Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku

Nalewka z borówki amerykańskiej to wspaniały sposób na przedłużenie… życia. Jak to możliwe? Otóż testy laboratoryjne potwierdziły, że owoce borówki amerykańskiej to naturalny eliksir młodości! Warto więc, aby taki trunek na stałe zagościł w domowym barku. Jaki jest zatem przepis na nalewkę z borówek?

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź zebrane w tym miejscu przepisy na nalewki.

Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku

Nalewka z borówki amerykańskiej

Borówka a zdrowie

Borówka amerykańska wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych, m.in. przeciwrakowe czy przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo obniża zły cholesterol, wspomaga serce i układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zatem, by przepisy na nalewkę znalazły się w naszych kulinarnych zapiskach!

Lista składników

  • 1 kg owoców
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 kg cukru

Nalewka z czarnych jagód oraz borówki będzie wykazywała jeszcze silniejsze działanie zdrowotne, zatem warto jest połączyć te owoce ze sobą. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Przepis na nalewkę z borówek – sposób przygotowania

  1. Owoce włóż do gąsiorka i wlej do nich spirytus zmieszany z wódką.
  2. Szczelnie zamknij całość i odstaw na 6 tygodni – pamiętaj, żeby od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem.
  3. Zlej nalewkę do dużego naczynia, zamknij i ustaw w lodówce.
  4. Zasyp owoce cukrem i zamknij kilkukrotnie owiniętą gazą.
  5. Ustaw naczynie w słonecznym miejscu i wstrząsaj nim co kilka dni.
  6. Przefiltruj całość po ok. 3 tygodniach i zlej powstały sok.
  7. Złącz z nalewką, wymieszaj i dobrze zamknij. Następnie znów odstaw na 3 tygodnie.
  8. Rozlej do wyparzonych butelek i zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.

Przepisy a nalewka z czarnych jagód i borówki

Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

Niemal wszystkie sposoby przyrządzenia domowej nalewki wykazują właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, picie trunku pozytywnie wpływa na pamięć, a także opóźnia proces starzenia się skóry! Oczywiście, warto korzystać z jej dóbr wyłącznie z umiarem! Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.

Nalewka z jagód leśnych

Od wielu lat wiadomo, że owoce czarnej borówki znanej jako leśna czarna jagoda potrafią zregenerować… wzrok. Zatem spożywanie owoców w postaci soków, nalewek czy saute będzie doskonałe dla osób, które pracują wiele godzin przed ekranem komputera.

Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku

Lista składników

  • 1 kg świeżych jagód leśnych
  • 1,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru

Niezwykle istotne jest przebranie owoców z liści oraz opłukanie ich. Następnie trzeba będzie ułożyć je w możliwie dużym słoju.

Nalewka z jagód leśnych – sposób przygotowania

  1. Zalej owoce wódką, zakręć pokrywkę i odstaw na ok. 3 tygodnie.
  2. Przecedź do innego naczynia, przez np. lnianą szmatkę.
  3. Posyp pozostałe jagody cukrem, szczelnie zamknij słoik i odstaw na tydzień, codziennie mieszając – cukier szybciej się rozpuści.
  4. Zlej po tygodniu powstały syrop i zmieszaj z odlanym sokiem. Rozlej nalewkę do butelek.

Pamiętaj, że…

Nalewka z borówki amerykańskiej bądź z leśnych jagód najlepsze właściwości nabiera po czasie, więc warto dać leżakować butelkom nawet przez kilka miesięcy. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z jagód.

Nalewka z borówki amerykańskiej, malin i miodu

Owocowy zawrót głowy

To jeden ze smaczniejszych przepisów na słodką, leczniczą nalewkę na zimniejsze dni. Przygotowanie jest proste, zatem bierzmy się do dzieła!

Lista składników

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

  • 6 szklanek owoców borówek
  • 1 opakowanie malin (ok. 0,5kg)
  • 3 szklanki spirytusu
  • 8 łyżek miodu (może być wielokwiatowy)
  • 0,5 l wódki

Na dobry początek wsyp na dno słoika 2 szklanki borówek i malin, wlej 2 łyżki miodu i zalej 1 szklanką spirytusu. Później możesz przejść do kolejnych kroków.

Orzeźwiająca nalewka z leśnych owoców – sposób przygotowania

  1. Powtórz powyższą czynność raz jeszcze (2 szkl. owoców + 2 łyżki miodu + 1 szkl. alkoholu).
  2. Powtórz raz jeszcze, delikatnie modyfikując proporcje (2 szkl. owoców  + 4 łyżki miodu + 1 szkl. alkoholu).
  3. Zakręć słój i potrząsaj nim tak, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  4. Odstaw całość w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni. Gdy owoce wypłyną dolej spirytusu – muszą być niżej od alkoholu.
  5. Przefiltruj miksturę i zlej do butelek, następnie znów odstaw na 6 tygodni. Zalej owoce wódką i również odstaw.
  6. Po upływie wskazanego czasu połącz płyny z odsączonych owoców i zlanego soku. Gotowe!

Nalewka wymaga dość długiego czasu przygotowania. Zatem jeżeli nie masz wiele cierpliwości, skorzystaj z innego przepisu! A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z żywokostu?

Nalewka z brusznicy

Borówka brusznica a borówka czerwona

Borówka czerwona jest zupełnie tym samym owocem, co borówka brusznica! Nalewka z brusznicy jest bardzo aromatyczna, jak chociażby orzechówka. Jednak obie różnią się smakiem i właściwościami leczniczymi. Jak zrobić nalewkę z brusznicy?

Lista składników

  • 1 kg dojrzałych borówek
  • 1 l spirytusu 96%
  • ½ kg cukru
  • 1 l wody

Na początku oczyść i umyj owoce oraz rozgnieć je. Włóż do słoja i zalej spirytusem.

Nalewka z brusznicy – sposób przygotowania

  1. Odstaw słój w ciepłe miejsce na około miesiąc – owoce powinny stracić swój kolor.
  2. Ugotuj syrop z cukru i wody, wystudź go oraz połącz z nalewem spirytusowym.
  3. Przefiltruj całość i rozlej do butelek. Następnie odstaw na ok. rok w ciemne oraz chłodne miejsce.

Brusznica nazywana jest również borówką czerwoną lub borówką wiecznozieloną – to przez jej liście, które nie opadają nawet na zimę! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z miodu.

Ocena: 4,7/5 (głosów 33)
, aktualizacja 6 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij