Slow food – co to takiego?

Slow w języku angielskim oznacza „powoli”. Ogólna idea slow food ma więc na celu zwolnienie tempa nie tylko jedzenia pokarmów, ale też zwolnienia pędu życia. Jak wiadomo, w dzisiejszych czasach wszystko dzieje się dość szybko – szybko żyjemy, szybko kupujemy, szybko jemy. Rzadko kiedy można znaleźć czas na jakąkolwiek przyjemność – a właśnie taką przyjemnością powinna być przecież celebracja posiłków.

Slow food są to dania, które przygotowuje się tylko i wyłącznie ze składników naturalnych. Zatem, w tego typu posiłkach nie powinny znajdować się sztuczne dodatki, ulepszacze smaku i konserwanty. Slow food to nie tylko jedzenie, ale też sam proces przygotowywania potraw. Powinno się je, według owej filozofii, przyrządzać bardzo powoli i z dbałością o każdy najdrobniejszy detal – koniecznie uwzględniając rodzinne, tradycyjne receptury. Slow food to zupełne przeciwieństwo fast foodów, czyli tzw. „szybkiego jedzenia”.

Czym jest Organizacja Slow Food?

Okazuje się, że slow food wcale nie jest tylko i wyłącznie filozofią. To bowiem również organizacja non-profit, którą założono w Italli, dokładnie w 1986 roku. Właśnie w tych latach powstał również słynny Mc Donald’s, serwujący ciężkostrawne fast foody. Włoski krytyk kulinarny Carlo Petrini, który był pomysłodawcą organizacji, postanowił w ten sposób przeciwstawić się idei niezdrowego jedzenia.

Organizacja ma na celu wspierać niewielkich producentów regionalnych, jednak nie tylko z Włoch – a z całego świata. Slow food łączy zatem nie tylko wysokojakościowe produkty, ale też ich różnorodność, korzenie i smak. Dzięki Organizacji Slow Food utworzyło się wokół jedzenia wielu zwolenników, traktujących jedzenie nie tylko jako zwykłe pożywienie – ale też jako część kultury danego regionu, skąd potrawa pochodzi. To za zasługą slow food można cieszyć się dziś wieloma zdrowymi produktami, prosto od lokalnych producentów.

Jak wygląda slow food w Polsce?

W Polsce podobnie, jak i na całym świecie, większość tradycyjnych potraw regionalnych zostało ujednoliconych i zastąpionych zachodnimi inspiracjami. Całe szczęście, idea slow food pojawiła się również w naszym kraju! Polska Organizacja Slow Food zajmuje się promowaniem dóbr społecznych i zdrowego stylu życia, a także promowaniem różnorodnych smaków i produkcji przyjaznej naturalnemu środowisku. Oczywiście, nasza krajowa organizacja chroni też produkty tradycyjne, pochodzące z różnych stron Polski.

Wśród rodzimych, rekomendowanych produktów, na liście znajdują się m.in. sery, pieczywo, miody, oleje, a także mięso. Szczególną popularnością wśród wielbicieli idei slow food cieszą się zagrodowe kurczaki, o których więcej poczytać możesz tutaj:: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/specjalne-okazje/. Pochodzą one z małych, rodzinnych gospodarstw, żywione są naturalną karmą roślinną i chowane są bez antybiotyków – stąd ich popularność.

Tradycja to… smak!

Powinniśmy starać się o to, by za wszelką cenę ratować naszą tradycję. Właśnie dlatego idea slow food jest dziś tak ważna. Dania wytwarzane tradycyjnymi metodami i bez udziału sztucznej produkcji zapewniają zdrowie – zapewnia je zarówno zdrowo chowany kurczak zagrodowy, jak i własnoręcznie wyrabiane sery czy wędliny.

Wytwarzana żywność, która jest marynowana, wędzona bądź duszona, smakuje i pachnie naprawdę smakowicie – w przeciwieństwie do większości sklepowych, sztucznych produktów. Co najważniejsze, dzięki slow food organizm ludzki może lepiej przyswoić dany pokarm – bez ryzyka pojawienia się alergii czy zatrucia pokarmowego. Może warto więc przeciwstawić się masowej produkcji i spróbować żyć według filozofii slow food?

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny