Grille gazowe Köler - dlaczego warto wybrać? Porady, wskazówki i kulinarne inspiracje
Grille gazowe marki Köler - nowa jakość grillowania
Grille węglowe kojarzą się nam zazwyczaj z nieprzyjemnym zapachem podczas smażenia, potrawami ociekającymi tłuszczem i regularnym sprawdzaniem, czy nic się nie przypala. Wybierając modele gazowe, możemy na nowo odkryć przyjemności grillowania. W tego rodzaju grillach palniki zasilane są po prostu gazem z butli, a kontrola temperatury odbywa się za pomocą palników, podobnie jak w domowych kuchenkach gazowych. Pamiętaj jednak, że chociaż grill gazowy nie produkuje gryzącego dymu, nie należy używać go na balkonie mieszkania.
Z zalet warto jeszcze wspomnieć, że grille gazowe są gwarancją zdrowego przygotowania posiłków. Smażone mięso zachowuje wszelkie wartości odżywcze, a tłuszcz wytwarzający się w trakcie grillowania spływa do specjalnego pojemnika, umieszczonego tuż obok palników.
Wybieramy grilla
Czym kierować się kupując grilla gazowego? Podstawą jest materiał wykonania - elementy użyte do produkcji grilla muszą być nie tylko trwałe, ale i gwarantować bezpieczne, zdrowe używanie. Istotnym czynnikiem jest zarówno ruszt, jak i odpowiednia wysokość oraz głębokość grilla, która zapewni optymalny przepływ temperatury.
W ofercie Köler znajduje się grill gazowy, który został wykonany ze stali nierdzewnej. Powłoka ceramiczna w połączeniu z wysokiej jakości rusztami sprawia, że przygotowane potrawy zachowują pełnię smaku. Kolejnym atutem jest możliwość mycia rusztów w zmywarce. Grill jest wyposażony w kółka, z łatwością więc przeniesiesz go w dowolne miejsce ogrodu, nie martwiąc się o jego stabilność.
Inną propozycją jest grill gazowy V2. 5 palników i 2 ruszty umożliwią Ci przygotowanie różnych potraw, bez żmudnego oczekiwania. Zamawiając wybrany grill, dodatkowo otrzymasz reduktor z wężem, fartuch i specjalny pokrowiec.
Grill gazowy marki Köler / fot. koler.pl
Grilluj na zdrowie!
Zamiast tradycyjnych kiełbasek czy karkówki możesz przygotować na gazowym grillu coś zdrowego. Wegetarianom do gustu przypadną pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i mozzarellą, posypane świeżymi ziołami.
Świetnie smakują także pieczone ryby. Szczególnie polecamy łososia, zamarynowanego w kilku łyżkach sosu sojowego, dwóch łyżkach soku z cytryny, trzech łyżkach miodu i doprawionego do smaku solą i pieprzem. Proste? Tak i szybkie, czas grillowania to tylko pięć minut. Całość dobrze jest urozmaicić sałatkami. Jedną z propozycji jest halloumi (kozi ser z dodatkiem krowiego mleka) podawane z pieczonymi na ruszcie warzywami, np. z bakłażanem, burakiem i marchewką, i polane sosem z octu balsamicznego i syropu klonowego.