Pomidory

Pomidory to niezwykle popularne, jednoroczne rośliny posiadające żółte, obupłciowe kwiaty. Są spokrewnione z ziemniakami. Owoce tej rośliny powszechnie zwie się pomidorami, choć ich właściwa nazwa to jagody. Mogą mieć różną wielkość oraz kolor pomarańczowy, czerwony, żółty, bordowy, zielony a nawet czarny. Naturalnie pomidory występowały w Ameryce Południowej, stamtąd przywędrowały do Europy w XVI wieku.
Jak samodzielnie uprawiać pomidory koktajlowe w domu czy na balkonie?
Jak samodzielnie uprawiać pomidory koktajlowe w domu czy na balkonie?
Choroby pomidorów - jak sobie z nimi radzić?
Choroby pomidorów - jak sobie z nimi radzić?
Sadzenie i uprawa pomidorów – co warto wiedzieć
Sadzenie i uprawa pomidorów – co warto wiedzieć

Pomidory - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości odżywcze, popularne przepisy

Pomidor to jeden z podstawowych składników diety wielu osób. Od wielu lat jest niezwykle popularny. Wykorzystuje się go do robienia sosów, potraw czy też dodatków do nich. Bardzo smaczne są też suszone pomidory. Warto, zatem wiedzieć, że uprawa tych warzyw nie jest skomplikowana. Praktycznie każdy może się o nią pokusić. Wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad.

Pomidor – krótka charakterystyka i popularne odmiany

Nie ma chyba osoby, która nie jadła lub nie słyszała o pomidorach. Warto jednak przybliżyć nieco więcej informacji na ich temat. Są to jednoroczne rośliny posiadające żółte, obupłciowe kwiaty. Owoce opisywanej rośliny nazywa się pomidorami, choć nie jest to poprawne, ich właściwa nazwa to jagody. Jagody w zależności od odmiany, mogą różnić się wielkością i kolorem. Spotyka się barwę czerwoną, zieloną, pomarańczową, żółtą na nawet czarną.

Naturalnie pomidory występowały w Ameryce Południowej. Stamtąd właśnie przywędrowały do Europy w XVI wieku. Ich bliskimi krewnymi są równie popularne ziemniaki.

Pomidor występuje w wielu odmianach, co jest dużą zaletą. Różnią się one nie tylko wielkością i kolorem, ale też smakiem i zastosowaniem. Jedne pomidory mają bardziej słodki smak inne więcej wytrawnych nut. Soczyste pomidory lepiej sprawdzają się przy robieniu sosów, przecierów i soków. Tymczasem zbite odmiany bardziej nadają się, jako dodatki do potraw. Oprócz walorów spożywczych są też inne różnice. Niektóre podgatunki są bardziej odporne na charakterystyczne choroby pomidorów a inne mniej.

Zanim rozpocznie się sadzenie pomidorów warto wybrać konkretną odmianę. W naszym kraju najbardziej popularne są pomidory malinowe. One z kolei dzielą się na kolejne gałęzie takie jak pomidory Malinowe Warszawskie, Ożarowskie czy też Andrus. Na uwagę zasługują też gatunki Giant, Jawor i Koralik.

Coraz częściej w polskich ogródkach można napotkać pomidorki koktajlowe. Są to właściwie miniaturowe wersje standardowych pomidorów.

Uprawa pomidorów – ważne przygotowanie

Pierwotnie pomidory rozwijały się w ciepłym klimacie. Dlatego też ich uprawa w naszym kraju odbywa się pod folią lub w szklarni. By ją rozpocząć trzeba z nasion wyhodować sadzonki. Daje to dużą satysfakcję w późniejszych etapach. Oczywiście można też pominąć ten krok i kupić gotowe sadzonki. Mimo tego przybliżymy proces samodzielnego rozmnażania pomidorów.

Z nasion pomidorów rozwijają się tak zwane rozsady. Ich przygotowanie trwa zazwyczaj od półtora do dwóch miesięcy. Ciekawostką jest fakt, że z grama nasion powstanie około 200 rozsad. By tak się stało nasiona umieszcza się w glebie, w której skład wchodzi 1/3 ziemi ogrodniczej, 1/3 torfu i 1/3 próchnicy. Wysiewanie wykonuje się na przełomie kwietnia i mają. Służą do tego specjalne skrzyneczki, doniczki oraz plastikowe palety rozsadowe. Po posadzeniu nasiona należy przykryć maksymalnie centymetrową warstwą ziemi i zwilżyć.

Do prawidłowego rozwoju rozsady potrzebują temperatury 20-25°C. Przechowuje się je, więc pod folią, w szklarni lub specjalnym tunelu. Z pojawieniem się pierwszego liścia trzeba zmniejszyć temperaturę do 15 -20 stopni. Ważne jest też regularne podlewanie pomidorów, by nie dopuścić do wysuszenia ziemi. Gdy pojawią się kolejne liście przychodzi czas wyboru najsilniejszych siewek. Należy przesadzić je do osobnych doniczek. Po odczekaniu kilku dni można rozpocząć właściwe sadzenie pomidorów.

Sadzenie i uprawa pomidorów

Najlepszym terminem na sadzenie pomidorów jest połowa maja. Czynność tę poprzedza zahartowanie sadzonek. Dzięki temu warzywa te będą przygotowane do cięższych warunków rozwoju. W tym celu, na tydzień przed posadzeniem należy zmniejszyć temperaturę do 10 stopni. Warto też zmniejszyć częstotliwość podlewania.  Po tygodniu takich zabiegów można wybrać sadzonki i umieścić je w przygotowanym miejscu. Powinny mieć około 10-15 cm wysokości oraz maksymalnie osiem liści.

Pomidor najlepiej rozwija się na nasłonecznionym stanowisku. Optymalna gleba musi być zasobna w próchnicę i przepuszczalna. Należy ją też dodatkowo użyźnić obornikiem lub kompostem. Samo sadzenie pomidorów nie jest skomplikowane. Ziemię trzeba przekopać a korzeń rośliny obficie zwilżyć. Następnie sadzonkę umieszcza się w dołku tak by liście nie stykały się z podłożem. Po posadzeniu wymagane jest podlewanie pomidorów i ugniecenie gleby dookoła by roślina była stabilna.

Późniejsza uprawa pomidorów nie jest trudna. Odmiany wysoko rosnące trzeba podeprzeć tyczkami, które będą podtrzymywały ciężkie owoce. Jeżeli ktoś zdecydował się na gatunki karłowate to zabezpieczenie nie jest wymagane. Kolejny zabieg pielęgnacyjny to usuwanie bocznych pędów. Dzięki temu roślina będzie się prawidłowo rozwijać. Do tego dochodzi regularne podlewanie pomidorów. Oprócz nawadniania, pomaga w zapobieganiu chorobom. Pomidory są narażone na różnego rodzaju choroby. By z nimi walczyć nie należy sięgać po pestycydy. Lepszym rozwiązaniem jest nawożenie roztworem z kompostu lub obornika. Dzięki takim zabiegom pomidory będą bogate w witaminy i zaprezentują swoje właściwości zdrowotne.

Właściwości zdrowotne pomidorów – witaminy i kalorie

Regularne nawożenie i podlewanie pomidorów sprawi, że ich owoce będą bogatym źródłem witamin C, A, E i K. Suszone pomidory zawierają bardzo dużo błonnika i likopenu. Jest to bardzo silny antyutleniacz, który odpowiada za właściwości zdrowotne pomidorów. Kalorie zawarte w pomidorach są znikome. Owoce zawierają za to dużo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, sodu i cynku.

Zarówno surowe jak i suszone pomidory zapobiegają zawałom i miażdżycy. Wykazują działanie antynowotworowe, zwiększają odporność i wspomagają trawienie. Jeśli chodzi kalorie to w 100 gramach pomidorów jest ich tylko 18. Ważne jest też to, że pomidory poprawiają pracę układu nerwowego i chronią przed słońcem. Warto też wspomnieć, że suszone pomidory mają dużo większe stężenie wszystkich wymienionych wcześniej elementów.

Takie zalety jak kalorie, witaminy i właściwości zdrowotne sprawiają, że pomidory są chętnie wykorzystywane w kuchni. Popularnością cieszą się przepisy na sosy do pizzy czy makaronu. Podobnie jest z wszelkiego rodzaju sokami i przecierami. Przetwory, jak i surowe pomidory stosuje się też w sałatkach i wielu innych potrawach.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij