Grille kontaktowe i płyty grillowe – czy sprawdzą się w gastronomii?

Grill kontaktowy do restauracji – warto czy nie warto?

Posiadając mały lub duży lokal gastronomiczny z ogródkiem, warto zastanowić się nad zakupem grilla kontaktowego. Poszerzając menu o dania sezonowe z grilla, które przyrządzane będą na świeżym powietrzu, na pewno przyciągniesz tłumy gości spragnionych jedzenia pod gołym niebem. Starzy klienci ucieszą się z innowacyjnej i zdrowej formy serwowania potraw, a nowi z ciekawości zajrzą do lokalu, skuszeni kartą z grillowanymi daniami. Ludzie szukają dziś alternatywnych sposobów na spędzanie czasu. Gdy nadchodzi wiosna, pragną długo przebywać na świeżym powietrzu. Właśnie dlatego inwestycja w grill kontaktowy okazać się może strzałem w dziesiątkę!

Grille kontaktowe coraz częściej pojawiają się w dużych i małych lokalach gastronomicznych. Ich fenomen polega na możliwości grillowania dań nie tylko w sezonie, ale i poza nim. Nie ma przeciwwskazań do korzystania z urządzeń tego typu jesienią i zimą, dzięki czemu można cieszyć się smakiem grilla o każdej porze roku. Z pomocą grilla kontaktowego przyrządzisz zdrowe potrawy, zwłaszcza że sprzęt ten umożliwia obustronne przypiekanie warzyw, mięs oraz pieczywa. Ciepło z płyty grzewczej (gładkiej lub ryflowanej) przekazywane jest na dany produkt spożywczy jednocześnie z obu stron, co znacznie skraca czas jego obróbki termicznej. Grill kontaktowy to idealny sposób na przyrządzenie smacznego dania w krótkim czasie. Warto dodać jeszcze, że taki sposób obróbki termicznej jedzenia pozwala zminimalizować ilość zawartego w nim tłuszczu. To z pewnością zachęci fanów zdrowego żywienia do sięgnięcia po potrawy z grilla.

Jak wybrać dobry grill kontaktowy? Przydatne wskazówki

Dobry grill powinien mieć przede wszystkim stalową obudowę. Stal nierdzewna jest bowiem wytrzymała, solidna i łatwa do utrzymania w czystości, co w przypadku gastronomii jest niezwykle istotne. Dobrze, gdy powierzchnia grzewcza urządzenia wykonana będzie z żeliwa z powłoką ceramiczną – to znacznie przyspieszy obróbkę termiczną potraw. Grill powinien mieć również termostat z regulacją temperatury, korytko na resztki jedzenia i tłuszczu oraz dużą powierzchnię do grillowania, dostosowaną oczywiście do wielkości i potrzeb lokalu. Urządzenia, które spełniają wszystkie te kryteria, znajdziesz tutaj: https://www.hendi.pl/obrobka-termiczna/grille-kontaktowe.

Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!
Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!

(Grill kontaktowy podwójny Hendi – góra ryflowana dół gładki – 263808)

Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!
Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!

(Grill kontaktowy PANINI Hendi – ryflowany – 263655)

Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!
Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!

(Grill kontaktowy pojedynczy – góra i dół ryflowane – 263501)

Płyty grillowe i grille kontaktowe – to powinna mieć każda dobra restauracja!

Płyty grillowe – dlaczego warto mieć taką w swojej gastronomii?

Płyty grillowe zostały stworzone z myślą o małych i dużych lokalach gastronomicznych. To sprzęty przypominające z wyglądu niewielkie kuchenki, z których pomocą przygotować można przepyszne jedzenie najwyższej jakości. Płyty te podzielić można na dwa rodzaje – gazowe i elektryczne. Urządzenie idealnie nada się do przyrządzania różnego rodzaju mięs, a także warzyw, ryb i owoców morza. Upichcić można na płycie w zasadzie większość dań, które latem robi się na tradycyjnym grillu. Z tą różnicą, że obróbka termiczna jedzenia nie będzie zależna od pory roku – żywność na płycie gotować można bowiem zarówno na zewnątrz lokalu, jak i w środku restauracji.

Urządzenia tego typu są niezwykle wytrzymałe, gdyż zwykle robione są ze stali nierdzewnej. To materiał niepowodujący problemów z czyszczeniem płyty. Stal nierdzewna nie wpływa też na smak czy zapach grillowanych potraw. Za zakupem płyty grillowej przemawia także fakt, iż bardzo łatwo się ją obsługuje, a design urządzenia wpisuje się w dosłownie każde wnętrze lokalu. Urządzenia, które spełniają wszystkie te kryteria, znajdziesz tutaj: https://www.hendi.pl/obrobka-termiczna/plyty-grillowe

Najważniejsze cechy płyty grillowej, o których musisz pamiętać

Kupno płyty grillowej to jedno z najlepszych możliwych rozwiązań, jeśli chodzi o rozwinięcie menu dużej lub małej gastronomii. Dzięki temu urządzeniu kucharzom będzie się o wiele łatwiej i przyjemniej pracować, zwłaszcza że płyty są niezwykle funkcjonalne i wygodne do przygotowywania potraw. Kupując płytę, warto zwrócić jednak uwagę na kilka istotnych cech, które każda z nich powinna mieć. Urządzenia grillowe świetnie pasujące do każdej restauracji, znajdziesz w tym miejscu:

Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!
Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!

(Płyta grillowa ryflowana BLUE Hendi – 203170)

Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!
Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!

(Płyta grillowa Blue Line Hendi – gładka – 203125)

Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!
Nowoczesne grille do małej i dużej gastronomii - sprawdź!

(Płyta grillowa 1/2 gładka, 1/2 ryflowana Hendi – 203156)

Dobrej jakości płyta grillowa musi być wykonana ze stali nierdzewnej. Idealnie, gdy jest ona chromowana, ponieważ taka powłoka przyspiesza i ułatwia czyszczenie płyty tuż po grillowaniu. Urządzenie powinno zostać też wyposażone w wyjmowane szuflady na tłuszcz, stopniową regulację temperatury, ochronę przed przegrzaniem i antypoślizgowe nóżki. Niezwykle popularne w gastronomii są płyty o powierzchni pół gładkiej i pół ryflowanej. Dwie różne powłoki umożliwiają bowiem grillowanie dwóch innych potraw jednocześnie, co pozwala na szybkie i perfekcyjne przyrządzenie dań dla gości restauracji.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny