Kuchnia chińska – różnorodność smaków i nie tylko ryż

Wielu osobom kuchnia chińska kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Nie jest to do końca błędne przekonanie, ponieważ rzeczywiście ryż pojawia się w wielu daniach tego kraju. Potrawom Państwa Środka nie brakuje jednak różnorodności i są przygotowywane z myślą o pięciu smakach: słodki, słonym, kwaśnym, gorzkim i ostrym. Oznacza to, że w kuchni Chin każdy znajdzie coś dla siebie i na pewno szybko się nie znudzi.

Chiny to ogromny kraj, dlatego dania z tej strony świata są bardzo zróżnicowane i ich charakter w dużej mierze zależy od pochodzenia potrawy. Na stronie kuchnieorientu.pl bez problemu można znaleźć składniki niezbędne do przygotowania niezwykle wyrazistych dań popularnej kuchni syczuańskiej, która pełna jest chili, imbiru czy też czosnku. Kuchnia Kantonu to mięso, przyprawy, sos sojowy i wino ryżowe, z kolei w daniach z Szanghaju dominują ryby, wodorosty, owoce morza i słodko-kwaśny smak. Jest w czym wybierać!

Kuchnia indyjska – przyprawy na pierwszym planie

Indyjskie restauracje są już w zasadzie stałym elementem większych miast w Polsce. Kuchnia Indii to przede wszystkim ostre dania i bogactwo przypraw. Jednym z najważniejszych dodatków do dań jest curry, w swojej szafce z przyprawami warto również mieć kurkumę, szafran, imbir, cynamon, kardamon, mleczko kokosowe oraz różne odmiany ryżu.

Kuchnia indyjska na pewno przypadnie do gustu fanom ostrego jedzenia. Warto również podkreślić, że wszystkie przyprawy używane w Indiach mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, wspomagają metabolizm, wykazują działanie antynowotworowe oraz są naturalnymi antyoksydantami. Dania z północnych Indii to aromatyczne smakołyki z mięsem, natomiast kuchnia Południa to raj dla wegetarian.

Kuchnia japońska – sekret długowieczności

Restauracje z japońskim jedzeniem szturmem podbiły Polskę. Popularne sushi czy też ramen można śmiało przygotować samodzielnie w domu. W internetowych sklepach z orientalnymi produktami bez problemu można znaleźć wasabi, marynowany imbir do sushi, japoński makaron, tofu, ocet ryżowy, sake, grzyby shitake czy też specjalny ryż do sushi oraz wodorosty.

Dania kuchni japońskiej w dużej mierze opierają się na surowych rybach i owocach morza. Japończycy spożywają również dużo warzyw i unikają częstego spożywania mięsa. Swoją długowieczność zawdzięczają właśnie swojej kuchni, która jest uznawana za najzdrowszą na świecie. Japońskie potrawy są niskokaloryczne i lekkostrawne, chronią przed miażdżycą i chorobami serca oraz wzmacniają odporność.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny