Bezglutenowa pizza – czy rzeczywiście lepsza i zdrowsza?
Jedzenie bez glutenu jest w modzie. Niektórzy twierdzą, że gluten szkodzi naszemu układowi pokarmowemu i zdrowiu i że powinniśmy z niego zrezygnować. Czy zatem bezglutenową pizzę można jeść bez wyrzutów sumienia? Czy zawiera mniej kalorii i jest lepsza dla naszego żołądka?
Z tego artykułu dowiesz się:
Dla kogo dieta bezglutenowa?
Jedynymi osobami, które muszą bezwzględnie stosować dietę bezglutenową są chorujący na celiakię – chorobę autoimmunologiczną. Kiedy cierpiący na tę dolegliwość spożywają pokarmy zawierające gluten, uszkodzeniu ulegają kosmki jelitowe. Chory nie tylko odczuwa nieprzyjemne dolegliwości pokarmowe, ale też podrażnia jelita, co po dłuższym czasie może skutkować chorobą nowotworową. Jedynym lekarstwem na celiakię jest dieta pozbawiona glutenu, który znajduje się m.in. w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Zrezygnować z niego mogą też osoby odczuwające nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego po zjedzeniu produktów zawierających tę substancję. Diety bezglutenowej nie należy traktować jednak jako diety-cud na każdą niestrawność, uczucie pełności po posiłku czy chroniczny ból brzucha. Przyczyna tych dolegliwości może leżeć zupełnie gdzie indziej.
Dieta bezglutenowa – czy dobra dla każdego?
Osoby podejrzewające u siebie tzw. nadwrażliwość na gluten twierdzą, że po odstawieniu glutenu czują się znacznie lepiej, pełne energii, bez dolegliwości pokarmowych. Zauważają też spadek masy ciała. Oczywiście może się to zdarzyć, jednak tylko wtedy, kiedy dieta bezglutenowa będzie zbilansowana, a produkty zastępujące te glutenowe – bez zastępczych dodatków (głównie większych ilości cukru i soli). Taki sposób odżywiania nie służy każdemu, bo może powodować niedobory ważnych dla utrzymania zdrowia składników mineralnych. Może również obfitować w cukier, sól i inne wypełniacze. Nie ma dowodów na to, że rezygnacja z glutenu u osób zdrowych wpływa na poprawę stanu zdrowia po kilku latach stosowania diety bezglutenowej. W USA przeprowadzono badanie wskazujące na to, że takie odżywianie wcale nie zmniejsza ryzyka wystąpienia chorób serca czy zespołu metabolicznego.
Pizza bezglutenowa
Składniki pizzy bez glutenu
Gluten sprawia, że ciasto staje się sprężyste, składniki dobrze się ze sobą łączą, a upieczone ciasto nabiera odpowiedniej kruchości. Ze składników bezglutenowych trudniej przygotować np. ciasto na pizzę bezglutenową. Można zrobić je z zastępczych produktów, wykorzystując do tego ugotowanego kalafiora czy komosę ryżową, ale danie nie będzie wtedy smakowało tak, jak zwyczajna pizza. Włoski placek bez glutenu przygotowuje się więc na bazie bezglutenowej mąki, specjalnej mieszanki, która w połączeniu z wodą ma się zachowywać tak samo jak mąka pszenna. Pizzę bezglutenową można zrobić z przepisu na tradycyjny placek. Gdyby przyrządzenie domowej pizzy okazało się problematyczne, zawsze można zamówić ją na wynos https://dominospizza.pl/.
Bezglutenowa – bez wyrzutów sumienia?
Czy pizza bezglutenowa zamówiona online czy też zrobiona w domu to zdrowsza wersja klasycznego włoskiego przysmaku? Jeśli przygotujesz spód warzywny, wykorzystując do tego np. kalafiora czy cukinię, można uznać, że danie będzie wartościowe i zdrowe. Klasyczna pizza, czy to z mąki glutenowej, czy w wersji bez glutenu, będzie jednak zawsze tą mniej dietetyczną potrawą. Zamawiając pizzę przez internet, warto zrezygnować z dodatkowych sosów na bazie majonezu i nie podwajać ilości sera. A żeby zjeść pożywny, a zarazem zbilansowany posiłek, warto ograniczyć się do zjedzenia maksymalnie 2 kawałków pizzy, uzupełniając go porcją sałatki ze świeżych warzyw.
Głównym powodem, dla którego pizzę uznaje się za fast food, jest duża ilość soli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w serze i wędlinach. Pizza należy do dań bardzo kalorycznych i wciągających. Aż chce się sięgnąć po kolejny kawałek. Dla przykładu: 1 kawałek pizzy Domino’s z kiełbasą pepperoni ma 298 kcal. Wybierając pizzę z kalafiora, zjadając 1 kawałek, dostarczysz sobie tylko 84 kcal[i].
Dieta bezglutenowa – jak wygląda?
Osoby z celiakią muszą wykluczyć ze swojej diety wszystkie pszenne i żytnie makarony, płatki jęczmienne, pieczywo na bazie mąki pszennej i żytniej, a także wybrane kasze. O ile takie produkty wydają się oczywiste, o tyle inne mogą być kłopotliwe w rozpoznaniu. Dodatki na bazie glutenu znajdują się w szczególności w żywności wysoko przetworzonej, w gotowych zupach i daniach z torebek. Substancja ta może znajdować się w przyprawach i kaszach (np. w ryżu, komosie ryżowej). Dlatego przejście na dietę bezglutenową oznacza też spożywanie produktów ze specjalnym oznaczeniem (przekreślony kłos). Taka informacja daje pewność, że półprodukt czy gotowy posiłek powstał w miejscu wolnym od glutenu i nie jest nim zanieczyszczony. Bo nawet najmniejsze ilości tego białka mogą spowodować niepożądane reakcje.
Bez glutenu u zdrowych osób
Jeśli nie cierpisz na celiakię, a decydujesz się na dietę bezglutenową (prawdopodobnie mniej restrykcyjną, bo Twoje produkty nie muszą mieć przekreślonego kłosa), rozważ za i przeciw.
Jakie są zalety diety bezglutenowej?
- u osób, które podejrzewają u siebie tzw. nadwrażliwość na gluten (nie ma takiej jednostki chorobowej) poprawia się jakość życia – odczuwają mniejsze dolegliwości pokarmowe, zauważają poprawę cery, nastroju,
- dieta bez glutenu uczy różnorodności i zachęca do próbowania nowych potraw, eksperymentowania z ziarnami bezglutenowymi,
- bezglutenowe mąki, jak np. z ciecierzycy są zdrowsze od białej mąki pszennej i obfitują w więcej witamin i minerałów.
Jakie są wady diety bezglutenowej?
- mogą wystąpić niedobory określonych minerałów, jeśli jadasz żywność bezglutenową oferującą „puste kalorie”,
- zastąpienie glutenu może oznaczać przejście na bardziej przetworzone produkty,
- może się okazać, że dieta będzie obfitowała w szkodliwe dla zdrowia wypełniacze.
[i] https://www.fatsecret.pl/kalorie-warto%C5%9Bci%C2%A0od%C5%BCywcze/search?q=Domino%27s+Pizza
artykuł sponsorowany