Awokado

Awokado – co to takiego?

Awokado to owoc pochodzący z wiecznie zielonego drzewa zaliczanego do rodziny wawrzynowatych. Inna jego nazwa, pod którą można go spotkać to smaczliwka. Drzewo to rośnie głównie w obu Amerykach, a także kilka gatunków występuje w Azji południowo-wschodniej. Do najczęściej wykorzystywanego gatunku zaliczana jest smaczliwka wdzięczna, czyli awokado właściwe. Ciekawostką jest to, że ze względu na swój charakterystyczny wygląd, awokado nazywane jest też gruszką aligatora.

Jakie właściwości ma awokado?

Awokado ma wiele właściwości cennych dla naszego zdrowia. Wskazuje się przede wszystkim na to, że jest ono bogate w błonnik i dobre kwasy tłuszczowe, które pozwalają na regulowanie poziomu cholesterolu LDL w organizmie. Wskazuje się też, że kwasy tłuszczowe zawarte w awokado mają bardzo dobre proporcje, dzięki czemu dobrze wchłaniają się przez organizm i korzystnie na niego wpływają. Więcej na temat zawartości kwasów tłuszczowych w awokado znaleźć można na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2016/12/07/awokado/.

Oprócz tego wskazuje się również na inne właściwości awokado. Dzięki wysokiej zawartości potasu i kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 oraz oleinowego wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. W awokado znajduje się również beta-sitosterol, który z kolei chroni serce przed chorobami, w tym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wskazuje się, że awokado może mieć zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej, a także chorób takich jak cukrzyca czy choroba Alzheimera.

W awokado znajdziemy też wiele witamin w tym A, E, C, K, H oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak: potas i wapń.

Jak jeść awokado?

Awokado często wykorzystywane jest jako dodatek do sałatek i sosów. Najpopularniejszym daniem jest guacamole. Z tego owocu można też przygotowywać pyszne smarowidła do chleba, czyli pasty kanapkowe, które urozmaicą codzienne śniadania. Dania z awokado można przygotować na romantyczną kolację, gdyż od wieków owoc ten uznawany jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. A przepisy smacznych smarowideł z awokado możesz znaleźć tutaj - https://poznajsienatluszczach.pl/2017/11/21/smaczne-zdrowe-domowe-smarowidla-pasty-kanapkowe/

Awokado w kosmetyce

Awokado jest także owocem, po który chętnie sięgają producenci kosmetyków. A wszystko to za sprawą oleju pozyskiwanego właśnie z tego owocu. Zawiera on w swoim składzie między innymi kwas oleinowy, glicerydy kwasu linolowego oraz kwasów palmitynowego i stearynowego. A także szereg witamin i minerałów, w tym te wymienione powyżej. Kosmetyki z olejem z awokado nawilżają i odżywiają skórę, a także natłuszczają, przez co chronią przed utratą wody. Zawartość witaminy E oraz karotenu wpływają również na wygląd skóry. Olej ten wspomaga także regenerację naskórka, zarówno przy problemach z przesuszoną skórą, jak i przy drobnych zranieniach.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej