Jakie są rodzaje grillów?

Na rynku obecnie dostępnych jest co najmniej kilka bardzo różnych typów urządzeń do grillowania. Różnią się one od siebie przede wszystkim rodzajem zasilania, które warunkuje tryb pracy całego urządzenia. Do dyspozycji klientów są:

  • grille węglowe - najbardziej klasyczne urządzenia, które ogrzewane są węglem; do specjalnego pojemnika wsypuje się węgiel drzewny do grilla, następnie za pomocą specjalne rozpałki roznieca się ogień, na palenisko kładzie się ruszt z mięsem, rybami i warzywami gotowymi do grillowania; spora część osób nie wyobraża sobie innej formy grillowania, rozpalanie i pilnowanie ognia uważa się wręcz za pewien rytuał; minusem jest duża ilość powstającego popiołu i towarzyszące mu zabrudzenia; z drugiej strony tylko grill węglowy ma możliwość zamontowania rożna, który gwarantuje równomierne opiekanie mięsa z każdej strony;
  • grille gazowe - coraz bardziej popularne, przede wszystkim ze względu na brak konieczności samodzielnego rozpalania ognia przy jednoczesnym braku ograniczeń związanych z dostępem do prądu elektrycznego; taki grill można zabrać ze sobą wszędzie, trzeba jednak pamiętać, że podłączenie butli do urządzenia wymaga pewnej wprawy i określonych umiejętności;
  • grille elektryczne - zasilany sieciowo, eliminujący więc problem samodzielnego rozpalania ognia; grill po prostu wystarczy włączyć; część osób twierdzi, że jednak smak potraw przyrządzonych na tym urządzeniu jest inny niż tych zgrillowanych w tradycyjny sposób;
  • grille gazowo-elektryczne - umożliwiające korzystanie z dwóch rodzajów zasilania.

Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?

Grill ogrodowy (zobacz na https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie.html) to bardzo popularne rozwiązanie, szczególnie wśród właścicieli domów jednorodzinnych, domków letniskowych i działek. Przed dokonaniem ostatecznego wyboru warto wziąć jednak pod uwagę kilka konkretnych parametrów. Nie wystarczy bowiem jedynie wybrać rodzaju zasilania. Należy również zwrócić uwagę na:

  • stabilność konstrukcji: grill powinien być dobrze ustawiony, nie może się przechylać w jedną lub drugą stronę. Kluczowe jest tutaj dokładne przykręcenie nóżek, sposób ich przymocowania do całej konstrukcji grilla, a także ich liczba. Dobrze wyprofilowany grill można ustawić bez problemu nawet na nierównym terenie. Jest to szczególnie ważne w przypadku grilla węglowego, który przewracając się mógłby wyrządzić wiele szkód.
  • mobilność grilla - najlepszym rozwiązaniem są grille na kółkach; takie rozwiązanie znacznie ułatwia transport grilla, nawet jeśli trzeba go przenieść jedynie z garażu do ogrodu; grille to dość ciężkie urządzenia, szczególnie te wykonane z dobrej jakości materiałów, kółka zdecydowanie więc ułatwiają manewrowanie całym urządzeniem.
  • sposób czyszczenia - warto zwrócić uwagę na to, czy elementy grilla można myć w zmywarce, czy trzeba czyścić ręcznie; z perspektywy czasu okaże się to bardzo cenną informacją.

Dodatkowe wyposażenie w grillach

Grille ogrodowe mogą być wyposażone w szereg ciekawych i przydatnych rozwiązań ułatwiających obróbkę mięsa, ryb i warzyw. Bardzo często cena grilla zależy nie tylko od materiałów, z których został on wykonany, lecz także od poziomu rozbudowania podstawowego urządzenia. Ważne dodatki do grilla ogrodowego to:

  • blat roboczy umożliwiający ułożenie produktów czekających na grillowanie, przypraw i innych niezbędnych do pracy elementów; przydaje się on również podczas zdejmowania potraw z grilla;
  • dodatkowe ruszty - zwiększają powierzchnię roboczą grilla; ustawia się je poziomo jeden nad drugim; na najniższym piętrze układa się produkty wymagające najdłuższego czasu grillowania i dużego ciepła, na górze te, które grillują się szybko lub są już lekko upieczone;
  • dodatkowe tacki - żeliwne tacki służą do zbierania drobnych elementów potraw, które dość często spadają przez otwory w ruszcie; przydają się także do smażenia, można na nich zrobić m.in. jajecznicę;
  • szczypce do mięsa - użyteczne akcesorium ułatwiające obracanie i zdejmowanie mięsa z rusztu
  • dodatkowa szuflada - służy do przechowywania wszystkich akcesoriów do grillowania w jednym miejscu, razem z grillem.

Czyszczenie i konserwacja grilla

Dobry grill ogrodowy to taki, który łatwo wyczyścić. W przypadku większości nowoczesnych modeli jest to juz bardzo proste. Wystarczy używać m.in. aluminiowych tacek na potrawy. Do czyszczenie rusztu najlepiej nadaje się szczotka ze stalowym włosiem. Część elementów grilla w niektórych modelach nadaje się do mycia w zmywarce, trzeba to jednak sprawdzić. Do ręcznego doczyszczania rusztu wystarczy jednak zwykle ciepła woda z mydłem, można dodać także trochę octu. W przypadku grilla z pokrywą nie można zapominać także o jej wyczyszczeniu.


artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny