Zestaw noży kuchennych

W podstawowym wyposażeniu nie może zabraknąć noży – oczywiście tych wysokiej jakości, wykonanych z trwałej stali, które posłużą przez wiele lat. Możemy zainwestować w noże uniwersalne, które sprawdzą się zarówno do krojenia, jak i szatkowania, filetowania i plastrowania, ale możemy też wybrać różne noże o specjalnym przeznaczeniu: tasaki do mięsa, noże do chleba o ząbkowanym ostrzu, krótkie i wygięte noże do warzyw i owoców oraz długie ostrza do filetowania. Wybór jest całkiem spory. Do noży wysokiej jakości na pewno należą noże kuchenne Zwilling. W ofercie firmy znajdziemy między innymi praktyczne, wieloelementowe komplety – również w użytecznych blokach, które pozwalają odpowiednio przechowywać nasze noże. Wszystkie ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają ergonomiczne rękojeści, które wpływają na nasz komfort i lekkość pracy.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien
Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Młynki do pieprzu i soli

Potrawa bez szczypty soli i pieprzu wydaje się czymś abstrakcyjnym. Choć dobrze jest ograniczać sól w diecie, na pewno jej odrobina wzmocni smak każdego dania. A nie ma lepszej niż ta świeżo zmielona. Podobnie sprawa wygląda z pieprzem i innymi ziołami, które wpływają na ostateczny smak i zapach potrawy. Chociaż w sklepach jest niemało przypraw w papierowych opakowaniach, nic nie dorówna świeżo zmielonym dodatkom tego typu. Dlatego w niezbędniku powinny znaleźć się np. młynki do soli i pieprzu Zassenhaus. Łatwe w obsłudze i wykonane z wysokiej jakości materiałów będą nie tylko praktyczne, ale staną się też ciekawym dodatkiem dekoracyjnym. W tej chwili producenci oferują młynki zarówno drewniane, jak i szklane oraz z tworzywa sztucznego czy stali nierdzewnej. Ich design jest bardzo zróżnicowany: miłośnicy minimalizmu znajdą coś dla siebie, jednak osoby lubujące się w bardziej finezyjnych, klasycznych kształtach – również.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien
Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Dobra ostrzałka AnySharp

Jeśli zaopatrzymy się już w noże, musimy kupić również ostrzałkę, która sprawi, że nasze ostrza zachowają swoje właściwości tnące. Powinniśmy przy tym pamiętać, że noże ostrzymy na bieżąco, nawet po każdym użyciu, a nie od czasu do czasu. Wybór na rynku jest duży. Dostępne są zarówno ostrzałki w kamieniu, jak i ceramiczne, diamentowe i inne. Wśród bardzo popularnych oraz cenionych przez użytkowników ostrzałek wyróżniają się ostrzałki AnySharp. Co jest w nich tak wyjątkowego? Przede wszystkim wyposażone są w płytki ostrzące wykonane z węglika wolframu, który cechuje się naprawdę wysoką twardością. Jest to materiał wytrzymały i trwały. Ponadto ostrzałki AnySharp posiadają przyssawkę, dzięki której urządzenie zamontować można na blacie i pracować zdecydowanie bardziej stabilnie i komfortowo. Warto o tym pamiętać, ponieważ ostrzenie noży w przypadku akcesoriów gorszej jakości może doprowadzić nawet do skaleczenia. Kupując ostrzałkę, zwracaj więc uwagę, jak się jej używa – czy można zamontować ją – jak w tym przypadku – na blacie, oprzeć o podłoże, czy też należy trzymać ją w jednej dłoni.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien
Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Patelnia ze stali węglowej

Patelnia to kolejny niezbędny nam do przyrządzania jedzenia sprzęt. Popularne są wciąż naczynia tego typu z powłokami nieprzywierającymi, które minimalizują zagrożenie przypalenia jedzenia i umożliwiają ograniczenie tłuszczu w diecie. Warto przemyśleć jednak zakup patelni ze stali węglowej. Dlaczego? Oto powody:

  • Patelnie ze stali węglowej mają uniwersalne zastosowanie.

  • Świetnie przewodzą ciepło.

  • Są lżejsze i poręczniejsze niż np. patelnie żeliwne.

  • Są odporne – podczas przygotowywania posiłku nie musimy szczególnie delikatnie obchodzić się z powłoką naczynia.

  • Jeśli dobrze zahartujemy patelnię przed pierwszym użyciem, możemy być pewni, że jedzenie nie będzie przywierało do powierzchni.

  • Nie wymagają używania dużej ilości tłuszczu – wspomogą więc zmianę nawyków żywieniowych i zdrową dietę.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien
Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Wysokiej klasy patelnie wykonane z tego materiału oferuje np. marka De Buyer. Znajdziemy tu patelnie różnej wielkości i o różnych kształtach – tak uniwersalne, jak i szczególnego przeznaczenia, np. do placuszków czy naleśników.

Porządne garnki

Garnki – bez nich możemy zapomnieć o eksperymentach kulinarnych! Jakie są najlepsze? Na pewno warto postawić na garnki ze stali nierdzewnej, która jest trwalsza niż aluminium, bardziej odporna na uszkodzenia, świetnie absorbuje ciepło i dobrze je rozprowadza, a ponadto jest higieniczna. Wśród najlepszych naczyń tego typu na czoło wysuwają się garnki WMF (https://www.garneczki.pl/produkty/garnki,19?attributes%5Bmarki%5D%5B%5D=WMF), które kupimy pojedynczo lub w kompletach. Uzupełnione są one o praktyczne, dopasowane pokrywki oraz posiadają wygodne uchwyty. Można je myć w zmywarkach bez obaw, że w jakikolwiek ucierpią w zetknięciu z ostrymi środkami chemicznymi. Co ważne – naczynia stalowe nadają się do używania na różnych typach kuchenek – również płytach indukcyjnych. Nowoczesne garnki posiadają też różne powłoki, np. garnki z serii WMF Fusiontec Mineral pokryte są powłoką ceramiczną, całkowicie bezpieczną dla zdrowia, wolną od szkodliwych składników i niezwykle odporną na uszkodzenia.

Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien
Niezbędnik szefa kuchni, czyli co każdy kucharz mieć powinien

Wielu producentów oferuje także świetne garnki aluminiowe, które są lżejsze niż stalowe, a o ich właściwościach decydują przede wszystkim powłoki, np. granitowe, tytanowe i inne. Korpusy aluminiowe sprawiają, że garnki szybko się nagrzewają i pozwalają oszczędzić energię, natomiast odpowiednie powłoki mają właściwości nieprzywierające i oddzielają produkty żywnościowe od aluminium.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej