Czy kiedykolwiek słyszałeś o karafkach? Cóż, czy kiedykolwiek piłeś wino? Karafki służą przede wszystkim do przechowywania wina, aby mogło ono przejść proces dekantacji. Najczęstszym zastosowaniem karafki jest przechowywanie i serwowanie wina, zwłaszcza czerwonego. Ale inne trunki, takie jak whisky, koniak, burbon i szkocka, również korzystają z karafek. Niektórzy uważają, że karafki do whisky dostępne na https://www.galerialimonka.pl/karafki-do-whisky są używane tylko ze względu na estetykę, którą wnoszą do stołu. To nieprawda. Mają one niesamowitą zdolność poprawiania smaku wina. Są szczególnie przydatne dla początkujących, którzy chcą pozbyć się tego ostrego smaku, który ma większość win, ponieważ nie są do tego przyzwyczajeni.

Trochę historii

Wino w różnych formach jest spożywane od tysięcy lat. Początkowo było przechowywane i serwowane w glinianych naczyniach. Nadszedł czas, kiedy zdano sobie sprawę, że gliniane naczynia nie są najlepszym wyborem do przechowywania wina, ponieważ mają tendencję do wchłaniania smaku, zamieniając wino w ocet. Historia szklanych karafek sięga 5000 lat p.n.e., kiedy po raz pierwszy użyto ich w Syrii. Ale dopiero w epoce Cesarstwa Rzymskiego stały się powszechne.

Od tego czasu szklane karafki stały się de facto pojemnikami do przechowywania win. Jednak po upadku Cesarstwa Rzymskiego ludzie przeszli na karafki ze srebra, gliny lub brązu, a szkło nie było już używane aż do okresu renesansu.

W okresie renesansu po raz pierwszy wprowadzono wersję karafki z długą szyjką, którą zamyka szeroki korpus. Taki kształt nie tylko poprawia wygląd karafki, ale spełnia również dwie ważne funkcje. Szerokie otwarcie karafki wystawia większą ilość wina na działanie tlenu, co z jednej strony pozwala na uwolnienie aromatu wina, z drugiej poprawia jego walory smakowe.

Jednak wkrótce odkryto, że nadmierna ekspozycja na tlen powodowała szybkie niszczenie wina. Dlatego osiemnastowieczne, brytyjskie winiarnie wprowadziły korkowane karafki do wina, aby zmniejszyć w nich ilość tlenu.

Przegląd nowoczesnych dekanterów

Współczesne karafki do wina są dość atrakcyjne wizualnie, zwykle wysokie i ozdobne, mogą zawierać zatyczkę, korek lub być otwarte. Niektóre karafki do wina mają również wbudowany pręt ułatwiający proces dekantacji. Większość jest wykonana ze szkła, jest wysoka i wyprostowana, aby pokazać proces dekantacji. Wśród najczęściej stosowanych materiałów do produkcji karafki jest kryształ ołowiowy, który, co zaskakujące, nie jest już zalecany, ponieważ ołów z naczynia przedostaje się do wina w miarę starzenia się. Dlaczego więc kryształ ołowiowy jest tak popularny? Tworzenie tego rodzaju kryształu polega na dodaniu tlenku ołowiu do stopionego gazu w celu wytworzenia szkła ołowiowego, które zwiększa współczynnik załamania światła w stosunku do normalnego szkła. Dzięki temu karafka wygląda bardziej błyszcząco niż zwykłe szkło. Niemniej jednak kryształ ołowiowy może spowodować zatrucie ołowiem. Ludzie mają tendencję do lekceważenia tego faktu, wierząc, że cząsteczki ołowiu, które mogą przedostać się do wina, są zbyt małe, aby zaszkodzić. Jeśli myślisz o tym racjonalnie, większość ludzi używa takiego szkła przez lata, co jest więcej niż wystarczające, aby zgromadzić znaczną ilość ołowiu, stwarzając zagrożenie dla zdrowia.

Najważniejszym czynnikiem wyróżniającym poszczególne karafki jest ich szyjka, która służy zarówno poprawie estetyki, jak i funkcjonalności. Jeśli bardziej interesuje Cię funkcja napowietrzania, karafki charakteryzujące się szerokimi szyjkami są dla Ciebie idealne. Umożliwiają dostanie się do naczynia większej ilości powietrza, aby przyspieszyć i zmaksymalizować napowietrzanie wina. Są łatwiejsze do czyszczenia niż te z cienkimi szyjkami. W rezultacie karafki z szeroką szyjką są szerzej stosowane.

Z drugiej strony, karafki z cienką szyjką są bardziej przydatne, jeśli wolisz drogie, dojrzewające wina. Głównym powodem tego jest ich niesamowita zdolność oddzielania wina od gorzkiego osadu. W przypadku drogich win samo napowietrzanie nie wystarczy, aby zoptymalizować wartość wydanych pieniędzy. Usunięcie osadu ma kluczowe znaczenie dla uzyskania odpowiedniego smaku. Jednak karafki z cienką szyjką nie zapewniają najlepszego napowietrzania. Ponadto do prawidłowego czyszczenia potrzebne są specjalne szczotki lub kulki czyszczące.

Dlaczego warto używać karafki?

Wiele osób woli po prostu karafki do wina, aby cieszyć się piciem w luksusowej, atrakcyjnej butelce i dlatego uważają je za ważną część procesu picia. Chociaż karafki mogą, ale nie muszą, dodawać wartości do Twojego stylu życia, z pewnością mogą poprawić smak wina. Karafki do wina nie tylko dodają klasy i głębi Twojej winiarni, ale także poprawiają smak i aromat wina. Ze względu na charakter wina należy je zdekantować, aby cieszyć się tym, co w nim najlepsze.

Proces dekantacji polega na przelaniu wina z innego pojemnika, butelki do dekantera, oddzielając większą objętość stosunkowo klarownej cieczy od mniejszej objętości cieczy z osadami. W wyniku dekantacji można spożyć czyste, klarowne wino uzyskana w dekanterze, ponieważ niechciany osad pozostaje w oryginalnym pojemniku. W innym scenariuszu, w miarę starzenia się wina, w dekanterze gromadzą się również osady i opadają na dno, pozwalając na wypicie jedynego, klarownego płynu z karafki. Dodatkowo ten proces pomaga zmiękczyć wino oraz usunąć jego gorycz.

Idealny proces dekantacji wymaga, aby wino spływało po ścianach karafki, aby wzmocnić jego smak. Ponadto, inną ważną funkcją dekantacji jest napowietrzanie, które odnosi się do wystawienia wina na działanie tlenu, jak wspomniano wcześniej. Jeśli pozwolisz na to przed wypiciem, pomoże to otworzyć więcej smaków w winie. W ten sposób prawdopodobnie będziesz mógł cieszyć się wszystkimi zawiłościami swojego wina. Daj więc swojemu winu szansę na oddychanie, wlewając je do dekantera. Aby było jeszcze lepiej, dekanter do wina pozostaw otwarty wraz z zawartością.

Rodzaje karafek na podstawie ich kształtów, rozmiarów, materiałów lub zastosowania

Karafka do wódki

Wódka jest jednym z najczęściej spożywanych alkoholi na całym świecie i można ją wytwarzać wszędzie. Aby zachować elegancki charakter, jaki daje wódka z najwyższej półki, ważne jest, aby podawać ją w specjalistycznej karafce. Rozważając zakup karafki do wódki, należy zwrócić szczególną uwagę na jej konstrukcję i funkcjonalność.

W przypadku wódki niezwykle ważna jest jakość korka lub wieczka, które zapobiegają odparowaniu spirytusu. Dlatego w karafce do wódki korek jest idealnie dopasowany do szyjki, aby zapewnić hermetyczne zamknięcie. Karafki do wódki charakteryzują się również grubym szkłem, które pomaga schłodzić wódkę. Cienkie szkło nie jest odpowiednie, ponieważ gdy jest zimne, łatwo się tłucze. Tak więc karafki do wódki mają grube ściany i płaską podstawę.

Karafka do ginu

Karafka do ginu służy do jego przechowywania i serwowania. Gin jest zwykle bezbarwny, a niektóre odmiany mają delikatne złote lub niebieskie odcienie. Aby wzmocnić te subtelne odcienie, karafki do ginu są wykonane z nie teksturowanego szkła, które ma efekt powiększający. Zastosowane szkło jest przezroczyste i bezołowiowe, a taka karafka ma zwykle prosty kształt o kwadratowej podstawie. Niektóre dekantery do dżinu posiadają również delikatne nacięcia w szkle, które poprawiają wygląd trunku.

Dedykowana karafka do tequili

Jeśli organizujesz wiele imprez, zdecydowanie powinieneś mieć dedykowaną karafkę do tequili. Karafka jest specjalnie używana do tequili. Biorąc pod uwagę silny i intensywny smak tequili, napowietrzanie zapewniane przez taką karafkę usuwa większość goryczy.

Karafki na specjalne okazje i prezent

Delikatnie skręcona karafka z kryształowego szkła, też wygląda całkiem elegancko. Jest powszechnie używana jako prezent na ślub lub rocznicę. Wygląda elegancko i seksownie przez wyrafinowane szkło i zwykle ma możliwość wygrawerowania krótkiej dedykacji na powierzchni. Taka piękna karafka jest całkowicie bezołowiowa i lepiej nadaje się do serwowania szkockiej, burbona i whisky. Wykonana z grubego, wytrzymałego szkła, a to, co odróżnia ją od zwykłych karafek, to zakrzywiony kształt.

Wysoka karafka ze złotymi wykończeniami

Wysoka, ozdobiona złotem karafka wydaje się pojemnym naczyniem na alkohol i skutecznie oszczędza miejsce na półce w barku. Karafka taka może być zarówno cienka jak i gruba, a także efektowna ze względu na swoją wielkość. Elegancko wyróżni się w każdym barze lub na stole jadalnym. Zawierać może również pozłacane pokrycie wokół podstawy, aby nadać jej złoty akcent.

Karafka o prostym kształcie

Jeśli chcesz zadowolić swoich gości elegancją i stylem swojego domowego baru, powinieneś dołączyć kwadratową, szklaną lub kryształową karafkę. Ma na celu nadanie każdemu barowi charakteru vintage poprzez swój antyczny krój, który przez setki lat był symbolem luksusu. Jeśli szukasz tego samego nostalgicznego akcentu z nowoczesnymi akcentami, misternie wycięta kwadratowa karafka jest dla Ciebie. Karafka potencjalnie służy do podniesienia jakości dekantacji i pozwala cieszyć się ulubioną szkocką podczas dekantacji. Co więcej, bez względu na to, gdzie umieścisz kryształową karafkę do alkoholu, jej klasyczny, diamentowy szlif zapewni złoty blask w otoczeniu.

Wniosek

Podsumowując, wygląd i styl to najważniejsze czynniki w przypadku karafek do win i alkoholu. Jednak w zależności od rodzaju spożywanego alkoholu, funkcjonalność staje się równie istotna przy wyborze najkorzystniej ukształtowanej karafki. Dlatego przed dokonaniem zakupu upewnij się, że karafka spełnia Twój styl i wymagania dotyczące wina. Twoja kolekcja alkoholi odzwierciedla Twoją osobowość i styl życia, które powinny być widoczne podczas przyjęć i za każdym razem, gdy odwiedzają Cię goście.

A jeśli chodzi o dekantację, można to uznać za umiejętność, ale szczerze mówiąc, nie ma tu specjalnej nauki. Dosłownie każdy może łatwo zdekantować wino. Wypróbuj to dla zabawy. Podnieś butelkę wina u przyjaciela, wlej wino do karafki, a następnie odstaw na chwilę i pozwól mu odetchnąć, i w końcu przelej je do kieliszka. To będzie wspaniałe doświadczenie zobaczyć, jak wino zmienia się pod wpływem natlenienia.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej