Pizza z grilla – czy to możliwe?

Grill kojarzy nam się często z klasycznymi potrawami prosto z rusztu, a więc z kiełbaskami, szaszłykami czy też stekiem. Producenci grillów stosują w nich jednak obecnie unikalne rozwiązania technologiczne, dzięki którym nie musimy się martwić o jakość produktów prosto z rusztu. Perfekcyjną pizzę z grilla stworzymy dzięki dedykowanym rusztom, wykonanym z odpowiednich rodzajów materiałów.

Taka pizza z grilla osiąga niepowtarzalny smak. Na grillu jesteśmy bowiem w stanie osiągnąć wyższą temperaturę niż w przypadku klasycznego piekarnika stosowanego w mieszkaniu. Szybkie pieczenie pizzy sprawia, że nie tylko skrócimy czas oczekiwania na posiłek wśród naszych gości, ale zapewnimy jej również odpowiednią chrupkość. Jeśli chcemy poczuć atmosferę klasycznej włoskiej trattorii rodem z Toskanii, powinniśmy wyposażyć się w sprzęt i akcesoria do grillowania renomowanych producentów.

Jaki sprzęt do grillowania sprawdzi się przy przygotowaniu pizzy?

Sprzęt do grillowania, na którym upieczemy perfekcyjną pizzę, ma w swojej ofercie amerykański producent – marka Weber. Mowa jest tutaj o grillach wyposażonych w Gourmet BBQ System (GBS) opierających się o dwuczęściowy ruszt z wymiennym wkładem środkowym. Wśród nich znajduje się m.in. grill węglowy Master-Touch GBS E-5770, dostępny na stronie www.weber.com/pl czy też grill gazowy Genesis II EP-335 GBS.

W przygotowaniu perfekcyjnej pizzy z grilla pomocny będzie przy tym odpowiedni wkład – kamień do pizzy Weber. Wyróżnia się on tym, że został wykonany z kordierytu, który absorbuje wilgoć. Dzięki temu przygotowana na nim pizza będzie lekka i chrupiąca. Jego atutem jest także to, że ma po bokach uchwyty. Ułatwia to przenoszenie pizzy w dowolne miejsce. Kamień do pizzy będący elementem systemu GBS jest idealnie dopasowany do rusztu, przez co podczas grillowania zawsze pozostaje na miejscu.

Nie musimy się przy tym martwić o to, że taki kamień do pizzy szybko straci swoje właściwości. Jest on produktem wielokrotnego użytku, który będziemy użytkować przez wiele lat. Jego pielęgnacja jest bardzo prosta. Wystarczy wyszczotkować go do czysta za pomocą szczotki i opłukać wodą. Nie musimy zatem do jego czyszczenia używać intensywnych środków chemicznych albo mydła, co pozytywnie wpływa na jego trwałość.

Pizza z grilla – przepis

Do przygotowania perfekcyjnej pizzy z grilla potrzebne będzie:

- 350 g mąki,

- 25 g drożdży,

- 200 ml ciepłej wody,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 łyżeczka cukru,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- 3 łyżki oleju,

- 500 g pomidorów z puszki,

- 1 cebula,

- 1 ząbek czosnku,

- 200-250 g mozzarelli,

- 1 łyżeczka oregano,

- kilka listków bazylii.

Drożdże rozdrabniamy w 100 ml wody ze szczyptą cukru i częścią mąki, odstawiając całość na 10 minut. W drugiej misce mieszamy pozostałą część wody i mąki wraz z oliwą oraz z solą. Oba zaczyny mieszamy ze sobą i ugniatamy z nich ciasto na powierzchni posypanej mąką. Gdy osiągnie ono jednolitą konsystencję, odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy sos. Rozdrobiony i podsmażony na oleju czosnek oraz cebulę mieszamy ze zmiksowanymi pomidorami z puszki, oregano i szczyptą cukru. Taki sos gotujemy w garnku, na małym ogniu, przez około 10 minut.

Wyrośnięte ciasto na pizzę zagniatamy i rozwałkowujemy. Nakładamy na nie sos i mozzarellę. Układamy całość na rozgrzanym do wysokiej temperatury kamieniu do pizzy Weber. By uzyskać wspaniałe chrupkie ciasto możesz postawić na ruszcie również naczynie żaroodporne z odrobiną wody! Po 10 minutach pieczenia możemy zdjąć pizzę i udekorować listkami bazylii.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny