Ro艣liny o jadalnych li艣ciach

Ro艣liny o jadalnych li艣ciach

Ro艣liny o jadalnych li艣ciach - gatunki ro艣lin, kt贸re posiadaj膮 jadaln膮 cz臋艣膰 naziemn膮, czyli li艣cie. Najcz臋艣ciej mo偶na je spo偶ywa膰 na surowo lub po wcze艣niejszej obr贸bce termicznej. Do takich gatunk贸w zaliczaj膮 si臋 zar贸wno warzywa i zio艂a, kt贸re przeznaczone s膮 do uprawy w ogrodzie. Ponadto wyr贸偶nia si臋 liczne gatunki dziko rosn膮ce. Nale偶y jednak pami臋ta膰 o tym, aby ro艣liny wyst臋puj膮ce w stanie naturalnym spo偶ywa膰 wed艂ug zalece艅, poniewa偶 w nadmiarze mog膮 one wywo艂a膰 skutki uboczne lub nawet okaza膰 si臋 truj膮ce.

Ro艣liny o jadalnych li艣ciach - najpopularniejsze ro艣liny

Ro艣liny o jadalnych li艣ciach - pozosta艂e ro艣liny

Zobacz inne kategorie ro艣lin

Ro艣liny o jadalnych li艣ciach - opis, uprawa, zastosowanie, porady

Nie od dzi艣 wiadomo, 偶e warzywa powinny stanowi膰 kluczowy element naszej codziennej diety. Zawieraj膮 one wiele cennych witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych. Do cenionych gatunk贸w zaliczaj膮 si臋 ro艣liny o jadalnych li艣ciach. Warto sprawdzi膰, jakie gatunki mo偶emy uprawia膰 w swoim ogrodzie, a jakie mo偶emy spotka膰 w polskich lasach lub na 艂膮kach.

Ro艣liny o jadalnych li艣ciach uprawiane w ogrodzie

W艣r贸d warzyw uprawianych w ogrodzie, kt贸re posiadaj膮 jadalne li艣cie, wymienia si臋 g艂贸wnie takie gatunki jak:

  • Sa艂ata siewna (Lactuca sativa) - jest to gatunek ro艣liny zaliczaj膮cy si臋 do rodziny astrowatych. Wyst臋puje wy艂膮cznie w uprawie w licznych odmianach. W zale偶no艣ci od odmiany li艣cie sa艂aty, kt贸re s膮 przeznaczone do jedzenia, wyr贸偶niaj膮 si臋 zielonym, ale r贸wnie偶 czasem nawet purpurowym kolorem. Ponadto w smaku li艣cie bywaj膮 mniej lub bardziej goryczkowe, a tak偶e wyr贸偶nia膰 si臋 odmiennym stopniem krucho艣ci.
  • Kapusta (Brassica) - ro艣liny, kt贸re wyst臋puj膮 nie tylko w uprawie, ale r贸wnie偶 spotykane s膮 jako dzikie gatunki, kt贸re mo偶na spotka膰 w polskich obszarach. Do najcz臋艣ciej uprawianych gatunk贸w kapusty zalicza si臋 kapusta warzywna, kapusta peki艅ska, kapusta chi艅ska, czy te偶 kapusta w艂a艣ciwa.
  • Cykoria (Cichorium) - ro艣liny o jadalnych li艣ciach, kt贸re zaliczaj膮 si臋 do rodziny astrowatych. Do najpopularniejszych gatunk贸w zalicza si臋 cykoria endywia oraz cykoria podr贸偶nik. Ro艣liny te cenione s膮 jako warzywa, do kt贸rych zreszt膮 zaliczaj膮 si臋 liczne odmiany. Ponadto korzenie cykorii wykorzystuje si臋 do produkcji kawy zbo偶owej.
  • Seler naciowy (Apiumgraveolens) - odmiana selera zwyczajnego, kt贸re posiadaj膮 przydatne do jedzenia nie tylko li艣cie, ale r贸wnie偶 zgrubia艂e ogonki li艣ciowe. Warzywo to wyr贸偶nia si臋 tym, 偶e nie wyst臋puj膮 korzenie spichrzowe.
  • Por (Allium ampeloprasum) - warzywo posiada wyd艂u偶one i p艂askie li艣cie o lekko pikantnym posmaku. Posiada do艣膰 silnie rozwini臋te korzenie, dzi臋ki czemu ro艣lina wyr贸偶nia si臋 do艣膰 du偶膮 odporno艣ci膮 na susz臋.

Dzikie gatunki ro艣lin o jadalnych li艣ciach

Uprawiane w naszym ogrodzie warzywa, nie s膮 jedynymi ro艣linami, kt贸re posiadaj膮 li艣cie przeznaczone do jedzenia. Poniewa偶 opr贸cz nich, w polskich lasach lub na 艂膮kach mo偶emy spotka膰 wiele drzew i ro艣lin z jadalnymi li艣膰mi. Warto mie膰 na uwadze, 偶e dzikie gatunki, cz臋sto mog膮 mie膰 pewne ograniczenia lub wskazania co do spo偶ycia li艣ci. Poniewa偶 niekt贸re z nich w nadmiarze lub bez obr贸bki termicznej mog膮 by膰 szkodliwe dla zdrowia, a nawet truj膮ce.

Do gatunk贸w, kt贸re mo偶emy spotka膰 m.in. w lesie, kt贸re posiadaj膮 li艣cie do jedzenia, zaliczaj膮 si臋:

  • Brzoza (Betula) - w艣r贸d drzew spotykanych w lesie, kt贸re posiadaj膮 jadalne li艣cie, wymienia si臋 brzoz臋. Najlepiej sprawdzaj膮 si臋 m艂ode listki, kt贸re mo偶na dodawa膰 do sa艂atek oraz zup.
  • Buk (Fagus) - do kolejnych drzew w polskich lasach z jadalnymi li艣膰mi zalicza si臋 buk. Li艣cie buku wyr贸偶niaj膮 si臋 lekko kwaskowym smakiem. Mo偶na dodawa膰 je do ciast, czy te偶 przygotowa膰 charakterystyczne pesto.
  • Czosnek nied藕wiedzi (Allium ursinum) - mo偶na go spotka膰 niemal偶e na terenie ca艂ego kraju. Najcz臋艣ciej mo偶na go spotka膰 w lesie na cienistych stanowiskach. Doskonale sprawdza si臋 jako przyprawa do r贸偶nych da艅.
  • Koniczyna czerwona (Trifolium pratense) - Jest to ro艣lina, kt贸ra posiada jadalne kwiaty i li艣cie. Mog膮 one by膰 dodawane do sa艂atek. Ponadto posiada ona w艂a艣ciwo艣ci lecznicze.

Jak uprawia膰 warzywa z jadalnymi li艣膰mi

Uprawa warzyw o jadalnych li艣ciach nie zalicza si臋 do zbyt skomplikowanych. Najwi臋kszym zagro偶eniem w takiej uprawie s膮 niestety szkodniki oraz choroby. Do najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cych zaliczaj膮 si臋 艣limaki. Ciekawostk膮 jest to, i偶 niekt贸re gatunki mo偶emy uprawia膰 w domu przez ca艂y sezon. Do nich zalicza si臋 mi臋dzy innymi sa艂ata.

Uprawa kapusty powinna odbywa膰 si臋 na nowych stanowiskach, dzi臋ki czemu b臋dziemy chroni膰 j膮 przed szkodnikami oraz chorobami. Nale偶y pami臋ta膰 tak偶e o odpowiednich rozstawach. Nie nale偶y przesadza膰 z nawo偶eniem, poniewa偶 w uprawie kapusty, ale i r贸wnie偶 innych warzyw kapustnych odniesiemy zupe艂nie odwrotny skutek do zamierzonego.

Ro艣liny o jadalnych li艣ciach w uprawie i dziko rosn膮ce. Zobacz, jakie warzywa posiadaj膮 li艣cie do jedzenia, a tak偶e jakie mo偶na spotka膰 w polskich lasach ro艣liny z jadalnymi li艣膰mi.

Za艂贸偶 kontou偶ytkownika
  • Komentuj pod w艂asnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Za艂贸偶 konto