Jak zacząć uprawę grzybów jadalnych w ogrodzie i zbierać obfite plony?
Zbieranie grzybów to dla wielu osób czysta przyjemność. Nie każdy ich miłośnik lubi jednak poranne pobudki i często wielogodzinne przeczesywanie ściółki leśnej w poszukiwaniu naszych ulubionych gatunków i najlepszych okazów. Istnieje jednak pewne rozwiązanie, które może nas uwolnić od tych trudności. Nie wszyscy mają bowiem świadomość tego, że grzyby możemy uprawiać we własnym ogrodzie. Jak to zrobić, aby cieszyć się ich smakiem bez wycieczek do lasu?
Zbieranie grzybów to dla wielu osób czysta przyjemność. Nie każdy ich miłośnik lubi jednak poranne pobudki i często wielogodzinne przeczesywanie ściółki leśnej w poszukiwaniu naszych ulubionych gatunków i najlepszych okazów. Istnieje jednak pewne rozwiązanie, które może nas uwolnić od tych trudności. Nie wszyscy mają bowiem świadomość tego, że grzyby możemy uprawiać we własnym ogrodzie. Jak to zrobić, aby cieszyć się ich smakiem bez wycieczek do lasu?
Sadzenie grzybów w najbardziej naturalny sposób
Większość osób nie ma pojęcia, że grzyby jadalne można tak naprawdę bez większych problemów uprawiać w naszych przydomowych ogrodach. A kiedy niektóre gatunki samoistnie pojawiają się na naszych trawnikach często niszczymy je obawiając się, iż nie nadają się do jedzenia. Okazuje się jednak, że wiele z nich to bardzo smaczne grzyby, które mogłyby się stać cennym elementem naszych posiłków.
Oznacza to również, że miejsca, w których na naszych posesjach rosną świerki, sosny czy brzozy są odpowiednie do uprawy grzybów leśnych. Jeśli chcemy spróbować rozpocząć taką uprawę w sposób naturalny, możemy zacząć od wysypania na glebę części kapeluszy i trzonków zebranych przez nas grzybów, które nie nadają się do zjedzenia. Istnieje bowiem szansa, że ich grzybnie zasiedlą glebę i po jakimś czasie zobaczymy tego efekty. Ale nie musimy się martwić jeśli się nie uda. Istnieją przecież inne sposoby.
Skorzystaj z gotowych mieszanek
Okazuje się, że w sklepach możemy też nabyć standaryzowane mieszanki grzybni jadalnych. Zawierają one popularne i lubiane przez nasz gatunki grzybów. Są to między innymi maślak zwyczajny i żółty, borowik szlachetny i sosnowy, koźlarz babka czy mleczaj rydz.
Bardzo ważne jest miejsce, w którym wprowadzimy do gleby taką mieszankę. Dokładne wytyczny znajdziemy na opakowaniach takich produktów. Najczęściej zaleca się jednak glebę pod sosnami i świerkami, bukami, dębami czy grabami i brzozami. Ważne jest to, aby wybrane przez nas miejsce miało możliwie jak najbardziej naturalny, wręcz nieco dziki charakter. Wówczas szansa, iż grzyby się przyjmą jest znacznie większa. Pamiętajmy przy tym, że w niektórych przypadkach trzeba nawet kilku lat, aby grzyby zdecydowały się wydać pierwsze owocniki.
O czym pamiętać przy uprawie grzybów?
Przede wszystkim pamiętajmy, aby dokładnie zapoznać się z zaleceniami producenta konkretnej mieszanki grzybów, którą kupimy. Jest to bardzo ważne, ponieważ różne grzyby lubią towarzystwo różnych drzew. To właśnie dzięki współżyciu korzeni konkretnych drzew z grzybami pojawia się mikoryza. Na szczęście możemy sobie na początku nieco ułatwić pracę wprowadzając do gleby w obrębie korzeni szczepionki mikoryzowe.
Niestety musimy być świadomi tego, że efekty takich działań można zaobserwować dopiero po ok. 2-3 latach. Pamiętajmy przy tym, że podłoże dla grzybów powinno być stosunkowo lekkie i próchnicze. Gleba musi być też bogata w składniki pokarmowe, aby grzyby mogły się rozwijać. Oczywiście nie trzeba chyba dodawać, że powinniśmy ograniczyć wszelkiego typu opryski. Jeśli to tylko możliwe, najlepiej jest z nich zupełnie zrezygnować.
Chesz uprawiać grzyby jadalne w ogrodzie? Dowiedz się więcej!
artykuł sponsorowany