Zdrowa, aromatyczna i sycąca kuchnia włoska
Polacy uwielbiają kuchnię śródziemnomorską, a zwłaszcza jej włoskie wydanie. Pizze, sałatki, makarony rodem z Italii królują w naszej codziennej diecie. Są nie tylko pyszne i sycące, ale i zdrowe - pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane.
Z tego artykułu dowiesz się:
Włoskie składniki
Tym, co czyni włoską kuchnię tak wyśmienitą, są przede wszystkim świeże, aromatyczne składniki, z których komponowane są pyszne dania. Wśród nich królują przede wszystkim: oliwa, ciasto drożdżowe, makarony, sery (zwłaszcza mozzarella, parmezan), zioła (takie, jak: bazylia, oregano, tymianek, estragon, rozmaryn), suszone szynki, pomidory, oliwki, suszone pomidory, czosnek, cebula, owoce morza, ryż, polenta. Tradycyjny posiłek we Włoszech składa się z przystawki, nazywanej antipasto, pierwszego dania - primo piatto - którym jest zwykle zupa lub makaron oraz drugiego dania - secondo piatto - którym jest danie mięsne, rybne lub drobiowe, podawane z sałatką.
Potrawy rodem z kuchni włoskiej
Włoska kuchnia to przede wszystkim wyśmienita pizza na cienkim cieście, posmarowanym pomidorową passatą, polana aromatyczną oliwą, z dodatkiem rozpływającego się w ustach sera mozzarella i świeżych warzyw i ziół, wśród których królują pomidory, oliwki, bazylia i oregano. To również wszelkiego rodzaju pasty, czyli makarony (m.in. spaghetti, penne, linguine, fettuccine, tagliatelle, cannelloni, pappardelle) z sosem - od pomidorowego, poprzez boloński, arrabiatę, puttanescę, marinarę, napoli, carbonarę, aż po pesto i wiele innych rodzajów. Italia to również chrupiące sałaty - legendarna sałatka cezar lub z aromatyczną szynką prosciutto, serem mozzarella, oliwkami, charakternym parmezanem, suszonymi w pełnym słońcu pomidorami i sosami na bazie oliwy i świeżych ziół. Podaje się je zwykle z aromatyzowanymi czosnkiem grzankami z pieczywa, które zostało podpieczone na chrupko lub focaccią. Wśród włoskich potraw znajdziemy także pierogi calzone z ciasta drożdżowego z różnorodnym nadzieniem, gnocchi przypominające polskie kopytka, risotto, ravioli, lasagne, zupę minestrone oraz wyśmienite desery z tiramisu i panna cottą na czele.
Kuchnia włoska w menu Telepizzy
By skosztować przysmaków rodem ze słonecznej Italii, wcale nie trzeba udawać się w zagraniczną podróż. Wystarczy wizyta w Telepizzy lub złożenie internetowego zamówienia na telepizza.pl i już możemy cieszyć się włoskimi smakami. Wśród potraw rodem z Włoch, znajdziemy m.in.: pizzę margheritę, pizzę italiana fit, pizzę primaverę, pizzę capriciosę, pizzę neapolitana, pizzę carbonara, mini calzone, penne carbonara, sałatkę cezar. Wszystkie dania wykonywane są ze świeżych składników, według sprawdzonych receptur. Dzięki temu jesteśmy w stanie przenieść się do boskiej Italii, siedząc w polskim lokalu lub jedząc w domu. Więcej na temat śródziemnomorskiego menu w Telepizzy przeczytać można pod adresem http://www.telepizza.pl/nowosc/30-kuchnia-wloska.
artykuł sponsorowany