Rośliny spożywcze - najpopularniejsze rośliny
-
Borówka bagiennakrzewinki krzewinki ogrodowe krzewinki owocowe
Borówka bagienna jest krzewinką rodzimego pochodzenia, bliską krewną borówki czarnej, brusznicy albo żurawiny. Rośnie na torfowiskach, na glebach kwaśnych i ubogich. Za przypisywane owocom łochyni zatrucia może odpowiadać bagno zwyczajne (Ledum palustre) rosnące na tych samych stanowiskach i wywołujące zatrucia na drodze wziewnej. Badania nie wykazały zawartości substancji trujących w owocach borówki bagiennej.
krzewinka Trudność uprawy: łatwa -
Piżmian jadalnyrośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Piżmian jadalny jest szeroko uprawiany w krajach tropikalnych dla owoców wykorzystywanych jako warzywo. Niedojrzałe torebki ("strąki") są gotowane albo spożywane na surowo. W naszych warunkach piżmian może pełnić rolę egzotycznej rośliny ozdobnej.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: średnia -
Ziemniak 'Tajfun'rośliny jednoroczne warzywna warzywa bulwiaste
Ziemniak 'Tajfun' jest średniowczesną odmianą wyhodowaną w Polsce na początku obecnego wieku. Okrągłoowalne bulwy o żółtym miąższu nadają się do przyrządzania rozmaitych potraw oraz do przetwórstwa. Ziemniaki 'Tajfun' są bardzo smaczne, odporne na wirusy i choroby, tolerancyjne na suszę.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Roszpunka warzywnarośliny jednoroczne warzywna warzywa liściowe
Roszpunka warzywna należy do rodziny kozłkowatych i nie jest spokrewniona z żadnym innym warzywem, również z sałatą. Jest znanym od wieków warzywem liściowym, popularnym zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich. Wykazuje dużą odporność na choroby i szkodniki.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Kapusta warzywna głowiastarośliny dwuletnie warzywo kapustne
Kapusta głowiasta jest jedną z odmian kapusty warzywnej, podobnie jak kalafior, brokuł i wiele innych. Skrócony pęd rośliny razem z liśćmi tworzy głowę, która w zależności od formy może mieć różne wielkości, kolor i długość okresu wegetacji. Odmiany bardzo wczesne nadają się do zbioru po 50-55 dniach od wysadzenia rozsady, a późne wymagają aż 140-160 dni.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: średnia
Rośliny spożywcze - pozostałe rośliny
-
Dynia olbrzymiarośliny jednoroczne warzywna warzywa owocowe
Dynia olbrzymia jest gatunkiem dyni znanej i uprawianej od kilku tysięcy lat, tworzy największe owoce w świecie roślin. W odróżnieniu od dyni zwyczajnej, u tego gatunku owoce wyrastają nie na kanciastych, twardych szypułkach, ale na miękkich i okrągłych. Oprócz zastosowania jako warzywo, dynia może być też efektowną rośliną dekoracyjną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Szczaw polnybyliny byliny ogrodowe byliny ozdobne
Szczaw polny jest dwupienną byliną, powszechnie spotykaną w naszym kraju na kwaśnych pastwiskach i ugorach. w dawnych czasach wykorzystywano szczaw jako bogate w witaminę C warzywo i roślinę leczniczą. Dzisiaj wiadomo, że duża zawartość kwasu szczawiowego w liściach rośliny może być szkodliwa dla zdrowia. Niewielka ilość szczawiu może być jednak przyjemnie kwaśnym i lekko ostrym dodatkiem do sosów i sałatek.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Pietruszka zwyczajnarośliny dwuletnie warzywo korzeniowe
Pietruszka zwyczajna należy do roślin, bez których trudno dzisiaj obejść się w kuchni. Do nas dotarła 400 lat temu prawdopodobnie z Europy Południowej. Jest nie tylko popularnym warzywem, ale również cenną rośliną leczniczą. Pietruszkę zwyczajną spotyka się w ogrodach w różnych odmianach hodowlanych.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa -
Krwiściąg mniejszybyliny bylina z kłączem kwiatowa
Krwiściąg mniejszy wraz ze swoim większym krewniakiem krwiściągiem lekarskim należą do rodzimych ziół, używanych w lecznictwie i w kuchni. Podczas gdy większy brat preferuje wilgotne łąki na terenach zalewowych, krwiściąg mniejszy woli wyraźnie suchsze i bardziej zasadowe stanowiska. Posiada ozdobne liście i kwiaty, a młode liście o smaku ogórka nadają się jako dodatek do zup i sałatek.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Czosnek pospolitybyliny bylina z cebulą dekoracyjna i jadalna
Czosnek pospolity należy do najstarszych roślin uprawnych. W Azji Centralnej znany był już przed 5000 lat, skąd przez Bliski Wschód dotarł również do Europy. Czosnek pospolity był i jest nadal bardzo popularną rośliną przyprawową i leczniczą. Jak każda roślina uprawna, czosnek również posiada liczne odmiany hodowlane.
roślina dwuletnia, bylina Trudność uprawy: łatwa -
Aktinidia pstrolistnapnącze pnącze zimoodporne pnącze ogrodowe
Aktinidia pstrolistna jest egzotycznym pnączem, bliską krewniaczką aktinidii smakowitej (Actinidia deliciosa), której owoce zrobiły furorę jako kiwi. Oprócz jadalnych i smacznych, chociaż niewielkich owoców, ozdobę tej rośliny stanowią przebarwiające się wiosną liście. Najbardziej efektownie wyglądają zielono-biało-różowe liście dobrze oświetlonych egzemplarzy męskich (roślina dwupienna).
pnącze Trudność uprawy: średnia
-
Borówka wysoka 'Bluejaykrzewy krzewy liściaste krzewy dekoracyjne i owocowe
Odmiana borówki wysokiej 'Bluejay' już od ponad pół wieku cieszy się wielką popularnością ze względu na smaczne i aromatyczne owoce oraz dużą plenność i odporność na mróz. Po zbiorze owoców pod koniec lata borówka 'Bluejay' zmienia zieleń liści na kolor ciemnoczerwony. Przebarwione pięknie krzewy stanowią efektowną ozdobę jesiennego ogrodu.
krzew Trudność uprawy: średnia -
Trętwian czterorożnyrośliny jednoroczne warzywna warzywa liściowe
Szpinak nowozelandzki jest wprawdzie podobny do naszego szpinaku, nie jest jednak z nim spokrewniony i występuje, jak nazwa wskazuje, w Nowej Zelandii, a także Australii i Japonii. Do Europy trafił pod koniec XVIII wieku. Wadą tego wciąż mało znanego, chociaż wartościowego warzywa jest niedostosowanie do naszego klimatu; szybko rośnie tylko w wysokich temperaturach.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Chmiel zwyczajnypnącze pnącze zimoodporne pnącze ogrodowe
Chmiel zwyczajny jest bujnie rosnącym, bylinowym pnączem, którego owocostany są wykorzystywane w warzeniu piwa. Może również z powodzeniem pełnić rolę rośliny ozdobnej w ogrodzie, ponieważ wiosną, w ciągu kilku tygodni, potrafi stworzyć gęstą, zieloną zasłonę. Chmiel zwyczajny jest rośliną dwupienną - na roślinach męskich rozwijają się wiechy zielonkawych kwiatów, a na żeńskich ozdobne, szyszkowate kwiatostany.
bylina, pnącze Trudność uprawy: łatwa -
Żurawina błotnakrzewinki krzewinki ogrodowe krzewinki owocowe
Żurawina błotna jest zimozieloną krzewinką rodzimego pochodzenia, bliską krewną borówki czarnej i brusznicy. Jadalne owoce uzyskują najlepszy smak po przemrożeniu. W ogrodowej uprawie potrzebuje torfowej, kwaśnej gleby i dostatku wilgoci.
krzewinka Trudność uprawy: średnia -
Burak liściowyrośliny dwuletnie warzywo warzywo liściowe
Popularne i uprawiane od wieków warzywa są zwykle wybranymi odmianami gatunków albo mieszańców, i mało przypominają swoich dziko rosnących przodków. Rzadko uprawiany u nas burak liściowy, również wywodzący się od buraka zwyczajnego, jest nie tylko smacznym i bogatym w witaminy warzywem, ale również dekoracyjną rośliną rabatową.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa -
Bodziszek łąkowybyliny bylina z kłączem kwiatowa
Bodziszek łąkowy jest rosnącą dziko w Polsce byliną, a jego duże, fioletowoniebieskie kwiaty mogą stanowić ozdobę nie tylko naturalnej łąki, ale i ogrodowej rabaty. Z młodych liści, pąków i kwiatów bodziszka można przyrządzać wiosenną sałatkę. W medycynie ludowej był stosowany jako zioło lecznicze.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Mięta czekoladowabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Mięta czekoladowa jest odmianą mięty pieprzowej o oryginalnym zapachu czekolady z miętowym nadzieniem. Liście dodane do herbaty, kawy, mięsa, sosu albo deseru stanowią interesujące uzupełnienie smaku. Mięta czekoladowa może być również efektowną rośliną dekoracyjną w ogrodzie.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Lilia tygrysiabyliny bylina z cebulą bylina kwiatowa
Lilia tygrysia należy do roślin cebulowych uprawianych w Chinach od wieków, a uroda jej oryginalnych kwiatów jest ponadczasowa. W Azji cebule lilii tygrysiej są używane co celów spożywczych i leczniczych. Ze względu na znaczną wysokość pędów kwiatowych, lilie tygrysie doskonale nadają się na tło dla niższych bylin oraz do tworzenia ogrodowych kompozycji.
bylina Trudność uprawy: średnia -
Truskawka ‘Honeoye’byliny byliny ogrodowe owocowa
Truskawka ‘Honeoye’ została wyhodowana w Stanach Zjednoczonych, w Europie uprawia się ją od ponad 40 lat. Bardzo wczesna odmiana wyróżnia się silnym wzrostem i wzniesionym pokrojem. Owoce są średniej wielkości, stożkowate, intensywnie czerwone i smaczne.
bylina Trudność uprawy: średnia -
Karczoch zwyczajnybyliny byliny ogrodowe bylina warzywna
Karczoch zwyczajny jest znanym od starożytności warzywem, którego częścią jadalną są części główki kwiatostanów albo ogonki liściowe. Oprócz walorów kulinarnych karczoch posiada również efektowny wygląd liści i kwiatów, i z powodzeniem może pełnić rolę rośliny ozdobnej w ogrodzie. Nazwa rodzajowa upamiętnia atrakcyjną nimfę o imieniu Cynara, która odrzuciła zaloty Zeusa i została przez niego zamieniona w kolczastego karczocha.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Burak pastewnyrośliny jednoroczne warzywna warzywa korzeniowe
Burak pastewny jest nazwą grupy kultywarów podgatunku buraka zwyczajnego. Podział na buraki pastewne i spożywcze nie istniał do XVIII wielu. Dopiero około 1750 roku zaczęto tak nazywać specjalne odmiany o żółtym miąższu pochodzące z Nadrenii, dające się dobrze przechowywać przez zimę. Obecnie burak na nowo znajduje drogę do kuchni i powoli odzyskuje dawne znaczenie.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa -
Ogórecznik lekarskirośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Ogórecznik lekarski jest śródziemnomorską rośliną jednoroczną, uprawianą jako roślina ozdobna, lecznicza i przyprawowa. Polska nazwa rodzajowa nawiązuje do przyjemnego zapachu ogórków, jaki wydziela roślina, zaś botaniczna pochodzi prawdopodobnie od łacińskiego słowa borra = "tkanina z szorstkiej wełny" i wskazuje na owłosione liście i łodygi.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Brzoskwinia 'Inka'drzewa drzewa liściaste drzewa owocowe
Brzoskwinia 'Inka' jest polską odmianą brzoskwini zwyczajnej o dużych owocach i dobrej odporności na mróz. Najlepiej rośnie w cieplejszych regionach kraju, gdzie nie zagrażają jej przymrozki w okresie kwitnienia. Ozdobę brzoskwiniowego drzewa stanowią duże, różowe kwiaty.
drzewo Trudność uprawy: średnia -
Oliwnik baldaszkowatykrzewy krzewy liściaste krzewy dekoracyjne i owocowe
Oliwnik baldaszkowaty jest rozłożystym krzewem Dalekiego Wschodu, mało wymagającym i odpornym na mróz. Jego ozdobę stanowią szarozielone liście, przyjemnie pachnące kwiaty, jak również dojrzewające we wrześniu czerwone owoce. Kuliste pestkowce oliwnika są soczyste, bardzo smaczne i nadają się zarówno na przetwory, jak i do spożycia na surowo.
krzew Trudność uprawy: łatwa -
Burak ćwikłowyrośliny dwuletnie warzywo korzeniowe
Burak ćwikłowy, podobnie jak burak cukrowy, nie jest gatunkiem botanicznym rośliny, ale nazwą zbiorczą odmian hodowlanych podgatunku buraka zwyczajnego. W przypadku roślin użytkowych znanych od tysiącleci wyhodowane odmiany znacznie różnią się od form botanicznych, nabierając coraz więcej cech przydatnych do celów spożywczych i leczniczych.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa -
Bazylia pospolitarośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Chociaż bazylia pospolita kojarzy się zwykle z kuchnią śródziemnomorską, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw, jej korzenie sięgają raczej tropikalnych i subtropikalnych rejonów Azji. Uprawiana tam od wieków, do Europy Środkowej trafiła dopiero w XVI wieku. Bazylia jest jednoroczną rośliną przyprawową i leczniczą, a zarazem dekoracyjną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Pięciornik gęsibyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Pięciornik gęsi jest rodzimą byliną o właściwościach leczniczych. Pierzaste liście od spodu srebrzyście owłosione, jak również kłącze, mogą być wykorzystane w kuchni. Złociste kwiaty pięciornika na tle ciemnej zieleni liści dobrze prezentują się również na ogrodowej rabacie.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Rzęsa drobnabyliny byliny ogrodowe byliny ozdobne
Rzęsa drobna jest rodzimą byliną wodną, należącą do najmniejszych roślin zielnych. Rozmnaża się wegetatywnie bardzo szybko poprzez rozgałęzienia, które z czasem stają się samodzielnymi roślinami. W ogrodowych oczkach wodnych rzęsa jest nie tylko rośliną ozdobną i pokarmem dla ryb, ale pełni również funkcję oczyszczania wody.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Kapusta sitowatarośliny jednoroczne warzywna warzywa kapustne
Kapusta sitowata znana potocznie jako musztardowiec, chińska musztarda albo kapusta sarepska jest rośliną jednoroczną ze znanej rodziny kapustowatych. Liście mogą być wykorzystywane jako warzywo, nasiona jako przyprawa, a cała roślina z żółtymi kwiatami ma również walory dekoracyjne. Do Polski przybyła dopiero w XIX wieku.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Pałka szerokolistnabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Pałka szerokolistna jest byliną z długim kłączem, rosnącą nad brzegami wód i tworzącą rozległe szuwary. Zarówno kłącza, jak i pędy, kwiatostany oraz nasiona tej rośliny są jadalne. Na dodatek może pełnić w ogrodzie funkcję dekoracyjną.
bylina Trudność uprawy: średnia -
Mięta cytrynowabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Mięta cytrynowa, bylina o zapachu z dominującą nutą cytrynową, jest odmianą mięty szlachetnej (Mentha ×gentilis). Ta z kolei jest hybrydą mięty polnej (Mentha arvensis) i mięty zielonej (Mentha spicata). W handlu bywa też określana jako Mentha piperita var. citrata. Nie należy mylić mięty cytrynowej ze sprzedawanym czasem pod tą nazwą aromatycznym kłosowcem meksykańskim (Agastache mexicana).
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Rzodkiew białarośliny jednoroczne warzywna warzywa korzeniowe
Rzodkiew biała jest większą siostrą rzodkiewki i świeżo zebrana smakuje równie dobrze. Jak to w przypadku uprawianych od wieków popularnych warzyw bywa, spotykane w ogrodach rzodkwie i rzodkiewki są kultywarami odmian botanicznych rzodkwi zwyczajnej (Raphanus sativus).
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa
Zobacz inne kategorie roślin
Rośliny spożywcze – lista roślin, opis, uprawa, wykorzystanie, ciekawostki
Rośliny spożywcze to inaczej rośliny jadalne. Zalicza się do nich kilka grup, które nadają się do zjedzenia i wykazują wartości odżywcze. Część roślin można spożywać na surowo, inne wymagają obróbki termicznej. Jakie rośliny zalicza się do spożywczych? Czy w Polsce znajdziemy dziko rosnące rośliny jadalne np. w lesie? Czy zioła zaliczają się o tej grupy? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat.
Rośliny spożywcze w Polsce – które nadają się do zjedzenia?
Rośliny spożywcze – co o nich wiadomo?
W Polsce nie docenia się dzikich roślin jadalnych. Szkoda, że jadalne okazy leśne podziwiane są zwykle tylko ze względu na ładny wygląd, a nie pożyteczne właściwości. Wiele osób spaceruje w lesie, zupełnie nie zastanawiając się nad tym, co ich otacza. Okazuje się, że mnóstwo roślin ma bardzo pożyteczne funkcje. Część z nich dawniej służyła naszym przodkom, gdy przemysł oraz gospodarka Polski cierpiała. W czasach wojny ubiegłego wieku, kiedy nie było dostępu do wielu składników spożywczych, leśne rośliny stanowiły pożywienie dla ludzi. Rośliny spożywcze, bo o właśnie takich mowa, nazywane są również alimentacyjnymi. Mogą być spożywane przez człowieka. Zalicza się do nich gatunki roślin oleistych, warzywnych, owocowych, zbożowych, miododajnych i cukrodajnych. Ich zadaniem jest dostarczanie organizmowi niezbędnych do codziennego funkcjonowania składników.
Dziko rosnące rośliny dawniej brały czynny udział w diecie ludzi. Dzięki nim można było zapewnić sobie lepsze zdrowie, a także pracę poszczególnych organów i odpowiednią masę ciała. Poza roślinami spożywczymi istnieją również pseudospożywcze. Zalicza się do nich np. kawa, cynamon, herbata, kakao, chmiel, imbir oraz tytoń. Można zamknąć je zatem w dwóch grupach roślin pseudoalimentacyjnych – przyprawach i używkach. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby spożywać je w celach kulinarnych, a także zupełnie innych. Należy jednak pamiętać, że pseudospożywcze rośliny nie mają wartościowych składników odżywczych. Raczej nie używa się ich wobec tego jako roślin służących odżywianiu organizmu.
Ciekawe zioła i inne rośliny spożywcze, które uprawia się w Polsce
Przyjrzyjmy się bliżej roślinom spożywczym w Polsce. Nad Wisłą uprawia się buraki cukrowe, które zalicza się do roślin cukrodajnych. Do roślin warzywnych zaliczyć można ziemniaki, cebulę, marchew lub kapustę. Miododajne mogą być gryki, facelie, lebiodki i hyzopy. Rośliny owocowe to czereśnie, porzeczki, jabłonie, wiśnie, grusze lub maliny. Zbożowe reprezentowane są przez proso, grykę i jęczmień. Z kolei oleiste rośliny to zazwyczaj rzepak i słonecznik – właśnie z nich pozyskuje się bowiem podstawowe rodzaje oleju w Polsce, który użytkowany jest w naszych kuchniach. Oprócz wszystkich wymienionych roślin istnieje znacznie więcej, na które warto zwrócić uwagę:
- Barszcz zwyczajny – dawniej był
bardzo docenianą przez ludzi rośliną. Kiedyś kiszono łodygi i liście.
Powstawała z tego ciekawa mieszanka – coś między piwem a kiszoną kapustą.
Zastępowała ona nie tylko kiszoną kapustę, ale też… alkohol.
-
Czosnek niedźwiedzi – można
spotkać go w żyznych, wilgotnych lasach. W naszym kraju używamy go zwykle do
przyprawiania różnorodnych dań. Polacy lubią też czosnek kiszony. Czosnku
używamy oczywiście nie tylko w naszym państwie. Większość europejskich krajów z
niego korzysta. We Franji na przykład wykorzystuje się liście czosnku do
przyprawiania dań obiadowych, a także np. kanapek. Przygotowuje się również
liczne przetwory z czosnku.
-
Berberys – rozwija się w lasach
sosnowych i na suchych glebach. Dawniej wykorzystywano roślinę do wytwarzania
zdrowotnych soków albo domowych dżemów.
-
Buk pospolity – owoce tej rośliny
stanowiły niegdyś podstawowy element diety chłopów. Wyciskano z buku
pospolitego olej, na którym pieczono dania. Dodawano go również do pajd chleba.
Nie nadawał się jednak do zjedzenia na surowo. Zawiera w sobie faginę, która
spożyta w dużych ilościach może doprowadzić do stanu upojenia.
-
Dąb – ma owoce bogate w skrobie.
Właśnie dlatego w czasach wojennych dodawano dąb np. do mąki. Było to dobre
uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych każdego człowieka.
-
Bez czarny – zalicza się roślinę
nie tylko do pokarmowych, ale też leczniczych. Dawniej wykorzystywano czarny
bez do przyrządzania np. win, konfitur i zup. Niektórzy robili z niego również
ciasto naleśnikowe lub napój musujący – głównie z kwiatów bzu. W niektórych
sklepach spożywczych do dziś jest on w sprzedaży.
- Jałowiec – swoją nazwę zaczerpnął od jałowych gleb, ponieważ właśnie na takich najlepiej się rozwija. Dawniej używano jałowiec do przygotowywania jałowcowego piwa lub wina. Dziś korzysta się z niego głównie w formie przyprawy, np. do kiełbasy lub bigosu.
Co warto wiedzieć o roślinach spożywczych? Najciekawsze informacje
Rodzaje roślin alimentacyjnych, o których niewiele się mówi
Wśród roślin spożywczych wyróżnia się o wiele więcej gatunków, których wyżej nie wymieniliśmy. Warto wymienić przynajmniej kilka z nich, o których dziś rzadko się rozmawia:
- Koniczyna – dawniej chętnie i
często ją zbieraliśmy. Kiedyś dzieci wysysały z niej nawet nektar, który był
bardzo słodki. Dodawano ją również do potraw mącznych. W gospodarstwach
domowych korzystano z koniczyny w czasach głodu. Dziś raczej rzadko kto używa
koniczyny w kuchni. Czasami jednak w sklepach dostępne są kiełki koniczyny.
-
Podbiał – używano głównie liści
rośliny, w które zawijało się słynne gołąbki. Czasami gotowano podbiał z kaszą
i komosą. Niektórzy przyrządzali z rośliny polewkę.
-
Klon zwyczajny – doceniano roślinę
głównie przez jej słodki smak. Owoce klonu zwyczajnego były kiedyś ulubionym słodyczem
dzieci. Gotowano z klonu zupę, a także używano liści rośliny do osłony przeciw
przywieraniu chleba do kamiennego pieca. Mało tego, klon nadawał bochenkom
niesamowitego, wyrazistego zapachu.
-
Traganek szerokolistny – również
jeden z dawniej ulubionych słodyczy dzieci. Kiedyś maluchy ssały łodygi
traganka szerokolistnego, ponieważ były niesamowicie słodkie.
-
Mniszek lekarski – w Polsce już
bardzo używa się rośliny rzadko do spożycia. Wciąż wykorzystuje się go jednak
jako syrop leczniczy. Mniszek lekarski znacznie częściej pojawia się we
Francji. Tam dodaje się go np. do surówek i sałatek.
-
Krwawnik – zaliczany dziś jedynie
do roślin leczniczych. Mało osób wie jednak, że krwawnik był kiedyś świetnym
dodatkiem do placków owsianych. Niektórzy używali go również jako przyprawy do
wymyślnych dań obiadowych.
- Łopian większy – przydrożna roślina, która w dalszym ciągu wykorzystywana jest w kuchni np. chińskiej i japońskiej. W naszym kraju kiedyś zajadano gotowane ogonki łopianu. Niektóre gospodynie kisiły też łopian – zupełnie podobnie jak ogórki.
Rośliny alimentacyjne na świecie – to warto wiedzieć!
Rośliny spożywcze mają swoje ulubione miejsca, w których rosną. Wiele z nich znajduje się m.in. w Europie. Spotkać je można na polach uprawnych, które stanowią nieodłączną część europejskiego krajobrazu. Weźmy pod uwagę np. Niemcy i Francję. Panuje tam łagodny klimat, a ziemie są żyzne. Zachodnia część Europy jest świetnym miejscem na rozwijanie się rolnictwa (np. pola kukurydzy we Francji). Na świecie uprawia się niektóre rośliny alimentacyjne na szeroką skalę. Wiele z nich za zadanie ma bowiem zapewnić ludziom pożywienie. Często jest również tak, że wykorzystuje się je na eksport, a dochód ze sprzedaży roślin zasila gospodarkę państw.
Pszenica najlepiej czuje się w ciepłym klimacie. Pasuje jej również teren równinny. Właśnie dlatego uprawa zboża skupia się m.in. na granicy USA i Kanady oraz Europie. Ryż do prawidłowego wzrostu potrzebuje wyższej temperatury. Służą mu pola zalane wodą, zatem masowo uprawia się go w Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w rejonach monsunowych. Pamiętaj, że rośliny spożywcze stanowią pożywienie ludności niemal każdego państwa naszego globu. Niestety, nie mogą rosnąć wszędzie. Każda roślina alimentacyjna ma swoje własne wymagania co do miejsca hodowli, temperatury, wilgotności i jakości podłoża. Dobrze więc poznać poszczególne odmiany roślin i dowiedzieć się, na jakich terenach rosną, zanim zabierzesz się za ich samodzielną uprawę.
Rośliny spożywcze to inaczej rośliny jadalne. Zalicza się do nich kilka grup, które wykazują wartości odżywcze. Sprawdź listę roślin spożywczych i ciekawostki na ich temat.