Warzywa kapustowate

Warzywa kapustowate

Warzywa kapustowate nale偶膮 do rodziny krzy偶owych. Cz臋sto uprawiamy je w przydomowych ogr贸dkach i na dzia艂ce. Popularne ro艣liny odporne s膮 na nisk膮 temperatur臋, jednak do rozwoju musz膮 mie膰 zapewnion膮 du偶膮 ilo艣膰 wody i doskona艂e nas艂onecznienie. Cz臋艣ci jadalne warzyw kapustowatych to najcz臋艣ciej 艂odygi oraz li艣cie. Warzywa nale偶y systematycznie nawozi膰, poniewa偶 potrzebuj膮 sk艂adnik贸w od偶ywczych do prawid艂owego wzrostu.

Warzywa kapustowate - najpopularniejsze ro艣liny

Warzywa kapustowate - pozosta艂e ro艣liny

Zobacz inne kategorie ro艣lin

Warzywa kapustowate 鈥 gatunki, charakterystyka, uprawa, wykorzystanie

Warzywa kapustowate nale偶膮 do jednych z ulubionych w naszym kraju. Polacy uwielbiaj膮 ro艣liny kapustne. Cz臋sto przyrz膮dzaj膮 z nich r贸偶norodne potrawy. Warzywa typu kalafior, kapusta i broku艂 s膮 bardzo popularne w polskiej kuchni. Jakie dok艂adnie zastosowanie kulinarne maj膮 warzywa kapustowate? Przy jakich potrawach ich wykorzystanie ma najwi臋kszy sens? Jak wygl膮da uprawa warzyw kapustnych? Sprawd藕 najwa偶niejsze informacje na ten temat!

Warzywa kapustowate 鈥 uprawa, wykorzystanie i sk艂adniki od偶ywcze

Czym wyr贸偶niaj膮 si臋 warzywa kapustowate? Charakterystyka i uprawa

Warzywa kapustne s膮 bardzo popularne w naszym kraju. Czasami okre艣la si臋 je tak偶e jako warzywa krzy偶owe. Ich uprawa nie nale偶y do naj艂atwiejszych, jednak ludzie w dalszym ci膮gu bardzo ch臋tnie hoduj膮 kalafior, broku艂y, brukselk臋, kalarep臋, jarmu偶, brukiew lub bia艂膮 kapust臋. Warzywa kapustowate nale偶膮 do rodziny ro艣lin krzy偶owych. Mo偶na uprawia膰 je nie tylko na dzia艂ce, ale te偶 w przydomowym ogr贸dku i na plantacji. Ro艣liny te s膮 jadalne 鈥 najcz臋艣ciej ich nadziemne 艂odygi i li艣cie. Niekt贸re warzywa wytwarzaj膮 jeszcze inne cz臋艣ci do spo偶ycia, np. kalafior ze swoimi smacznymi nierozwini臋tymi kwiatostanami. Aby mog艂y dobrze rosn膮膰, warzywa kapustne musz膮 mie膰 zapewnion膮 do艣膰 wysok膮 temperatur臋. Powinny rosn膮膰 na s艂onecznych stanowiskach, a tak偶e mie膰 sta艂y dost臋p do wody. Warzywa kapustowate nale偶y stale nawozi膰, poniewa偶 maj膮 ogromne zapotrzebowanie na sk艂adniki od偶ywcze.

Zdecydowanie wi臋ksz膮 cz臋艣膰 warzyw kapustnych uprawia si臋 z rozsady. Mo偶esz przygotowa膰 j膮 zar贸wno na rozsadniku, jak i pod os艂on膮 lub w domu. Warunkiem jest jednak zapewnienie ro艣linom s艂onecznego i ciep艂ego stanowiska do rozwoju. Je艣li b臋d膮 d艂ugo rosn膮膰 w cieniu, wyd艂u偶膮 si臋 ich nadziemne cz臋艣ci. Mog膮 si臋 przez to wybarwi膰! Bywaj膮 te偶 jednak warzywa kapustne, u kt贸rych du偶a ilo艣膰 s艂o艅ca mo偶e zadzia艂a膰 na niekorzy艣膰. Sp贸jrzmy na przyk艂ad na taki kalafior. Je艣li wystawi si臋 go na pe艂ne s艂o艅ce i narazi na przesadnie wysok膮 temperatur臋, warzywo zacznie 偶贸艂kn膮膰. Ro艣liny nale偶y uprawia膰 w odpowiednim pod艂o偶u 鈥 a wi臋c z du偶膮 ilo艣ci膮 cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Warzywa kapustowate najlepiej czuj膮 si臋 w zwi臋z艂ym pod艂o偶u, kt贸rego odczyn jest oboj臋tny. Mo偶e by膰 r贸wnie偶 delikatnie kwa艣ny. Powinno si臋 je uprawia膰 na oborniku w pierwszym roku. Warzywa trzeba te偶 dodatkowo nawozi膰, wykorzystuj膮c do tego nawozy mineralne. Stosuj膮c si臋 do zalece艅, p贸藕niejsze zbiory warzyw na pewno b臋d膮 owocne.

Warto doda膰, 偶e warzywa kapustne odporne s膮 na mr贸z. Nawet, gdy temperatura spadnie poni偶ej 0 st. C, nie zadzia艂a to na niekorzy艣膰 ro艣lin. Nie oznacza to jednak, 偶e warzywa kapustne nie maj膮 zupe艂nie 偶adnych wymaga艅, je艣li chodzi o pogod臋. Najlepiej rozwijaj膮 si臋, gdy temperatura oscyluje mi臋dzy 15 a 20 st. C.  Ro艣liny nale偶y te偶 podlewa膰, poniewa偶 wykazuj膮 du偶e zapotrzebowanie na wod臋. Trzeba zadba膰 o sta艂e nawadnianie warzyw kapustowatych 鈥 gleba musi by膰 ci膮gle wilgotna. Gdy warzywa kapustowate b臋d膮 mie膰 za ma艂o wody, stanie si臋 to b艂yskawicznie zauwa偶alne.

Najciekawsze gatunki warzyw kapustowatych 鈥 sprawd藕 wszystkie!

Warzywa kapustne podzieli膰 mo偶na na wiele ciekawych gatunk贸w. Wi臋kszo艣膰 z nich spo偶ywamy na co dzie艅 lub okazjonalnie. Oto warzywa, kt贸re s膮 smaczne i wykazuj膮 wiele cennych w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych:

  • Kapusta g艂owiasta 鈥 uprawia si臋 j膮 wcze艣nie, aby m贸c zebra膰 kapust臋 w czerwcu (bia艂膮) albo pocz膮tkiem wrze艣nia (czerwon膮). Kapusta wra偶liwa jest na d艂ugotrwa艂e susze. Powinno si臋 j膮 intensywnie nawozi膰, zw艂aszcza potasem. Dzi臋ki nawo偶eniu kapusta czerwona ma wyrazistszy kolor. Do przechowywania najlepiej nadaj膮 si臋 p贸藕ne odmiany.
  • Broku艂 w艂oski 鈥 powinno si臋 uprawia膰 go jak poplon, bo ma kr贸tki okres wegetacji. Nasiona rozmna偶a si臋 z pocz膮tkiem czerwca w rozsadniku, a sadzonki w po艂owie lipca bezpo艣rednio do gruntu. Wybieraj nawozy o wysokiej zawarto艣ci mikroelement贸w, poniewa偶 broku艂 w艂oski wra偶liwy jest na niedobory niekt贸rych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Warzywo mo偶na zjada膰 gotowane, sma偶one, upieczone lub uparowane. Mo偶na je r贸wnie偶 zamrozi膰, dziel膮c na r贸偶yczki.
  • Jarmu偶 鈥 ro艣lina z najmniejszymi wymaganiami w艣r贸d warzyw kapustowatych. Bardzo 艂atwo si臋 go uprawia, wi臋c jarmu偶 jest idealn膮 ro艣lin膮 dla pocz膮tkuj膮cych ogrodnik贸w. Jarmu偶 hoduje si臋 g艂贸wnie jako poplon, zwykle jesieni膮. To ro艣lina zimuj膮ca w gruncie. Gdy przemarznie, ma znacznie lepszy smak. Warzywo nale偶y zrywa膰, obrywaj膮c li艣cie od do艂u.
  • Kapusta w艂oska 鈥 smaczniejsza i bardziej warto艣ciowa ni偶 np. kapusta g艂owiasta. W por贸wnaniu do niej ma te偶 mniejsze wymagania uprawowe. Okres wegetacji kapusty w艂oskiej  jest d艂ugi, wi臋c warzywo powinno si臋 wysiewa膰 wczesn膮 wiosn膮 na rozsadniku.
  • Kalarepa 鈥 ma ma艂e wymagania glebowe. Przechowywa膰 mo偶esz j膮 przez kilkana艣cie tygodni w piwnicy. Kalarepa ma kr贸tki okres wegetacyjny, bo maksymalnie do 40 dni.
  • Brukselka 鈥 w okresie tworzenia i wzrostu g艂贸wek powinno si臋 j膮 systematycznie nawadnia膰. Nasiona wysiewa si臋 w kwietniu na rozsadniku albo do gruntu pod koniec maja i czerwca (rozsad臋). Brukselka mo偶e zimowa膰 w gruncie.
  • Kalafior 鈥 to bardzo wra偶liwe na zmienn膮 temperatur臋 warzywo. Jego uprawa nie nale偶y do naj艂atwiejszych. Wczesne odmiany wysiewa si臋 w lutym (na rozsadniku), p贸藕ne w czerwcu, a 艣rednio wczesne w marcu. Rozsad臋 nale偶y bardzo ostro偶nie przeprowadzi膰, 偶eby przypadkowo nie uszkodzi膰 korzeni kalafiora. Podczas dojrzewania warzywa za艂amuj li艣cie, aby os艂oni膰 jadalne r贸偶yczki przed dzia艂aniem promieni s艂onecznych.

Zastosowanie kulinarne i w艂a艣ciwo艣ci warzyw kapustowatych, krok po kroku

W艂a艣ciwo艣ci warzyw kapustnych, o kt贸rych warto wiedzie膰

Warzywa kapustne zawieraj膮 niewielk膮 ilo艣膰 kalorii, ale za to mn贸stwo sk艂adnik贸w mineralnych, witamin oraz b艂onnika. Ludzie uwielbiaj膮 je za wysok膮 warto艣膰 od偶ywcz膮. Jednym z warzyw wyr贸偶niaj膮cych si臋 najlepszymi w艂a艣ciwo艣ciami zdrowotnymi jest jarmu偶, a tak偶e broku艂. Jarmu偶 jest warzywem o najwy偶szej g臋sto艣ci od偶ywczej, a wi臋c zawiera najwi臋cej witamin oraz sk艂adnik贸w mineralnych. W艂a艣nie dlatego warto regularnie spo偶ywa膰 warzywa kapustne. To 艣wietne 藕r贸d艂o witamin z grupy B, a tak偶e witaminy C, E i K. W warzywach kapustnych znajduje si臋 sporo 偶elaza, potasu, magnezu i wapnia, kt贸re bardzo korzystnie wp艂ywaj膮 na funkcjonowanie organizmu. Dlaczego powinno si臋 systematycznie je艣膰 warzywa kapustowate?

  • Warzywa kapustne doskonale wp艂ywaj膮 na prawid艂ow膮 prac臋 uk艂adu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
  • Maj膮 zdolno艣膰 do obni偶ania poziomu cholesterolu, a tak偶e stabilizuj膮 poziom glukozy we krwi. W艂a艣nie dlatego warzywa kapustowate powinny je艣膰 osoby z insulinooporno艣ci膮 i cukrzyc膮.
  • Warzywa kapustowate pe艂ne s膮 luteiny, dzi臋ki kt贸rej ochroni膰 mo偶na oczy przed m.in. za膰m膮 lub zwyrodnieniem plamki 偶贸艂tej.

Jakie w艂a艣ciwo艣ci lecznicze maj膮 warzywa kapustowate? Czy o nich wiedzia艂e艣?

W warzywach kapustnych znajduje si臋 mn贸stwo witamin antyoksydacyjnych, a tak偶e przeciwutleniaczy. Je艣li regularnie b臋dziemy je spo偶ywa膰, w ten spos贸b obni偶ymy ryzyko pojawienia si臋 choroby uk艂adu nerwowego albo sercowo-naczyniowego. Witaminy wyst臋puj膮ce w warzywach kapustowatych doskonale wspieraj膮 prawid艂owe dzia艂anie uk艂adu odporno艣ciowego. Dzi臋ki nim mo偶na uodporni膰 si臋 na infekcje uk艂adu immunologicznego i r贸偶ne zaka偶enia. Przeciwutleniacze w warzywach pomog膮 zneutralizowa膰 wolne rodniki. To dobra wiadomo艣膰 dla wszystkich, kt贸rzy chc膮 walczy膰 ze starzeniem si臋 organizmu. Witaminy w kapu艣cie umo偶liwi膮 poprawienie si臋 funkcjonowania niekt贸rych uk艂ad贸w wewn臋trznych i narz膮d贸w, a tak偶e wygl膮du paznokci, sk贸ry oraz w艂os贸w.

Warzywa kapustowate najbardziej znane s膮 ze swoich w艂a艣ciwo艣ci antynowotworowych. W ka偶dym warzywie tego gatunku znajduj膮 si臋 m.in. indolo-3-carbinole i sulforafan. W艂a艣nie te substancje wykazuj膮 dzia艂anie antynowotworowe. Dzia艂anie substancji polega na hamowaniu kom贸rek nowotworowych, a tak偶e przyspieszaniu obumierania kom贸rek z uszkodzonym DNA. Warto je艣膰 warzywa kapustne, poniewa偶 mog膮 wp艂yn膮膰 na zablokowanie angiogenezy towarzysz膮cej tworzeniu si臋 przerzut贸w i guz贸w.

Nie wszyscy powinni jednak je艣膰 warzywa kapustne. To, 偶e s膮 zdrowe, nie oznacza, i偶 ka偶dy mo偶e je spo偶ywa膰. Zrezygnowa膰 z kalafiora, broku艂贸w czy kalarepy powinny zrezygnowa膰 osoby z chorobami uk艂adu pokarmowego. Warzywa kapustne maj膮 silne dzia艂anie wzdymaj膮ce, wobec czego zaleca si臋 ograniczy膰 lub ca艂kiem wyeliminowa膰 produkty z diety os贸b cierpi膮cych na problemy pokarmowe. Warzyw kapustnych nie powinni te偶 zjada膰 ludzie borykaj膮cy si臋 ze schorzeniami tarczycy.

Za艂贸偶 kontou偶ytkownika
  • Komentuj pod w艂asnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Za艂贸偶 konto