Grusza

Grusza to niewielkie drzewo lub bardzo rzadko krzew z rodziny różowatych. W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji oraz Afryce. Jest to roślina bardzo chętnie uprawiana w sadach. Występuje w wielu odmianach, łatwo się krzyżuje, dlatego też ciężko ustalić ile jest jej gatunków. Charakterystyczną cechą gruszy są jej smaczne owoce o wydłużonym kształcie. Grusze podobnie jak jabłonie dzieli się na odmiany letnie, jesienne i zimowe.
Parch gruszy – przyczyny, występowanie, zwalczanie, środki do oprysku
Parch gruszy – przyczyny, występowanie, zwalczanie, środki do oprysku
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Choroby gruszy – rdza gruszy, parch gruszy, zaraza ogniowa – zwalczanie, polecane opryski, porady
Choroby gruszy – rdza gruszy, parch gruszy, zaraza ogniowa – zwalczanie, polecane opryski, porady
Grusza konferencja – sadzenie, uprawa, owocowanie, choroby, opinie
Grusza konferencja – sadzenie, uprawa, owocowanie, choroby, opinie

Grusza w ogrodzie - gatunki, rodzaje, sposoby pielęgnacji, choroby i inne porady

Grusza to obok jabłoni najpopularniejsze drzewo owocowe uprawiane w sadach i ogródkach. Mimo tego, że jest wrażliwa na mróz i choroby, zyskała uznanie w oczach hodowców. Jej owoce są soczyste, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Każdy, kto chce posadzić to drzewo w swoim ogrodzie powinien dowiedzieć się, jakie są najlepsze gatunki gruszek w Polsce.

Grusza – podstawowy opis

Grusza jest niewielkim drzewem z rodziny różowatych. Czasem też występuje w formie krzewu. Jej środowiskiem naturalnym są tereny Europy, Azji oraz Afryki. Różne gatunki tej rośliny są bardzo chętnie uprawiane w sadach i ogrodach. Jest ich tak wiele, że ciężko ustalić jakąś konkretną liczbę.

W zależności od odmiany grusze mogą mieć jajowate, eliptyczne lub podłużne liście. Owoce są zazwyczaj wydłużone i soczyste.

Wybór konkretnej odmiany gruszy nie jest łatwy z uwagi na mnogość gatunków. Można jednak znacznie ułatwić podjęcie decyzji. Najlepiej kierować się odpornością na mróz, choroby oraz terminem owocowania. Trzeba, bowiem wiedzieć, że grusze, podobnie jak jabłonie dzielą się na trzy podstawowe grupy. Są to wczesne odmiany owocujące latem, okazy jesienne i zimowe.

Drzewa z pierwszej grupy dają owoce typowo deserowe, od razu gotowe do spożycia. Plony grusz jesiennych nadają się do robienia przetworów. Owoce gatunków zimowych są przeznaczone do przechowywania.

Grusza – wczesne odmiany

Wczesne gatunki gruszek w Polsce najliczniej reprezentuje lipcówka kolorowa oraz faworytka. Dokładniejszy opis zaczniemy od pierwszego z podanych drzew.

Lipcówka kolorowa dorasta do 6 metrów wysokości. Jest to roślina o wydłużonych owocach pojawiających się bardzo wcześnie. Dojrzewają już w drugiej połowie lipca. Ta grusza jest bardzo odporna na choroby. Niestety z odpornością na mróz jest już gorzej.

Wczesne odmiany reprezentuje również grusza faworytka. Jest to drzewo o soczystych owocach pojawiających się w połowie sierpnia. Plony nadają się do natychmiastowego spożycia, zaraz po zerwaniu są najlepsze. Faworytka odznacza się mocnym wzrostem, co dla niektórych hodowców jest wadą. Wykazuje też średnią odporność na mróz oraz choroby. Kwiat gruszy faworytki jest biały i ładnie dekoruje drzewo w okresie kwitnienia.

Jesienne i zimowe rodzaje gruszy

Jesienne rodzaje gruszy cieszą się największą popularnością. W ich mięsistych i soczystych owocach kryją się liczne składniki odżywcze. Nadają się zarówno do surowego zjedzenia jak i na przetwory. I w tej grupie dwa gatunki są najczęściej wybierane. Pierwszy z nich to grusza konferencja.

Konferencja dorasta maksymalnie do 6 metrów wysokości. Kwiat gruszy jest biały a liście zielone, co stanowi piękną dekorację sadu lub ogrodu. Konferencja to drzewo o wydłużonych owocach dojrzewających w drugiej połowie września. Co ciekawe zbiory można przechowywać przez około półtora miesiąca.

Grusza konferencja nie ma tendencji do silnego rozrastania się. Jest stosunkowo odporna na mróz oraz choroby.

Kolejne rodzaje gruszy o soczystych owocach noszą nazwę Bonkreta Williamsa. Te drzewa owocują końcem sierpnia i początkiem września. Pojedynczy owoc ma nieregularny kształt i szybko przejrzewa. Ponadto jest smaczny i doskonale nadaje się na przetwory.

Grusza Bonkreta Williamsa może być podatna na parcha. Za to z całą pewnością jest bardzo wrażliwa na mróz. Z tego względu jej uprawa może sprawiać spore trudności.

Zimowe gatunki gruszek w Polsce to również liczna grupa. Szczególnie dwa drzewa są warte polecenia. Pierwsze z nich to komisówka. Jest to odmiana o bardzo smacznych, nieco kwaśnych, soczystych owocach. Dojrzewają w okolicach października i listopada. Są dobrze przystosowane do przechowywania i robienia przetworów.

Grusza komisówka wykazuje dużą odporność na mróz. Dobrze radzi sobie z chorobami z wyjątkiem zarazy ogniowej. Warto, więc posadzić to drzewo w ogrodzie.

Lukasówka podobnie jak konferencja cieszy się sporą popularnością. Kwiat gruszy pojawia się na przełomie kwietnia i maja.  Owoce są duże i smaczne, cechuje je słodko-winny aromat. Dojrzewają końcem września i początkiem października i są bardzo trwałe. Jeżeli zostaną umieszczone w chłodni, mogą przetrwać nawet pół roku.

Grusza lukasówka to odmiana, która lubi rosnąć dość silnie i wdawać obfite plon. To drzewo nie poddaje się zarazie ogniowej, lecz jest podatne na parcha.  Niezbyt dobrze znosi mrozy.

Różne gatunki gruszek w Polsce – uprawa i pielęgnacja

Wczesne odmiany o wydłużonych owocach oraz późne gatunki gruszy mają bardzo podobne wymagania. Ich opis warto rozpocząć od preferowanej gleby. Uprawa tego drzewa przyniesie najlepsze rezultaty na ziemiach żyznych, ciepłych i przepuszczalnych. Zalecane pH powinno utrzymywać się w przedziale od 5,9 do 6,5. Optymalne stanowisko winno być nasłonecznione i osłonięte przed wiatrem.

Różne rodzaje gruszy wymagają nawożenia by z sadzonki wyrosło drzewo o soczystych owocach. W związku z tym pierwsze nawożenie przeprowadza się wczesną wiosną. Używana mieszanka powinna być bogata w azot, fosfor i potas, To tych składników roślina najbardziej potrzebuje. Kolejne zasilenie wykonuje się dopiero w połowie czerwca.

Starsze grusze nie potrzebują już dużych ilości azotu. Zatem nawóz można zamienić na obornik lub kompost.

Opisane powyżej gatunki gruszy potrzebują regularnego przycinania. Tylko wtedy uprawa przyniesie obfite plony. Cięcie sprowadza się do usuwania zbyt słabych gałęzi.  Pozostawia się po nich jedynie krótkopędy. Odcina się również jednoroczne przyrosty oraz gałęzie starsze niż czteroletnie. Jest to spowodowane tym, że grusza najlepiej owocuje na pędach dwu i trzyletnich.

By kwiat gruszy, liście i owoce były zdrowe potrzebne są kolejne zabiegi. Należ do nich zabezpieczenie drzewa przed chorobami. Grusze są najczęściej atakowane przez parcha, rdzę oraz zarazę ogniową.

Do zapobiegnięcia rozwinięcia się rdz konieczne są opryski. Stosuje się je, gdy pojawią się różowe pąki. Parcha zwalcza się preparatami rozpylanymi jeszcze przed rozpoczęciem kwitnienia i zaraz po nim. Tymczasem wiosenne opryski uchronią drzewa owocowe przed zarazą ogniową.

Grusze to ciekawe rośliny o wydłużonych owocach, które cieszą się dużą popularnością. Przede wszystkim dają obfite i zdrowe plony, ale mają też inne zalet. Wytwarzają piękne kwiaty i liście, dzięki czemu stają się pięknymi drzewkami ozdobnymi. Powyższy opis zawiera najważniejsze informacje odnośnie gatunków, uprawy i pielęgnacji.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij