Warzywa

Bardzo często jednak zdarza się tak, że przygotowując posiłki zapominamy o nich. Tymczasem powinniśmy spożywać je aż pięć razy dziennie. Dlaczego jest to tak ważne? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Cenne źródło witamin

Witaminy to substancje, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, wielu z nas cierpi na ich niedobory, przez co decydujemy się na korzystanie z suplementacji. To niekoniecznie najlepsze rozwiązanie. O wiele lepiej zadbać bowiem o to, by w naszej diecie znalazło się więcej warzyw. Witaminy, które się w nich znajdują są o wiele lepiej przyswajane niż w przypadku syntetycznych suplementów.

Warzywa nie tuczą

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Niestety, w dobie przetworzonego jedzenia, w którym znajduje się za dużo soli i cukru bywa to bardzo trudne. Zmiana diety na taką, w której będzie znacznie więcej warzyw może nam jednak w tym pomóc. Warzywa są doskonałą przekąską, która pozwala nam zaspokoić głód a jednocześnie nie są kaloryczne. Dzięki temu możemy zjeść więcej a mimo to chudnąć!

Zawierają cenny błonnik

W wielu warzywach znaleźć możemy błonnik, który ma bardzo pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Pozytywnie działa na perystaltykę jelit sprawiając, że pokarmy są prawidłowo trawione i wydalane. Poza tym daje uczucie wypełnienia w żołądku, przez co jemy mniej.

W warzywach jest sporo wody!

Wszyscy doskonale wiemy, że powinniśmy spożywać około dwóch litrów wody dziennie. W praktyce jednak często mamy problemy z wypijaniem takiej ilości płynów. Dlatego warto sięgać po warzywa. W ich składzie znajduje się bowiem sporo wody, dzięki czemu możemy dodatkowo nawadniać nasz organizm. Przekąska w postaci soczystej marchewki doskonale gasi pragnienie a dodatkowo dostarcza nam wielu cennych minerałów i witamin - korzyści z podjadania warzyw jest więc naprawdę sporo.

Są tanie i proste w przygotowaniu

W dzisiejszych czasach często nie mamy czasu na to, by przygotowywać skomplikowane posiłki, przez co sięgamy po niezdrowe przekąski i gotowe produkty. To błąd. Wystarczy bowiem postawić na warzywa, by jeść znacznie zdrowiej a jednocześnie nie tracić czasu na wielogodzinne gotowanie. Sporą część warzyw możemy spożywać na surowo, łącząc ze sobą ich smaki. Natomiast ich gotowanie czy pieczenie trwa znacznie krócej niż np. smażenie i duszenie mięsa. Co więcej, jedząc więcej warzyw możemy oszczędzić naprawdę sporo. Ceny warzyw nie są wysokie, zwłaszcza jeśli będziemy decydować się na zakup sezonowych, aktualnie dostępnych produktów. Słowem - to naprawdę się opłaca.

Podsumowując, obecnie mamy dostęp do świeżych warzyw przez okrągły rok. Warto to wykorzystać, ponieważ produkty te to najlepsze co możemy zaoferować swojemu organizmowi. Przekonajmy się więc do spożywania warzyw i pamiętajmy o tym! Jeśli chcesz wiedzieć więcej, odwiedź stronę https://www.przelomwodzywianiu.pl/kacik-dietetyczny/dlaczego-nasza-dieta-powinna-byc-obfita-w-warzywa-zobacz-7-powodow.

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej