Dlaczego warto zdecydować się na patelnię grillową?

Każda osoba, która chce gotować w sposób bardziej przemyślany i zdrowszy, powinna rozważyć zakup patelni umożliwiającej grillowanie bez dodatku oleju oraz innego tłuszczu. Takie przybory mają specjalne rowki i odpowiednio żłobione dno, co pozwala smażyć zarówno mięso, ryby, jak i warzywa. W efekcie tłuszcz, który naturalnie znajduje się w potrawie może swobodnie ociekać i gromadzić się w zagłębieniach. Co za tym idzie, grillowane danie nie wchłania jego nadmiaru i jest bardziej dietetyczne. O jakich zaletach warto jeszcze wspomnieć?

  • Patelnia grillowa posiada specjalną konstrukcję, dzięki której pozwala na uzyskanie podobnego smaku i wyglądu potraw jak smażenie na ruszcie i klasycznym grillu. Jeśli w środku zimy będziemy mieć ochotę na soczystą karkówkę lub kiełbaskę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w krótkim czasie przygotować takie danie.
  • Opisywane akcesoria mają grube dno, dzięki czemu równomiernie rozprowadzają ciepło. Po nagrzaniu długo je utrzymują, dzięki czemu zarówno mięso, jak i inne produkty spożywcze są idealnie wysmażone. Dobra kumulacja ciepła wpływa ponadto na zaoszczędzenie energii.
  • Brak konieczności dodawania tłuszczu wynika z faktu, iż patelnie tego typu są pokryte specjalną powłoką, ograniczającą ryzyko przywierania jedzenia oraz jego przypalania. To z kolei wpływa także na łatwość utrzymania w czystości i trwałość.
  • W trakcie smażenia nie trzeba obawiać się o pryskanie tłuszczu jak ma to miejsce podczas używania tradycyjnych patelni wymagających jego dodatku. Co za tym idzie, nie musimy nakładać pokrywki. To z kolei wpływa na lepszy smak mięsa i jego kruchość.
  • Patelnia grillowa w większości przypadków może być używana na każdym rodzaju kuchenek. Oczywiście przed zakupem warto upewnić się co do tej kwestii.
Patelnia grillowa - sposób na dietetyczne gotowanie
Patelnia grillowa - sposób na dietetyczne gotowanie

Rodzaje patelni grillowych

Zanim zdecydujemy się na konkretny model, warto dokładnie przemyśleć kwestię materiału, z którego ma zostać wykonana patelnia. Na rynku dominują wersje wykonane z aluminium, stali nierdzewnej oraz żeliwa. 

  • Stal nierdzewna - patelnie wykonane z tego materiału cieszą się dużą popularnością. Są odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne typu zarysowania. Wymagają nieco czasu aby w pełni się nagrzać, jednak wolniej oddają ciepło, co pozwala utrzymać pożądaną temperaturę potrawy nawet po zdjęciu jej z kuchenki. Niektóre wersje mogą być bezpiecznie używane w piekarniku. Taka patelnia grillowa ze sklep.technica.pl jest trwała, nie zmienia smaku dań i zazwyczaj można ją myć w zmywarce.
  • Aluminium - zaletą materiału jest szybkie nagrzewanie się i dobrze przewodzenie ciepła. Patelnie wykonane z aluminium są polecane osobom, którym zależy na jak największym skróceniu czasu przygotowywania jedzenia oraz niskiej cenie. Niestety trzeba liczyć się z mniejszą wytrzymałością i trwałością takich akcesoriów. Istnieje ponadto ryzyko odkształceń i przypalania.
  • Żeliwo - to najbardziej trwały materiał, dlatego inwestując w patelnię tego typu możemy liczyć nawet na kilkanaście lat bezproblemowego użytkowania. Barierą może być jednak dosyć wysoka cena. Żeliwo pozwala na grillowanie dań nawet w bardzo wysokich temperaturach. Kolejną zaletą jest doskonałe kumulowanie ciepła i jego równomierne oddawanie. Cechą charakterystyczną jest delikatne podkreślenie smaku dań.

Jak widać, każda patelnia ma swoje wady i zalety, dlatego dobrze jest zaznajomić się ze szczegółami, taki aby użytkowanie akcesorium było maksymalnie komfortowe.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej