Jak zrobić domowe lody?

Pamiętaj, by do przygotowania domowych lodów używać zawsze świeżych produktów. Podstawą każdych lodów jest masa mleczno-jajeczna. Jeśli jajka i mleko będą wątpliwej jakości, lody po prostu nie wyjdą. Mleko powinno być pełne, pasteryzowane lub wcześniej przegotowane, a jajka przed przystąpieniem do produkcji powinno się sparzyć gorącą wodą. Masę mleczno-jajeczną przygotowuje się w kąpieli wodnej, stawiając naczynie do garnka z wrzątkiem i energicznym ruchem miesza, aż powstanie gładka masa. Kiedy masa zgęstnieje, należy ją przelać do innego naczynia i nadal mieszając, ostudzić. Następnie dodaje się cukier. Pamiętaj, by nie dodawać go za dużo, gdyż jego nadmiar utrudni proces mrożenia lodów. Masę należy trzymać w zamrażalniku przez kilka godzin, podczas których trzeba kilkakrotnie ją mieszać, by nie straciła gładkiej konsystencji. Lody miesza się zawsze ruchem szybkim i miarowym.

Sprawdzone przepisy na domowe lody

Do lodów śmietankowych trzeba:

  • 500 ml mleka
  • 8 żółtek
  • 150-200 g cukru
  • 250 ml śmietanki 36%

Żółtka uciera się z cukrem. Mleko należy zagotować, a następnie wlewać je stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając masę za pomocą trzepaczki. Gdy masa zgęstnieje, zdejmuje się ją z ognia i dalej miesza, aż do wystygnięcia. Śmietankę należy ubić i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość przekłada się do naczynia, w którym lody będą przechowywane (najlepiej, by było aluminiowe), a następnie wkłada do zamrażalnika. Należy pamiętać o mieszaniu masy podczas mrożenia! Miłośnicy lodów bakaliowych mogą do powstałej masy dodać ulubione orzechy lub suszone owoce (wcześniej namoczone i odsączone).

Lody malinowe:

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 szklanki malin
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka wody

Maliny należy wrzucić do garnka, a następnie wsypać cukier. Całość zalewa się wodą i gotuje na małym ogniu 20-30 minut, aż powstanie syrop. Następnie trzeba poczekać, aż syrop wystygnie. Śmietanę ubija się na sztywno i dodaje wystudzone owoce z syropu – około 2-4 łyżki. Wszystko należy teraz lekko wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Podaje się z kawałkami świeżych owoców i polewa np. musem owocowym.

Jak podawać domowe lody?

By dzieło zostało w pełni docenione przez domowników, warto zaserwować je w eleganckich pucharkach deserowych, które dodatkowe pomogą utrzymać niską temperaturę lodów nawet w ciepły dzień. Ciekawe wzory pucharków do lodów oraz innych deserów można znaleźć na stronie https://pucharydeserowe.pl/. Pucharki deserowe to element zastawy stołowej, którego nie może zabraknąć w żadnym domu.

Życzymy udanych letnich imprez rodzinnych, których zwieńczeniem będą lody własnej roboty.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny