Rośliny o jadalnych liściach

Ilustracja rośliny o jadalnych liściach

Rośliny o jadalnych liściach - gatunki roślin, które posiadają jadalną część naziemną, czyli liście. Najczęściej można je spożywać na surowo lub po wcześniejszej obróbce termicznej. Do takich gatunków zaliczają się zarówno warzywa i zioła, które przeznaczone są do uprawy w ogrodzie. Ponadto wyróżnia się liczne gatunki dziko rosnące. Należy jednak pamiętać o tym, aby rośliny występujące w stanie naturalnym spożywać według zaleceń, ponieważ w nadmiarze mogą one wywołać skutki uboczne lub nawet okazać się trujące.

Rośliny o jadalnych liściach - najpopularniejsze rośliny

Rośliny o jadalnych liściach - pozostałe rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Rośliny o jadalnych liściach - opis, uprawa, zastosowanie, porady

Nie od dziś wiadomo, że warzywa powinny stanowić kluczowy element naszej codziennej diety. Zawierają one wiele cennych witamin i składników odżywczych. Do cenionych gatunków zaliczają się rośliny o jadalnych liściach. Warto sprawdzić, jakie gatunki możemy uprawiać w swoim ogrodzie, a jakie możemy spotkać w polskich lasach lub na łąkach.

Rośliny o jadalnych liściach uprawiane w ogrodzie

Wśród warzyw uprawianych w ogrodzie, które posiadają jadalne liście, wymienia się głównie takie gatunki jak:

  • Sałata siewna (Lactuca sativa) - jest to gatunek rośliny zaliczający się do rodziny astrowatych. Występuje wyłącznie w uprawie w licznych odmianach. W zależności od odmiany liście sałaty, które są przeznaczone do jedzenia, wyróżniają się zielonym, ale również czasem nawet purpurowym kolorem. Ponadto w smaku liście bywają mniej lub bardziej goryczkowe, a także wyróżniać się odmiennym stopniem kruchości.
  • Kapusta (Brassica) - rośliny, które występują nie tylko w uprawie, ale również spotykane są jako dzikie gatunki, które można spotkać w polskich obszarach. Do najczęściej uprawianych gatunków kapusty zalicza się kapusta warzywna, kapusta pekińska, kapusta chińska, czy też kapusta właściwa.
  • Cykoria (Cichorium) - rośliny o jadalnych liściach, które zaliczają się do rodziny astrowatych. Do najpopularniejszych gatunków zalicza się cykoria endywia oraz cykoria podróżnik. Rośliny te cenione są jako warzywa, do których zresztą zaliczają się liczne odmiany. Ponadto korzenie cykorii wykorzystuje się do produkcji kawy zbożowej.
  • Seler naciowy (Apiumgraveolens) - odmiana selera zwyczajnego, które posiadają przydatne do jedzenia nie tylko liście, ale również zgrubiałe ogonki liściowe. Warzywo to wyróżnia się tym, że nie występują korzenie spichrzowe.
  • Por (Allium ampeloprasum) - warzywo posiada wydłużone i płaskie liście o lekko pikantnym posmaku. Posiada dość silnie rozwinięte korzenie, dzięki czemu roślina wyróżnia się dość dużą odpornością na suszę.

Dzikie gatunki roślin o jadalnych liściach

Uprawiane w naszym ogrodzie warzywa, nie są jedynymi roślinami, które posiadają liście przeznaczone do jedzenia. Ponieważ oprócz nich, w polskich lasach lub na łąkach możemy spotkać wiele drzew i roślin z jadalnymi liśćmi. Warto mieć na uwadze, że dzikie gatunki, często mogą mieć pewne ograniczenia lub wskazania co do spożycia liści. Ponieważ niektóre z nich w nadmiarze lub bez obróbki termicznej mogą być szkodliwe dla zdrowia, a nawet trujące.

Do gatunków, które możemy spotkać m.in. w lesie, które posiadają liście do jedzenia, zaliczają się:

  • Brzoza (Betula) - wśród drzew spotykanych w lesie, które posiadają jadalne liście, wymienia się brzozę. Najlepiej sprawdzają się młode listki, które można dodawać do sałatek oraz zup.
  • Buk (Fagus) - do kolejnych drzew w polskich lasach z jadalnymi liśćmi zalicza się buk. Liście buku wyróżniają się lekko kwaskowym smakiem. Można dodawać je do ciast, czy też przygotować charakterystyczne pesto.
  • Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) - można go spotkać niemalże na terenie całego kraju. Najczęściej można go spotkać w lesie na cienistych stanowiskach. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do różnych dań.
  • Koniczyna czerwona (Trifolium pratense) - Jest to roślina, która posiada jadalne kwiaty i liście. Mogą one być dodawane do sałatek. Ponadto posiada ona właściwości lecznicze.

Jak uprawiać warzywa z jadalnymi liśćmi

Uprawa warzyw o jadalnych liściach nie zalicza się do zbyt skomplikowanych. Największym zagrożeniem w takiej uprawie są niestety szkodniki oraz choroby. Do najczęściej występujących zaliczają się ślimaki. Ciekawostką jest to, iż niektóre gatunki możemy uprawiać w domu przez cały sezon. Do nich zalicza się między innymi sałata.

Uprawa kapusty powinna odbywać się na nowych stanowiskach, dzięki czemu będziemy chronić ją przed szkodnikami oraz chorobami. Należy pamiętać także o odpowiednich rozstawach. Nie należy przesadzać z nawożeniem, ponieważ w uprawie kapusty, ale i również innych warzyw kapustnych odniesiemy zupełnie odwrotny skutek do zamierzonego.

Rośliny o jadalnych liściach w uprawie i dziko rosnące. Zobacz, jakie warzywa posiadają liście do jedzenia, a także jakie można spotkać w polskich lasach rośliny z jadalnymi liśćmi.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto