Pierogi na słodko

Pierogi to dobry wybór za każdym razem, kiedy chcesz zaoszczędzić czas na gotowaniu. Oczywiście o ile wybierzesz gotowe, mrożone pierogi. Wtedy wystarczy chwilę je pogotować, by były gotowe do serwowania. Pierogi możesz też przygotować samodzielnie, np. w wolny weekend, i samemu zamrozić, ale jeśli nie masz na to ochoty, z powodzeniem dostaniesz mrożone pierogi w każdym supermarkecie.

Latem świetnie sprawdzają się pierogi z owocami. Jest ich sporo do wyboru, na przykład klasyki takie jak pierogi z jagodami (sprawdź na: www.prostehistorie.com.pl) czy z truskawkami, ale znajdziemy też bardziej wyszukane pierogi z wiśniami. Możemy też sięgnąć po mieszane nadzienie i wybrać pierogi z owocami, w których znajdziemy truskawki, jabłka, porzeczki, jagody i maliny!

Warzywa na patelnię

Mieszanki mrożonych warzyw, które wystarczy wrzucić na patelnię, by po kwadransie móc cieszyć się posiłkiem, są często idealnym rozwiązaniem podczas pełnego wrażeń lub obowiązków letniego dnia. Do wyboru mamy wiele kompozycji, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie, między innymi warzywa na patelnię po meksykańsku, po polsku czy po włosku. To także możliwość serwowania różnych mieszanek w różne dni – dzięki czemu to rozwiązanie można stosować wielokrotnie.

Warzywa na patelnię sprawdzają się jako samodzielny posiłek, ale mogą też zostać wzbogacone o źródło białka, na przykład jajko sadzone albo filet z kurczaka. Możliwości jest wiele, łączy je jednak prostota i krótki czas przygotowania. Mimo nazwy mrożone mieszanki warzyw możemy przygotowywać nie tylko na patelni, ale także na parze – wtedy będą jeszcze bardziej soczyste, a przy tym – dietetyczne, ponieważ gotowanie na parze jest najzdrowszym i najmniej kalorycznym sposobem przygotowywania warzyw. Idealnym dla letniej sylwetki.

Sałatki

Lato to także świetna pora na serwowanie sałatek. Są uniwersalne, więc nadają się na każdy posiłek – śniadanie, obiad czy kolację, a jeśli bardzo chcemy, możemy podać owocową sałatkę na deser czy podwieczorek. Pozostawiając jednak owocowe sałatki na boku, te tradycyjne mają zwykle bazę w postaci sałaty (lub miksu sałat), makaronu, ziemniaków czy kasz. Niektóre z nich można serwować na ciepło, większość sprawdza się dobrze na zimno. Do sałatki możemy wykorzystać warzywa, sery, mięso, wędliny, a nawet wspomniane owoce. W przypadku tych ostatnich nie chodzi jedynie o sałatki owocowe, ale także o dodawanie wybranych owoców do kompozycji warzywno-mięsnych, np. do sałatek z kurczakiem świetnie pasują cytrusy (pomarańcze czy grejpfruty).

Oprócz tego warto do sałatek dodawać nasiona i pestki: dyni, słonecznika, sezamu itp. Możemy też wykorzystać mieszanki nasion do sałatek, które znajdziemy w marketach. Dressingi też wzbogacą i urozmaicą nasze letnie sałatki.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny