Maliny

Maliny to jednoroczne lub wieloletnie rośliny zaliczane do rodziny różowatych. Te krzewy mogą dorastać do około 2 metrów wysokości. Mają wydłużone i zwieszające się pędy pokryte kolcami. Na nich rozwijają się piłkowane, zielone liście. W okresie kwitnienia pojawiają się białe kwiaty zebrane w grona lub wiechy. Najważniejsze są jednak niewielkie czerwone lub purpurowe jadalne owoce. W stanie dzikim maliny występują w Azji i niemal całej Europie.
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Sadzenie, przycinanie i uprawa malin w ogrodzie - porady
Sadzenie, przycinanie i uprawa malin w ogrodzie - porady
Jeżyna bezkolcowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Jeżyna bezkolcowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Maliny - odmiany, sadzenie, uprawa, właściwości zdrowotne i lecznicze

Maliny są chętnie sadzone w polskich ogrodach i na działkach. Te dość duże krzewy oferują każdemu hodowcy wiele zalet. Po pierwsze są dość łatwe w uprawie. Po drugie zbierane z nich owoce są smaczne i zdrowe, zarówno na surowo jak i w przetworach. Sok malinowy wykazuje działanie lecznicze, jest też dobry na odchudzanie. Warto, więc dowiedzieć się jak wygląda sadzenie malin, ich uprawa i pielęgnacja.

Charakterystyka i odmiany malin

Maliny to jednoroczne lub wieloletnie rośliny zaliczane do rodziny różowatych. W stanie dzikim występują w części Azji oraz niemal całej Europie. Są to krzewy owocowe mogące dorastać do około 2 metrów wysokości. Charakteryzują się wydłużonymi i zwieszającymi się pędami pokrytymi kolcami. Na nich rozwijają się piłkowane, zielone liście. Zazwyczaj są 3, 5 lub 7 listkowe, gładkie z wierzchu i owłosione pod spodem. W okresie kwitnienia pojawiają się białe kwiaty zebrane w grona lub wiechy. Następnie roślina wytwarza niewielkie czerwone lub purpurowe jadalne owoce. Wykazują właściwości zdrowotne i są dobre na odchudzanie. Plony często przetwarza się na dżemy czy sok malinowy.

Do ogrodu można sprowadzić różne odmiany malin. Warto podzielić je na dwie podstawowe kategorie. Do pierwszej należą rośliny owocujące na pędach tegorocznych, zazwyczaj jesienią. Drugą grupę stanowią maliny owocujące na pędach dwuletnich. Można też natrafić na odmiany mieszana, wydające owoce na obu rodzajach pędów. Co ciekawe plony mogą różnić się kolorem. Najczęściej są czerwone, lecz trafiają się też żółte. Dużą popularnością cieszy się jednoroczna malina polka. Wydaje owoce od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Są bardzo smaczne, duże, słodkie i aromatyczne. Warta uwagi jest też malina polana owocująca na pędach jednorocznych i dwuletnich.

Ciekawe są też odmiany malin takie jak beskid czy poranna rosa. Pierwsza z wymienionych rodzi plony wyłącznie na gałęziach dwuletnich. Jej owoce są duże, wydłużone i dojrzewają już w połowie lipca. Natomiast poranna rosa reprezentuje krzewy owocujące dwa razy do roku. Najpierw w lipcu na pędach dwuletnich. Następnie początkiem września aż do pierwszych przymrozków. To nie wszystkie ciekawe odmiany malin. Jest jeszcze jedna, która zdecydowanie się wyróżnia. Malina czarna, bo o niej piszemy, ma nawet pięć razy większe owoce od innych okazów.

Sadzenie malin, uprawa i pielęgnacja

Uprawa malin nie przysporzy większych trudności, jeśli krzewy zostaną posadzone na odpowiednim stanowisku. Te rośliny preferują miejsca nasłonecznione i osłonięte przed wiatrem. Niektóre odmiany poradzą sobie też w półcieniu. Jeśli zaś chodzi o glebę to powinna być żyzna, próchniczna i lekko wilgotna. Odczyn nieznacznie kwaśny, sięgający 6,5 pH. Maliny będą chorować lub nie wyrosną na ziemiach suchych, piaszczystych lub też podmokłych. Jeśli gleba nie jest tak żyzna jak powinna, nic straconego. Przed sadzeniem można ją zaprawić kompostem lub nawozem wieloskładnikowym.

Sadzonki są dostępne w trzech postaciach, balotowanej, w pojemniku lub z gołym korzeniem. Sadzenie malin z pierwszej i drugiej grupy można przeprowadzać przez cały rok. Te z odsłoniętym korzeniem umieszcza się w ziemi wiosną lub jesienią. Ważne jest wyznaczenie rozstaw. Poszczególne krzewy powinny być wysadzane w rzędzie, co 40 cm. Rzędy muszą być oddalone od siebie o 150 cm. Optymalna głębokość dołków, w których umieszcza się sadzonki to 20 cm. Dobrym sposobem jest też usypywanie wałów ziemnych o wysokości 15-30 cm. Taka forma uprawy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób grzybowych. To w zasadzie tyle, jeśli chodzi o sadzenie malin, czas na pielęgnację.

Bardzo ważnym zabiegiem jest podlewanie gdyż maliny mają płytki system korzeniowy i szybko tracą wodę. Należy je regularnie powtarzać na glebach mocno przepuszczalnych. Na terenach bardziej wilgotnych częstotliwość nawadniania może być mniejsza. Dla dłuższego zatrzymania wilgoci polecane jest ściółkowanie. W uprawie potrzebne też będzie nawożenie. Jego częstotliwość zależy od żyzności gleby. Powinno być też poprzedzone analizą składu podłoża. Na tej podstawie dobiera się nawóz. Nie należy też zapominać o palikowaniu krzewów, ponieważ będą potrzebować podpory. Bardzo ważne jest też przycinanie malin przeprowadzane dwa razy do roku. Pierwszy termin to wczesna wiosna a drugi jesień.

Właściwości malin – wartości odżywcze i działanie lecznicze

Maliny mają zbawienne dla zdrowia właściwości i pozytywnie wpływają na odchudzanie. Ich działanie lecznicze jest potwierdzone i wykorzystywane od dawna. Zarówno surowe owoce jak i sok malinowy zawierają liczne wartości odżywcze. Są bogatym źródłem witamin z grupy C, E, B1, B2 i B6. Zawierają kwasy organiczne, między innymi cytrynowy i salicylowy. Maliny posiadają też wiele substancji mineralnych takich jak potas, magnez, wapń i żelazo. W 100 gramach owoców znajdują się tylko 52 kalorie.

Sok malinowy, surowe owoce czy nawet liście mają właściwości przeciwgorączkowe i napotne. Działają też przeciwzapalnie i przeciw bakteryjnie. Kolejne działanie lecznicze to obniżanie ciśnienia krwi oraz wzmacnianie układu krążenia. Maliny uśmierzają problemy z układem trawiennym takie jak na przykład biegunki. Warto też wiedzieć, że wartości odżywcze zawarte w owocach wspomagają leczenie anemii. Z drugiej strony, o czym już wspominaliśmy, dobrze działają na odchudzanie. Zatem warto samodzielnie uprawiać maliny. Będą z tego płynąć same korzyści.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij