Jak być bardziej eko w gastronomii?
W tej chwili postawienie na ekologię potrafi wyróżnić przedsiębiorstwo względem konkurencji. Ale już niebawem brak dbałości o środowisko może wpływać negatywnie na wizerunek firmy. Przyjrzyjmy się, czym charakteryzują się opakowania konkurencyjne dla plastikowych odpowiedników.
Korzyści związane z opakowaniami ekologicznymi
Prowadzenie działalności gastronomicznej jeszcze do niedawna wiązało się ze stosowaniem jednorazowych sztućców i opakowań, wykonanych z tworzyw sztucznych. Biorąc jednak pod uwagę zmiany klimatu oraz unijne wytyczne, dotyczące tej branży, trzeba wziąć pod uwagę inne, bardziej ekologiczne rozwiązania. Tym bardziej że trend dotyczący bycia eko zaczyna coraz silniej odciskać się nie tylko w umysłach poszczególnych klientów, ale rozprzestrzenia się na coraz większą liczbę branż.
Opakowania ekologiczne to nie tylko wyjście naprzeciw tzw. dyrektywie plastikowej oraz globalnemu trendowi związanemu z ekologią i troską o naszą planetę. Odchodząc od plastiku i tworzyw sztucznych, cały świat zaczyna stawiać na inne materiały, pozwalające utrzymać równowagę w przyrodzie nie robiąc zbyt wielkiej różnicy dla użytkownika. W efekcie wprowadzonych zmian przyzwyczajamy się do słomek z papieru, bambusowych sztućców w restauracjach, oferujących dania na wynos, naturalnym więc krokiem jest zmiana opakowań na ekologiczne.
Decydując się na pójście w tym kierunku, natrafić można na wiele rodzajów opakowań na rynku – można wybrać folię celulozową, jak niektóre markety, można szukać rozwiązania na tyle oryginalnego, że przyciągnie zaintrygowanych klientów. Przede wszystkim należy jednak zwrócić uwagę na dwa rodzaje opakowań – biodegradowalne oraz kompostowalne.
Opakowania biodegradowalne - czyli ekologiczna alternatywa dla plastiku
Coraz bardziej na popularności zyskują opakowania biodegradowalne. Zastanawiasz się jak one wyglądają? Przykładowe pojemniki biodegradowalne możesz znaleźć np. w tym sklepie https://unipack.pl/sklep/opakowania/opakowania-ekologiczne/opakowania-biodegradowalne/. Wśród nich przede wszystkim wyróżniają się miski czy sosjerki wykonane z pulpy, tekturowe pudełka cateringowe, kartonowe opakowania na burgery czy też menuboxy wykonane z trzciny cukrowej.
To właśnie te materiały zyskały obecnie na popularności dzięki biodegradacji. Warto przy tym zauważyć, że niejednokrotnie opakowania te są lżejsze od plastikowych odpowiedników, dzięki czemu łatwiej je przechowywać na zapleczu, natomiast tekturowe opakowania przed ich złożeniem zajmują bardzo mało miejsca.
Opakowania kompostowalne - dla liderów dbania o środowisko
Szczególny rodzaj opakowań biodegradowalnych stanowią opakowania kompostowalne. Innymi słowy: wszystkie opakowania kompostowalne są biodegradowalne, ale nie odwrotnie. Ta wąska grupa opakowań jest ściśle uregulowana prawnie. By opakowanie uznać za przeznaczone do kompostowania, powinno mieć ono oznaczenie normą ASTM D6400, EN 13432 lub ISO 17088.
Stanowi ono bowiem zapewnienie, że dane opakowanie można bez cienia wątpliwości kompostować, wyrzucić do pojemnika na bioodpady lub... zakopać w ogródku, pozwalając, by zajęły się nim dżdżownice.
Bycie eko przyciąga klientów
Stawiając na kompostowalne lub biodegradowalne opakowania w branży gastronomicznej nie tylko można realnie przyczynić się do zmniejszenia ilości plastiku w obiegu. Odpowiednie opakowania mogą także posłużyć do podkreślenia, że nasz lokal – a tym samym nasza marka – jest eko, dzięki czemu można wyróżnić się na tle konkurencji i przyciągnąć do siebie klientów, dla których troska o środowisko jest istotną kwestią.
Trzeba tylko odpowiednio podkreślić fakt stosowania takich, a nie innych rozwiązań, a nawet potencjalny koszt przejścia na ekologiczne rozwiązania zwróci się szybko – i z nawiązką.
artykuł sponsorowany