Ogród warzywny - najpopularniejsze rośliny
-
Piżmian jadalnyrośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Piżmian jadalny jest szeroko uprawiany w krajach tropikalnych dla owoców wykorzystywanych jako warzywo. Niedojrzałe torebki ("strąki") są gotowane albo spożywane na surowo. W naszych warunkach piżmian może pełnić rolę egzotycznej rośliny ozdobnej.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: średnia -
Wyćwiklin białyrośliny jednoroczne warzywna warzywa liściowe
Wyćwiklin biały, nazywany szpinakiem malabarskim, jest jednorocznym pnączem uprawianym tropikach jako warzywo liściowe i roślina ozdobna. Liście wyćwiklinu są jadalne, mają kwaskowy, soczysty smak. Roślina ma wysokie wymagania cieplne i w naszych warunkach stanowi w ogrodzie egzotyczną ciekawostkę.
roślina jednoroczna, pnącze Trudność uprawy: średnia -
Ogórek 'Śremski'rośliny jednoroczne warzywna warzywa owocowe
Ogórek 'Śremski' jest popularną i lubianą odmianą gruntową o dużej plenności i wczesnym terminie zbioru. Owoce tego ogórka są bardzo kształtne, cylindryczne i mają małą komorę nasienną. Jasnozielona skórka jest pokryta licznymi, dużymi brodawkami. Jest to stara odmiana, na jej podstawie powstała inna, bardzo podobna w pokroju, ale bardziej odporna na choroby, odmiana 'Śremianin'.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: średnia -
Ziemniak 'Tajfun'rośliny jednoroczne warzywna warzywa bulwiaste
Ziemniak 'Tajfun' jest średniowczesną odmianą wyhodowaną w Polsce na początku obecnego wieku. Okrągłoowalne bulwy o żółtym miąższu nadają się do przyrządzania rozmaitych potraw oraz do przetwórstwa. Ziemniaki 'Tajfun' są bardzo smaczne, odporne na wirusy i choroby, tolerancyjne na suszę.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Roszpunka warzywnarośliny jednoroczne warzywna warzywa liściowe
Roszpunka warzywna należy do rodziny kozłkowatych i nie jest spokrewniona z żadnym innym warzywem, również z sałatą. Jest znanym od wieków warzywem liściowym, popularnym zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich. Wykazuje dużą odporność na choroby i szkodniki.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa
Ogród warzywny - pozostałe rośliny
-
Kapusta warzywna głowiastarośliny dwuletnie warzywo kapustne
Kapusta głowiasta jest jedną z odmian kapusty warzywnej, podobnie jak kalafior, brokuł i wiele innych. Skrócony pęd rośliny razem z liśćmi tworzy głowę, która w zależności od formy może mieć różne wielkości, kolor i długość okresu wegetacji. Odmiany bardzo wczesne nadają się do zbioru po 50-55 dniach od wysadzenia rozsady, a późne wymagają aż 140-160 dni.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: średnia -
Truskawka pnącabyliny byliny ogrodowe owocowa
Odkąd w XVIII wieku w Holandii z dwóch gatunków poziomki powstała hybryda nazywana truskawką, wyhodowano wielką liczbę jej odmian, a wśród nich odmiany o wyjątkowo długich rozłogach. W 1947 roku niemiecki ogrodnik Reinhold Hummel z Weilimdorf wyhodował w wyjątkowo krótkim czasie sensacyjną, pnącą odmianę truskawki ‘Sonja Horstmann’. Będąca 76 lat temu światową nowinką truskawka pnąca, która tak naprawdę nie jest żadnym pnączem, stała się popularną rośliną ogrodową.
bylina Trudność uprawy: średnia -
Pomidor 'Lima'rośliny jednoroczne warzywna warzywa owocowe
Pomidor 'Lima' jest holenderską odmianą o podłużnych owocach w intensywnie czerwonym kolorze. Owoce tej odmiany są twarde, odporne na pękanie i zgniatanie. Nie wymaga przycinania ani palikowania. Pomidory lima nadają się doskonale na różne przetwory do słoików.
roślina jednoroczna -
Pomidor 'Gargamel'rośliny jednoroczne warzywna warzywa owocowe
Pomidor zwyczajny uprawiany w rozmaitych odmianach kojarzy się z soczystymi owocami w kolorze czerwonym, czasem żółtopomarańczowym albo malinowym. Wyhodowana w Stanach Zjednoczonych odmiana gargamel wyróżnia się niezwykłym wyglądem: skórka posiada kolor czerwono-fioletowy, czasem prawie czarny albo czerwono-pomarańczowy z brązowymi albo fioletowymi prążkami i cętkami. Wbrew pozorom, oryginalny wygląd tej odmiany pomidora nie wpływa na trudność uprawy w ogrodzie.
roślina jednoroczna -
Dynia olbrzymiarośliny jednoroczne warzywna warzywa owocowe
Dynia olbrzymia jest gatunkiem dyni znanej i uprawianej od kilku tysięcy lat, tworzy największe owoce w świecie roślin. W odróżnieniu od dyni zwyczajnej, u tego gatunku owoce wyrastają nie na kanciastych, twardych szypułkach, ale na miękkich i okrągłych. Oprócz zastosowania jako warzywo, dynia może być też efektowną rośliną dekoracyjną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Pietruszka zwyczajnarośliny dwuletnie warzywo korzeniowe
Pietruszka zwyczajna należy do roślin, bez których trudno dzisiaj obejść się w kuchni. Do nas dotarła 400 lat temu prawdopodobnie z Europy Południowej. Jest nie tylko popularnym warzywem, ale również cenną rośliną leczniczą. Pietruszkę zwyczajną spotyka się w ogrodach w różnych odmianach hodowlanych.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa
-
Czosnek pospolitybyliny bylina z cebulą dekoracyjna i jadalna
Czosnek pospolity należy do najstarszych roślin uprawnych. W Azji Centralnej znany był już przed 5000 lat, skąd przez Bliski Wschód dotarł również do Europy. Czosnek pospolity był i jest nadal bardzo popularną rośliną przyprawową i leczniczą. Jak każda roślina uprawna, czosnek również posiada liczne odmiany hodowlane.
roślina dwuletnia, bylina Trudność uprawy: łatwa -
Chrzan pospolitybyliny byliny ogrodowe bylina warzywna
Chrzan pospolity jest uprawianą w Europie od wielu wieków rośliną leczniczą i przyprawową. Korzeń chrzanu ma zastosowanie wewnętrzne i zewnętrzne w leczeniu wielu chorób. Ostry, charakterystyczny smak chrzanu stanowi cenny dodatek do rozmaitych potraw, sosów i sałatek. Uprawa chrzanu pospolitego w ogrodzie opłaca się, ponieważ tylko świeżo wykopany korzeń zawiera całe bogactwo smaku i aromatu.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Koper ogrodowyrośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Koper ogrodowy był uprawiany jako roślina lecznicza i przyprawowa już w starożytnym Egipcie przed ponad 5000 lat. W ciągu wieków przemieszczał się ze wschodnich regionów Morza Śródziemnego w kierunku Atlantyku. Do Europy Środkowej i Północnej trafił prawdopodobnie z mnichami do klasztornych ogrodów. Jest łatwą w uprawie rośliną jednoroczną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Miechunka peruwiańskarośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Pochodząca z górskich regionów tropikalnej Ameryki Południowej miechunka peruwiańska, w naszych warunkach jest uprawiana jako roślina jednoroczna. Owoce tej rośliny są jadalne, mają oryginalny słodkawo-kwaskowaty smak, można jeść je na surowo, robić przetwory albo suszyć - i wtedy przypominają rodzynki. Nazwa rodzajowa Physalis pochodzi od greckiego physa = "bąbel, bańka" i nawiązuje do zrośniętych działek kielicha otaczających jagodę.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Trętwian czterorożnyrośliny jednoroczne warzywna warzywa liściowe
Szpinak nowozelandzki jest wprawdzie podobny do naszego szpinaku, nie jest jednak z nim spokrewniony i występuje, jak nazwa wskazuje, w Nowej Zelandii, a także Australii i Japonii. Do Europy trafił pod koniec XVIII wieku. Wadą tego wciąż mało znanego, chociaż wartościowego warzywa jest niedostosowanie do naszego klimatu; szybko rośnie tylko w wysokich temperaturach.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Ogórek meksykańskirośliny jednoroczne warzywna warzywa owocowe
Ogórek meksykański jest ciekawą tropikalną rośliną z rodziny dyniowatych, która w naszych warunkach jest uprawiana zwykle jako jednoroczna. Pokryte ciemnozieloną skórką i jasnym wzorem owoce do złudzenia przypominają miniaturowe arbuzy o smaku ogórka połączonym z limonką. Nazwa rodzajowa pochodzi od greckiego słowa mēlothrōn = "rodzaj winogron", co nawiązuje do wielkości owoców.
roślina jednoroczna, pnącze Trudność uprawy: średnia -
Truskawka ‘Honeoye’byliny byliny ogrodowe owocowa
Truskawka ‘Honeoye’ została wyhodowana w Stanach Zjednoczonych, w Europie uprawia się ją od ponad 40 lat. Bardzo wczesna odmiana wyróżnia się silnym wzrostem i wzniesionym pokrojem. Owoce są średniej wielkości, stożkowate, intensywnie czerwone i smaczne.
bylina Trudność uprawy: średnia -
Czosnek dętybyliny bylina z cebulą dekoracyjna i jadalna
Czosnek dęty jest byliną warzywną uprawianą w Chinach od ponad 2000 lat. Dziko rośnie nad Bajkałem i Ałtajem, skąd prawdopodobnie przez Rosję trafił w XVII wieku do Europy. Nie tworzy dużych cebul, a częścią użytkową jest bogaty w witaminę C, łagodny w smaku szczypior.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Szarłat szorstkirośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Szarłat szorstki jest jednoroczną rośliną, do Europy dotarł na początku XIX wieku i rozprzestrzenił się również na terenie Polski. Wyprostowany pokrój oraz zielone, zebrane w pozorny kłos na szczycie pędu kwiaty, mogą stanowić element ogrodowej kompozycji. Szarłat szorstki może być wykorzystany do celów spożywczych albo na karmę dla zwierząt.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Karczoch zwyczajnybyliny byliny ogrodowe bylina warzywna
Karczoch zwyczajny jest znanym od starożytności warzywem, którego częścią jadalną są części główki kwiatostanów albo ogonki liściowe. Oprócz walorów kulinarnych karczoch posiada również efektowny wygląd liści i kwiatów, i z powodzeniem może pełnić rolę rośliny ozdobnej w ogrodzie. Nazwa rodzajowa upamiętnia atrakcyjną nimfę o imieniu Cynara, która odrzuciła zaloty Zeusa i została przez niego zamieniona w kolczastego karczocha.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Fasola zwykłarośliny jednoroczne warzywna warzywa strączkowe
Fasola zwykła jest warzywem strączkowym, które Indianie uprawiali już od tysięcy lat. Doceniana przez konkwistadorów roślina dotarła do Europy w XVI wieku. Liczne odmiany szparagowe fasoli są uprawiane dla nie w pełni dojrzałych strąków, spożywanych w całości.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Burak pastewnyrośliny jednoroczne warzywna warzywa korzeniowe
Burak pastewny jest nazwą grupy kultywarów podgatunku buraka zwyczajnego. Podział na buraki pastewne i spożywcze nie istniał do XVIII wielu. Dopiero około 1750 roku zaczęto tak nazywać specjalne odmiany o żółtym miąższu pochodzące z Nadrenii, dające się dobrze przechowywać przez zimę. Obecnie burak na nowo znajduje drogę do kuchni i powoli odzyskuje dawne znaczenie.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa -
Cyklantera stopowarośliny jednoroczne warzywna warzywa owocowe
Pochodząca z Peru cyklantera stopowa jest jednorocznym pnączem spokrewnionym z ogórkiem i dynią. Przez Inków była uprawiana jako warzywo już przed setkami lat. Owoce cyklantery są jadalne i lecznicze. Uprawa tej mało znanej u nas rośliny jest podobna jak uprawa popularnych ogórków.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: średnia -
Rzodkiew czarnarośliny jednoroczne warzywna warzywa korzeniowe
Rzodkiew czarna, podobnie jak biała i rzodkiewka, jest odmianą rzodkwi zwyczajnej. W porównaniu ze swoimi kuzynkami smakuje bardziej ostro i aromatycznie. Ze względu na wysoką zwartość witamin i innych cennych składników, jest przydatna nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Chociaż korzeń ma czarną skórkę, to miąższ rzodkwi pozostaje biały.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Bazylia pospolitarośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Chociaż bazylia pospolita kojarzy się zwykle z kuchnią śródziemnomorską, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw, jej korzenie sięgają raczej tropikalnych i subtropikalnych rejonów Azji. Uprawiana tam od wieków, do Europy Środkowej trafiła dopiero w XVI wieku. Bazylia jest jednoroczną rośliną przyprawową i leczniczą, a zarazem dekoracyjną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Szałwia hiszpańskarośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Szałwia hiszpańska jest jednoroczną rośliną, która była uprawiana przez rdzennych mieszkańców dzisiejszego Meksyku już kilka tysięcy lat temu. Nazwę gatunkową nadał błędnie Linneusz, ponieważ sprowadzana z Meksyku roślina była uprawiana również w Hiszpanii. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być użyte do celów spożywczych.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Pietruszka naciowarośliny dwuletnie warzywo warzywo liściowe
Pietruszka naciowa jest odmianą pietruszki zwyczajnej, która od wieków stanowi ważną przyprawę kuchenną. W przeciwieństwie do pietruszki korzeniowej rozwija głównie nadziemną część, a liście pozyskuje się w miarę dorastania. Pęd kwiatostanowy i nasiona tworzy w drugim roku wegetacji.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa -
Kapusta sitowatarośliny jednoroczne warzywna warzywa kapustne
Kapusta sitowata znana potocznie jako musztardowiec, chińska musztarda albo kapusta sarepska jest rośliną jednoroczną ze znanej rodziny kapustowatych. Liście mogą być wykorzystywane jako warzywo, nasiona jako przyprawa, a cała roślina z żółtymi kwiatami ma również walory dekoracyjne. Do Polski przybyła dopiero w XIX wieku.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Czosnek słoniowybyliny bylina z cebulą dekoracyjna i jadalna
Nazwa "czosnek słoniowy" jest z jednej strony bardzo trafna, z drugiej zaś nieco myląca, ponieważ tej roślinie bliżej jest pod względem botanicznym do pora niż do zwykłego czosnku. Faktem jest, że czosnek słoniowy tworzy bardzo duże główki, które mogą ważyć do 400-500 g. Ma smak łagodniejszy od czosnku i może być spożywany na surowo albo w przetworzonej postaci.
bylina Trudność uprawy: średnia -
Ziemniak 'Gala'rośliny jednoroczne warzywna warzywa bulwiaste
Ziemniak 'Gala' jest młodą odmianą wyhodowaną w Niemczech na początku obecnego wieku. Jest to odmiana wczesna o owalnych bulwach z gładką, jasnobrązową skórką i żółtym miąższem. Słoneczne stanowisko i żyzna, przepuszczalna gleba są warunkiem obfitych zbiorów ziemniaków 'Gala'.
roślina jednoroczna -
Kalafior romanescorośliny jednoroczne warzywna warzywa kapustne
Kalafior romanesco jest odmianą kapusty warzywnej, która jest uprawiana w Europie od XVI wieku. Ponieważ był on wyhodowany i uprawiany pierwotnie w okolicach Rzymu, stąd nazwa " romanesco". Ten kalafior odznacza się zielonym kolorem, dużą zawartością witamin oraz niezwykłą formą nazywaną samopodobieństwem - kształt całości kwiatostanu jest podobny do elementów składowych.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: średnia -
Kapusta ozdobnarośliny dwuletnie rośliny dekoracyjne roślina do ogrodu
Znany od czasów starożytnych gatunek botaniczny kapusty warzywnej jest uprawiany na całym świecie w rozmaitych odmianach, jak na przykład kalafior, jarmuż albo brukselka. Z czasem powstały też formy ozdobne kapusty, których efektownie zabarwione i ukształtowane liście stanowią ozdobę ogrodowych rabat i tarasów, a nawet są wykorzystywane w wazonach jako "kwiaty" cięte.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: średnia
Zobacz inne kategorie roślin
Ogród warzywny - zakładanie, wymagania, zasady uprawy, porady
Prowadzenie ogrodu warzywnego koło domu ma bardzo dużo zalet. Przede wszystkim jest to sposób na świeże, zdrowe i pozbawione chemii warzywa. Dzięki swoim własnym plonom można znacznie oszczędzić. Do tego jest to wspaniałe hobby, a satysfakcja z uzyskanych warzyw jest ogromna! Dowiedz się, jak wygląda zakładanie ogrodu warzywnego i jak zrobić plan rozmieszczenia roślin, który pozwoli na uzyskanie plonów wysokiej jakości!
Ogród warzywny – plan
Ogród warzywny koło domu lub na działce rekreacyjnej to świetny pomysł. W ten sposób najłatwiej uzyskać ekologiczne warzywa. Aby jednak plony były naprawdę wysokiej jakości, smaczne, słodkie i zdrowe, trzeba zrobić dobry projekt. Zakładanie ogrodu warzywnego trzeba zacząć od wyznaczenia powierzchni. Tak naprawdę nie trzeba mieć za dużo miejsca na grządki. Plan ogrodu może obejmować już kilkadziesiąt metrów kwadratowych, a już 100 metrów kwadratowych wystarczy dla całej rodziny. Oczywiście nie włącza się w to miejsca na ziemniaki, ponieważ to zajmuje o wiele więcej miejsca.
Miejsce dla ogrodu warzywnego powinno być nasłonecznione. Większość gatunków potrzebuje dużej ilości słońca i światła. W takich warunkach rośliny lepiej owocują i szybciej dojrzewają. Do tego warto sprawdzić, jaka jest ziemia. Planowanie sadzonych roślin należy dopasować do rodzaju podłoża. Jeśli jest wyjałowione, zbyt sypkie lub gliniaste, plony będą marne. W takim wypadku w ogrodzie warto założyć podniesione rabaty lub wysypać przestrzeń dobrej jakości ziemią ogrodową do uprawy warzyw. Podłoże powinno mieć neutralny lub lekko zasadowy odczyn pH. Jesienią przed sadzeniem należy wzbogacić ziemię o materię organiczną, na przykład nawożąc przefermentowanym kompostem.
Projekt ogrodu warzywnego - rośliny
Kolejnym krokiem jest zastanowienie się, jakie gatunki ziół i warzyw chcesz uprawiać. A może jakieś owoce? Kilka krzaczków truskawek i krzewy malin zmieszczą się nawet w małym ogrodzie, podobnie jak winogrono, które można na tyle posadzić przy palikach. Z powodzeniem można uprawiać także melony i to w gruncie, jednak są mniejsze i mniej słodkie niż te pochodzące z cieplejszych części globu.
Wśród warzyw najbardziej popularne są pomidory, ogórki, sałata liściowa, marchew, pietruszka, por i seler. Te warzywa są najczęściej uprawiane. Można spotkać także cebulę, fasolę szparagową (uprawianą na podporach lub linkach) i buraczki. Z mniej powszechnych warzyw w naszych warunkach klimatycznych dobrze sprawdzają się także dynie i cukinie, chociaż te pierwsze potrzebują więcej miejsca. O czym jeszcze warto pomyśleć? Kalarepa, groszek cukrowy, fasola strączkowa, szpinak, rabarbar i rukola – warzywnik może zmieścić je wszystkie. W Polsce dobrze udaje się także uprawa kalafiorów, chociaż mogą być mniejsze, ponieważ warunki klimatyczne nie są idealne do uprawy tych roślin.
W ogrodzie warzywnym warto posadzić także kilka gatunków ziół stosowanych w kuchni. Pietruszka naciowa, koper, mięta, bazylia i majeranek są sadzone najczęściej. Można także uprawiać w gruncie rozmaryn, tymianek i melisę. Rośliny można mieszać na grządkach – część z nich dobrze współpracuje lub żyją w symbiozie i można sadzić je obok siebie.
Projekt ogrodu warzywnego – jak przygotować plan
Warzywniak dobrze dokładnie rozplanować, na przykład rysując na kartce cały projekt. Warto na początku zaznaczyć wszystkie stałe części ogrodu, wraz z budynkami i drzewami, które mogą rzucać cień. Grządki powinny być oddalone od sadu owocowego, by rośliny nie konkurowały z drzewkami owocowymi o składniki odżywcze.
Następnie wyznaczoną przestrzeń pod warzywa trzeba podzielić na zagony lub grządki. Jeśli przestrzeń pod uprawę jest duża, trzeba wyznaczyć ścieżkę, najlepiej o minimalnej szerokości 50 cm. To praktyczne rozwiązanie, które pomoże dotrzeć z taczką do najdalej oddalonych warzyw. Grządki powinny wyznaczać orientację północ-południe, wtedy będą najlepiej doświetlone.
Planowanie ogrodu warzywnego powinno brać pod uwagę także warstwę wizualną. W ogrodzie warzywnym warto wstawić jakieś elementy dekoracyjne. Niektóre kwiaty, jak cynie czy mieczyki dobrze się sprawdzają wśród warzyw. W ziołowej części ogrodu warto także posadzić lawendę, a wśród warzyw aksamitki – zapach roślin odstrasza niektóre owady i szkodniki roślin.
Warzywnik przy domu – uprawa roślin
Projekt ogrodu warzywnego powinien brać pod uwagę sadzenie tylko tych roślin, które w naszych warunkach klimatycznych dobrze się czują i dobrze się rozwijają. Warto dopasować je także do naszych możliwości czasowych i umiejętności. Większość warzyw nie wymaga szczególnej pielęgnacji, jak kapusty, marchew, pietruszka, rzodkiewki czy sałata. Warzywa korzeniowe w ogóle niewiele potrzebują, by dobrze się rozwijać.
Z drugiej strony na przykład pomidory, papryka czy cukinia wymagają bardzo dużej ilości wody i potrzebują także dużo ciepła i słońca. Ich uprawa może nie udać się w chłodniejszych częściach kraju i może okazać się, że będą się źle rozwijać.