Kompostownik w małym ogrodzie - co warto wiedzieć?
Pozbądź się biologicznych odpadów i uzyskaj naturalny, zdrowy nawóz dla roślin w Twoim ogrodzie. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat kompostowników, by jak najlepiej spełniały swoją funkcję i pomagały w pozyskiwaniu dobrego nawozu.
Kompostownik - podstawowe informacje
Kompostowniki to rodzaj pojemników lub wydzielonego miejsca w ogrodzie, w którym składuje się organiczne odpady. W kompostowniku zachodzą naturalne procesy tlenowego rozkładu biomasy, dzięki czemu organiczne substancje przekształcają się w naturalny i pożywny nawóz. Do prawidłowego przebiegu powstawania kompostu potrzebne są tlenu oraz mikroorganizmy wspomagające procesy biologiczne.
Jak zrobić kompostownik?
Stworzenie kompostownika jest niezwykle proste. Właściciele ogródków działkowych bardzo często po prostu wydzielają fragment ziemi na składowanie odpadów organicznych. Warto pomyśleć jednak o ogrodzeniu kompostownika, by nie dopuścić do roznoszenia odpadów po większym terenie ogródka. Jakie są na to sposoby?
- Fragment ziemi przeznaczony pod kompostownik ogródź siatką lub prostą konstrukcją zbitą z desek. Ten rodzaj kompostownika nazywamy otwartym.
- Możesz kupić gotowy kompostownik. Zwykle są to zamykane pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych,umożliwiające swobodny dostęp tlenu.Na stronie Emast.pl dostępne są kompostowniki o pojemnościach od 340 do nawet 1600 litrów: https://emast.pl/dom-i-ogrod/kompostowniki.
- Możesz zdecydować się również na kompostownik obrotowy, a więc formę beczki zawieszonej na specjalnej konstrukcji, która umożliwia swobodne obracanie pojemnikiem. Dzięki temu możesz skutecznie napowietrzać kompost.
Ważne: Pamiętaj o tym, by kompostownik nie stał na twardym podłożu. Ograniczy to dostęp mikroorganizmów, które znacznie przyspieszają proces rozkładu biomasy.
Co wrzucać do kompostownika?
Aby uzyskać żyzny nawóz, do kompostownika wrzucaj:
- resztki jedzenia (z wyjątkiem mięsa i ryb - mogą wabić szczury i ptaki oraz przyczynić się do gnicia kompostu),
- fusy po kawie i herbacie,
- obierki po owocach i warzywach (z wyjątkiem cytrusów),
- chwasty oraz obumarłe rośliny,
- opadłe liście i zgrabione siano,
- trociny,
- popiół drzewny,
- obornik i odchody zwierząt,
- muł z oczek wodnych oraz starą ziemię z doniczek.
Do kompostownika nie wrzucaj:
- mięsa i ryb,
- nasion,
- popiołu z węgla i koksu,
- chorych roślin,
- tworzyw sztucznych,
- zadrukowanego papieru.
Cenne wskazówki
Do przemiany materii organicznej potrzebny jest tlen. Dlatego nie zapominaj o tym, by co 2-3 miesiące przemieszać kompost widłami, co mocno natleni biomasę. Postaraj się ustawić kompostownik w cieniu, by nie masa nie wysychała nadmiernie od słońca. Kiedy biomasa będzie zbyt sucha, możesz ją zwilżyć (ale nie zmoczyć).
artykuł sponsorowany