Zestaw noży kuchennych

W podstawowym wyposażeniu nie może zabraknąć noży – oczywiście tych wysokiej jakości, wykonanych z trwałej stali, które posłużą przez wiele lat. Możemy zainwestować w noże uniwersalne, które sprawdzą się zarówno do krojenia, jak i szatkowania, filetowania i plastrowania, ale możemy też wybrać różne noże o specjalnym przeznaczeniu: tasaki do mięsa, noże do chleba o ząbkowanym ostrzu, krótkie i wygięte noże do warzyw i owoców oraz długie ostrza do filetowania. Wybór jest całkiem spory. Do noży wysokiej jakości na pewno należą noże kuchenne Zwilling. W ofercie firmy znajdziemy między innymi praktyczne, wieloelementowe komplety – również w użytecznych blokach, które pozwalają odpowiednio przechowywać nasze noże. Wszystkie ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają ergonomiczne rękojeści, które wpływają na nasz komfort i lekkość pracy.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Młynki do pieprzu i soli

Potrawa bez szczypty soli i pieprzu wydaje się czymś abstrakcyjnym. Choć dobrze jest ograniczać sól w diecie, na pewno jej odrobina wzmocni smak każdego dania. A nie ma lepszej niż ta świeżo zmielona. Podobnie sprawa wygląda z pieprzem i innymi ziołami, które wpływają na ostateczny smak i zapach potrawy. Chociaż w sklepach jest niemało przypraw w papierowych opakowaniach, nic nie dorówna świeżo zmielonym dodatkom tego typu. Dlatego w niezbędniku powinny znaleźć się np. młynki do soli i pieprzu Zassenhaus. Łatwe w obsłudze i wykonane z wysokiej jakości materiałów będą nie tylko praktyczne, ale staną się też ciekawym dodatkiem dekoracyjnym. W tej chwili producenci oferują młynki zarówno drewniane, jak i szklane oraz z tworzywa sztucznego czy stali nierdzewnej. Ich design jest bardzo zróżnicowany: miłośnicy minimalizmu znajdą coś dla siebie, jednak osoby lubujące się w bardziej finezyjnych, klasycznych kształtach – również.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Dobra ostrzałka AnySharp

Jeśli zaopatrzymy się już w noże, musimy kupić również ostrzałkę, która sprawi, że nasze ostrza zachowają swoje właściwości tnące. Powinniśmy przy tym pamiętać, że noże ostrzymy na bieżąco, nawet po każdym użyciu, a nie od czasu do czasu. Wybór na rynku jest duży. Dostępne są zarówno ostrzałki w kamieniu, jak i ceramiczne, diamentowe i inne. Wśród bardzo popularnych oraz cenionych przez użytkowników ostrzałek wyróżniają się ostrzałki AnySharp. Co jest w nich tak wyjątkowego? Przede wszystkim wyposażone są w płytki ostrzące wykonane z węglika wolframu, który cechuje się naprawdę wysoką twardością. Jest to materiał wytrzymały i trwały. Ponadto ostrzałki AnySharp posiadają przyssawkę, dzięki której urządzenie zamontować można na blacie i pracować zdecydowanie bardziej stabilnie i komfortowo. Warto o tym pamiętać, ponieważ ostrzenie noży w przypadku akcesoriów gorszej jakości może doprowadzić nawet do skaleczenia. Kupując ostrzałkę, zwracaj więc uwagę, jak się jej używa – czy można zamontować ją – jak w tym przypadku – na blacie, oprzeć o podłoże, czy też należy trzymać ją w jednej dłoni.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Patelnia ze stali węglowej

Patelnia to kolejny niezbędny nam do przyrządzania jedzenia sprzęt. Popularne są wciąż naczynia tego typu z powłokami nieprzywierającymi, które minimalizują zagrożenie przypalenia jedzenia i umożliwiają ograniczenie tłuszczu w diecie. Warto przemyśleć jednak zakup patelni ze stali węglowej. Dlaczego? Oto powody:

  • Patelnie ze stali węglowej mają uniwersalne zastosowanie.

  • Świetnie przewodzą ciepło.

  • Są lżejsze i poręczniejsze niż np. patelnie żeliwne.

  • Są odporne – podczas przygotowywania posiłku nie musimy szczególnie delikatnie obchodzić się z powłoką naczynia.

  • Jeśli dobrze zahartujemy patelnię przed pierwszym użyciem, możemy być pewni, że jedzenie nie będzie przywierało do powierzchni.

  • Nie wymagają używania dużej ilości tłuszczu – wspomogą więc zmianę nawyków żywieniowych i zdrową dietę.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Wysokiej klasy patelnie wykonane z tego materiału oferuje np. marka De Buyer. Znajdziemy tu patelnie różnej wielkości i o różnych kształtach – tak uniwersalne, jak i szczególnego przeznaczenia, np. do placuszków czy naleśników.

Porządne garnki

Garnki – bez nich możemy zapomnieć o eksperymentach kulinarnych! Jakie są najlepsze? Na pewno warto postawić na garnki ze stali nierdzewnej, która jest trwalsza niż aluminium, bardziej odporna na uszkodzenia, świetnie absorbuje ciepło i dobrze je rozprowadza, a ponadto jest higieniczna. Wśród najlepszych naczyń tego typu na czoło wysuwają się garnki WMF (https://www.garneczki.pl/produkty/garnki,19?attributes%5Bmarki%5D%5B%5D=WMF), które kupimy pojedynczo lub w kompletach. Uzupełnione są one o praktyczne, dopasowane pokrywki oraz posiadają wygodne uchwyty. Można je myć w zmywarkach bez obaw, że w jakikolwiek ucierpią w zetknięciu z ostrymi środkami chemicznymi. Co ważne – naczynia stalowe nadają się do używania na różnych typach kuchenek – również płytach indukcyjnych. Nowoczesne garnki posiadają też różne powłoki, np. garnki z serii WMF Fusiontec Mineral pokryte są powłoką ceramiczną, całkowicie bezpieczną dla zdrowia, wolną od szkodliwych składników i niezwykle odporną na uszkodzenia.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Wielu producentów oferuje także świetne garnki aluminiowe, które są lżejsze niż stalowe, a o ich właściwościach decydują przede wszystkim powłoki, np. granitowe, tytanowe i inne. Korpusy aluminiowe sprawiają, że garnki szybko się nagrzewają i pozwalają oszczędzić energię, natomiast odpowiednie powłoki mają właściwości nieprzywierające i oddzielają produkty żywnościowe od aluminium.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny