrowe warzywo do diety, zwłaszcza że w sezonie ogórki można kupić w naprawdę niskiej cenie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z czosnkiem?

Przepis na zupę ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Jeśli chodzi o ogórki na zupę, to zdecydowanie najlepiej sięgnąć po te gruntowe. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu, a z całą pewnością zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Co jest niezbędne do przygotowania potrawy oraz jak się do tego zabrać? Przepis i wskazówki poniżej.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 6 ogórków gruntowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • przyprawy: ząbek czosnku, świeży koper, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz
  • opcjonalnie: 80 ml śmietany do zup

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją w garnku na maśle przez około 3 minuty, mieszając, by się nie przypaliła. Na koniec dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do garnka. W razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco masła, aby warzywa nie przywierały do dna naczynia. Mieszankę smażymy przez około 2 minuty, a w trakcie dodajemy część przypraw, czyli ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól i pieprz.
  3. Kiedy warzywa lekko zmiękną, do garnka wlewamy bulion. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy po jej zagotowaniu. Teraz całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem.
  4. Obrane ze skórki ogórki na zupę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli przez około 5-7 minut. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno koperek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.
  5. Na koniec, kiedy garnek zdejmiemy już z gazu, zupę ze świeżych ogórków możemy zabielić, dodając do niej śmietanę. Nie jest to jednak warunek konieczny, więc osoby, którym zależy na ograniczeniu kaloryczności zupy, mogą ją pominąć.

UWAGA: aby śmietana się nie zwarzyła, wlewamy ją do garnka stopniowo. Można także dolać do niej nieco wywaru z zupy, wymieszać i dopiero dodać do garnka. Warto, by śmietana nie była prosto z lodówki, a trochę postała i przyjęła temperaturę pokojową.

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Nie tylko zupa ogórkowa…

Przepis na chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków to szybkie danie bez gotowania, które idealnie sprawdzi się w upalne dni. Warto pokusić się o jego przygotowanie w czasie trwania sezonu ogórkowego. Przepis jest banalnie prosty.

Składniki:

  • 7 ogórków gruntowych
  • duży jogurt naturalny
  • 250 ml kefiru
  • przyprawy: ząbek czosnku, koperek, szczypiorek, sól i pieprz
  • pół ogórka i rzodkiewka do dekoracji

Zupa ze świeżych ogórków krok po kroku – sprawdzone przepisy

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Mieszamy.
  3. Po kilku minutach, kiedy ogórki przejdą smakiem przypraw, dodajemy kefir oraz jogurt.
  4. Chłodnik z ogórków uzupełniamy o posiekany drobno koper i szczypiorek, po czym mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
  5. Przed podaniem chłodnik z ogórków dekorujemy pokrojonymi kawałkami warzyw oraz świeżym koperkiem.

WSKAZÓWKA: do chłodnika oprócz ogórków można także dodać pokrojoną drobno rzodkiewkę, by nieco wyostrzyć smak dania. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z kurkumą?

A może mizeria z ogórków jako pyszny dodatek do dań?

Zupa ze świeżych ogórków to prawdziwy hit, ale podczas obiadów latem na stole nie może zabraknąć także takiego kultowego dodatki, jak mizeria z ogórków. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.

Składniki:

  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 150 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie: posiekany koperek

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub – w zależności od preferencji – ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Dodajemy przyprawy, czyli sól i pieprz oraz cukier wedle uznania.
  3. Do śmietany dodajemy ewentualnie posiekany drobno koperek i zalewamy nią ogórki.

WSKAZÓWKA: w wersji light zamiast śmietany można z powodzeniem użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Co ciekawe, nie we wszystkim regionach kraju do mizerii z ogórków dodaje się cukier. Stopień słodkości przystawki jest zatem indywidualną kwestią.

Jak widać, zupa ogórkowa, to nie tylko krem czy popularne danie z kiszonych ogórków. Te smaczne, zdrowe i zielone warzywa można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów, także jako sałatki i produkt na przetwory. Jeśli interesuje cię na przykład zalewa do ogórków konserwowych, sprawdź ten artykuł z przepisami na ogórki konserwowe.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny