Na wolnych obrotach

Wyciskarki do soków z owoców i warzyw można podzielić na wysokoobrotowe i wolnoobrotowe. Wyciskarki wolnoobrotowe uzyskują sok wyłącznie za pomocą nacisku, dzięki czemu unika się rozgrzewania. Co to znaczy „wyciskarka wolnoobrotowa”, jaka liczba obrotów jest „wolna”? Zależnie od modelu, może to być od 16 do 120 obrotów na minutę (choć optymalna prędkość to 40 do 65 obrotów). Wyciskarka wolnoobrotowa służy do uzyskiwania soku (a nie np. oleju, który wytwarza się przy pomocy tłoczni), nie można nią też mielić zboża, ścierać orzechów, pestek czy sera. Da się natomiast robić dzięki niej także musy, przeciery, sorbety albo lody.

Sprawdzone wyciskarki wolnoobrotowe do domu lub na prezent znajdziesz tutaj: https://janshop.pl/k276,wyciskarki-wolnoobrotowe.html

Lepiej w pionie

Wyciskarki wolnoobrotowe można z kolei podzielić na poziomie i pionowe. Tzw. „ślimak” pionowej wyciskarki wolnoobrotowej, czyli wałek, za pomocą którego wyciskarka do soków rozdrabnia owoce i warzywa, znajduje się w pozycji wertykalnej (czyli pionowej właśnie) względem otworu wsadowego, co ogranicza konieczność ich dopychania – działa po prostu grawitacja, produkty wyjściowe wpadają do komory, a wałek dodatkowo ściąga je w dół. Owszem, czasem bywa konieczne wspomożenie go specjalnym popychaczem, ale wyciskanie soku z owoców i warzyw przebiega w wyciskarkach pionowych szybciej i z mniejszym wysiłkiem. Zwykle też nie trzeba przy nich stać, jak przy wyciskarkach poziomych (czyli takich z wałkiem ślimakowym umieszczonym horyzontalnie). Pionowe wyciskarki wolnoobrotowe są prostsze w obsłudze, bardziej poręczne, funkcjonalne i uniwersalne (szczególnie te z dużym otworem wlotowym); nadają się do większej liczby półproduktów – zarówno owoców, jak warzyw korzeniowych i roślin zielonych (np. szpinaku, selera naciowego, kiełków czy natki pietruszki). Również mycie i składanie pionowej wyciskarki do soków zabiera mniej czasu.

Czym różni się wyciskarka do soków od sokowirówki?

Dawniej do produkcji domowych soków używano nie wyciskarek wolnoobrotowych, ale głównie sokowirówek, które ścierają, a właściwie rozrywają wrzucane do nich składniki przy bardzo wysokich obrotach (nawet do kilkunastu tysięcy na minutę), powodujących przy okazji silne nagrzewanie się ostrzy i sit. Wysoka temperatura zaś niszczy enzymy i substancje fitochemiczne. Sok rozwadnia się, rozwarstwia i traci bezpowrotnie składniki odżywcze, takie jak błonnik i pektyny. Bardziej się też napowietrza, co skraca jego trwałość – trzeba go wypić właściwie od razu po wyprodukowaniu.

Wyciskarka wolnoobrotowa natomiast nie ściera owoców i warzyw, ale zgniata je i miażdży przy niskich obrotach wałka. Mechanizm wyciskarki do soków nie nagrzewa się i dzięki temu sok nie traci wartości odżywczych. Co więcej, wyciśnięcie go jest efektywniejsze od jego odwirowania, można uzyskać go więcej z tej samej ilości owoców, warzyw czy zieleniny. Wyciskarka do soków pozwala je uzyskać zarówno z twardych, jak miękkich owoców (np. jagód czy malin), podczas gdy sokowirówka zazwyczaj przeznaczona jest do rozprawiania się z twardszymi owocami, takimi jak jabłka, lub warzywami bulwiastymi w rodzaju marchewki. Wyciskarka wolnoobrotowa – w przeciwieństwie do sokowirówki – radzi też sobie dobrze z roślinami liściastymi, o ile wcześniej pocięte zostaną na krótsze włókna, by nie owijały się wokół ślimacznicy. Sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest gęstszy, bardziej esencjonalny i może być przechowywany dłużej, nawet przez dwie lub trzy doby, nie musi więc zostać wypity natychmiast. Sposób działania wyciskarek wolnoobrotowych sprawia ponadto, że są znacznie cichsze, choć wyciskanie owoców i warzyw trwa w nich nieco dłużej niż w sokowirówkach.

Przydatne cechy dodatkowe

  • Bieg wsteczny – dobrze, jeśli wyciskarka wolnoobrotowa ma funkcję „reverse”, czyli tryb wsteczny, w którym odwrócony zostaje kierunek obrotu wałka ślimakowego. Jest to funkcja bardzo przydatna, ponieważ może się zdarzyć, że zbyt twardy lub duży kawałek owocu czy warzywa albo pestka utknie w mechanizmie i zaklinuje go. Lepiej nie musieć rozkręcać urządzenia, by wyjąć zawadę – wystarczy wyprowadzić ją z powrotem.
  • Korek „niekapek” – praktyczna zatyczka otworu wylotowego pozwoli na skuteczne zatrzymanie soku w zbiorniku po zakończeniu pracy wyciskarki wolnoobrotowej i zapobiegnie kapaniu resztek, które mogłyby zabrudzić blat roboczy. Dzięki korkowi wyciskarka wolnoobrotowa łatwiejsza jest też do czyszczenia.
  • Łatwość mycia – bardzo ułatwia sprawę, jeśli wyciskarka do soków umożliwia jej bieżące czyszczenie bez konieczności rozkręcania urządzenia. Wystarczy wówczas przepuścić przez mechanizm wyciskający szklankę wody. To praktyczna opcja, jeśli wyciskarka wolnoobrotowa jest często używana (np. kilka razy dziennie do produkcji różnych soków), ponieważ każdorazowe jego rozmontowywanie byłoby nad wyraz uciążliwe i zajmowałoby sporo czasu.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny