Ogórki

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach. Należą do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Do tej grupy zalicza się około 55 gatunków. Ogórki prawdopodobnie pochodzą z tropikalnych i subtropikalnych rejonów Indii. Obecnie są znane praktycznie we wszystkich strefach klimatycznych. O dużej popularności tych warzyw świadczy wykorzystanie w kuchni. Ogórek jest składnikiem potraw z wielu zakątków świata. Ważne są też jego pozytywne właściwości zdrowotne.
Ogórki gruntowe – sadzenie, uprawa krok po kroku, pielęgnacja i porady
Ogórki gruntowe – sadzenie, uprawa krok po kroku, pielęgnacja i porady
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki z papryką – najlepsze przepisy na marynowane ogórki z papryką krok po kroku
Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone a kwaszone – czym się właściwie różnią? Wyjaśniamy
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe w słoikach – sprawdzone przepisy na pyszne ogórki konserwowe

Ogórki - sadzenie, pielęgnacja, zbiory i najlepsze przetwory z ogórków

Ogórki od dawna cieszą się zasłużonym uznaniem. Pojawiają się w kuchniach całego świata i zajmują w nich ważne miejsce. Ogórki konserwowe czy ogórki małosolne są lubianymi przysmakami w naszym kraju. Najlepiej smakują te, które wyhodujemy samodzielnie. Warto, więc poznać rodzaje ogórków, ich wymagania i zasady pielęgnacji. Po tym zajmiemy się takimi frykasami jak ogórki z miodem.

Ogórki – podstawowe informacje

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach. Są zaliczane do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. W skład tej grupy wchodzi około 55 gatunków. Ogórki prawdopodobnie pochodzą z tropikalnych i subtropikalnych rejonów Indii. Stamtąd wywędrowały na świat. Obecnie są znane praktycznie we wszystkich strefach klimatycznych. O dużej popularności tych warzyw świadczy zastosowanie kulinarne. Ogórki konserwowe czy ogórki kanapkowe to tylko początek. Ciekawymi walorami smakowymi wyróżniają się ogórki w musztardzie czy na przykład ogórki chili. To oczywiście nie jedyne przepisy, chyba każdy, choć raz jadł ogórki kiszone.

W ogrodach i na działkach uprawia się ogórki siewne. Wyróżniają się pięcioklapowymi, dłoniastymi i przy tym mocno owłosionymi liśćmi. Najważniejsze są jednak owoce, zwane tak jak cała roślina, ogórkami. Są wydłużone i mogą mieć rożną wielkość. Ich skórka jest zazwyczaj pokryta brodawkami. Choć występują też odmiany gładkie wykorzystywane najczęściej, jako ogórki kanapkowe. Opowiemy o nich nieco później. Opisywane owoce przybierają różne kolory, od ciemnozielonego do żółtego. Ważne są też kwiaty pojawiające się na roślinach. Występują trzy rodzaje ogórków różniących się płcią kwiatów. Mamy, więc odmiany męskie, żeńskie oraz obupłciowe.

Rodzaje ogórków na działce

Ogórki, które pojawiają się w naszych domach można podzielić na trzy rodzaje. Pierwszy z nich to niezwykle popularne ogórki gruntowe. Łatwo je poznać, mają włochatą i chropowatą skórkę z włoskami. Jest też upstrzona licznymi brodawkami. Ogórki gruntowe osiągają od 10 do 15 cm długości. Są odporne na choroby i poradzą sobie ze stosunkowo niskimi temperaturami. Odporność na choroby to bardzo ważna cecha. Trzeba, bowiem wiedzieć, że te warzywa mogą być atakowane przez mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych. Polecane odmiany to Cezar, Hermes czy też Parys. Świetnie nadają się na ogórki kiszone i ogórki małosolne.

Kolejna grupę tworzą ogórki korniszony i nie chodzi tu o już przetworzone warzywa. Są zauważalnie mniejsze od okazów opisywanych powyżej. Owoce zazwyczaj dorastają do 7 cm długości. Warto też dodać, że ogórki korniszony mają równy, krępy kształt. Doskonale nadają się na różnego rodzaju marynaty. Dzięki temu powstają ogórki w occie czy ogórki z miodem. Do wyboru są oczywiście jeszcze inne przepisy. Bardzo ciekawym smakiem odznaczają się ogórki z papryką oraz ogórki z czosnkiem. Polecane rodzaje ogórków to z tej grupy to między innymi polan, Izyd i lider.

Nie należy też zapominać o ogórkach szklarniowych. To właśnie je najczęściej spotykamy w sklepach. Wyróżniają się dwiema podstawowymi cechami. Po pierwsze osiągają największe rozmiary. Ich długość może sięgać nawet 30 cm. Po drugie mają gładką, lśniącą ciemnozieloną skórkę. Można je określić, jako ogórki kanapkowe. Świetnie sprawdzają się w roli takiego dodatku. Na które odmiany warto zwrócić uwagę? Bardzo smaczne i pozbawione goryczy są ogórki Atos. Poza nimi ciekawe są ogórki kanapkowe Skierniewickie. W porównaniu z innymi są dość krótkie, osiągają zaledwie 17 cm. Rodzaje ogórków już za nami, teraz czas na wymagania uprawowe.

Sadzenie i uprawa ogórków

Ogórki w musztardzie czy ogórki małosolne najlepiej smakują, gdy owoce wyhodowaliśmy samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, trzeba jednak poznać wymagania tych roślin. Wszystkie rodzaje, gruntowe, szklarniowe i ogórki korniszony mają bardzo podobne wymagania uprawowe. Bardzo ważne jest to, że te dyniowate są roślinami ciepłolubnymi. Najlepsza dla nich temperatura powinna utrzymywać się w przedziale 18-30°C. Jeśli spadnie w okolice 10°C ogórki mogą obumrzeć. Jeśli zaś chodzi o stanowisko, musi być nasłonecznione i osłonięte przed wiatrem.

Chcąc przygotować ogórki z chili lub ogórki konserwowe potrzebne będą dorodne plony. Uzyskamy je, jeśli zapewnimy roślinom odpowiednią glebę. Polecane są podłoża szybko nagrzewające się. Najlepsza ziemia jest też żyzna, próchniczna i przepuszczalna. Ważne by była stale lekko wilgotna. Nie bez znaczenia jest odczyn gleby, zalecany przedział wynosi od 6 do 7,2 pH. W okresie wzrostu ogórki potrzebują regularnego podlewania i nawożenia. Do tej drugiej czynności nadadzą się nawozy z potasem lub mineralne mieszanki wieloskładnikowe. Zasilanie należy wykonywać, co dwa tygodnie. Zbiory można przeprowadzać po około 12 tygodniach od wysiewu. Po tym pozostaje już tylko przygotować ogórki w occie czy ogórki z papryką.

Sadzenie ogórków przeprowadzamy na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest wysiew nasion w drugiej połowie maja. Poszczególne nasiona powinny być od siebie oddalone o 15 cm a odstępy między rzędami winny wynosić od 70 do 120 cm. Optymalna głębokość dla nasion to 2 cm. Drugą metoda jest przygotowanie rozsady. Ten proces zaczynamy już w kwietniu. Nasiona wysadzamy do niewielkiej doniczki. Następnie sadzonkę przenosimy do gruntu w drugiej połowie maja. Ta metoda może przyspieszyć zbiory o 2-3 tygodnie. W obu przypadkach grządki trzeba odpowiednio przygotować, czyli wzbogacić kompostem lub obornikiem.

Przepisy na przetwory – ogórki z miodem, ogórki z czosnkiem i nie tylko

Ogórki kiszone to bodaj najpopularniejsze przetwory z tych warzyw. Powstają na kilka sposobów. Niemniej w zalewie zawsze jest koper, czosnek i chrzan. Ogórki kiszone mogą być wzbogacone również innymi dodatkami. Równie popularne są ogórki konserwowe. Tu w skład zalewy zwykle wchodzi ocet, cukier oraz sól. Inne składniki dobieramy według własnego smaku. Ogórki konserwowe mogą zawierać liść laurowy, czosnek, gorczycę itp. Doskonałym dodatkiem do obiadu są ogórki korniszony. Przepisy uwzględniają wykorzystanie chrzanu, kopru, octu, soli. Dodajemy też nieco cukru, pieprzu i ziela angielskiego. Dzięki tym składnikom ogórki korniszony zyskują niepowtarzalny smak.

Ogórki małosolne mają swoich oddanych miłośników. Poza typowymi składnikami jak chrzan i koper można do nich dodać liście porzeczek lub wiśni. By powstały ogórki małosolne na litr wody przypada czubata łyżka soli. Bardzo ciekawym smakiem odznaczają się ogórki w occie. Już nazwa wskazuje, jaki składnik zalewy jest najważniejszy. Poza nim ogórki w occie zawierają sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziołowy. Można też postawić na słodycz i zrobić ogórki z miodem. Oprócz standardowych składników przepisy uwzględniają sporą ilość naturalnego miodu. Ogórki z miodem to nie jedyna propozycja.

Ogórki w musztardzie to propozycja dla osób lubiących niecodzienne smaki. Tak jak w poprzednich przepisach baza marynaty jest podobna. Chyba nie trzeba dodawać, jaki składnik sprawia, że ogórki w musztardzie są tak wyraziste. Jeśli wolimy klasyczne rozwiązania to najlepsze będą ogórki z papryką. Przypominają raczej sałatkę, ponieważ są pokrojone. Ogórki z czosnkiem są równie popularne, co ogórki z papryką. Również przybierają formę sałatki uzupełniającej obiad. Ogórki z czosnkiem należą do klasyki. Nieco nowszą wersją przetworów są ogórki z chili. Ta przyprawa wnosi ostre akcenty, które ładnie komponują się z głównym składnikiem. Ogórki z chili to nasza ostatnia propozycja.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij