Wino z czeremchy krok po kroku - najlepsze przepisy na przygotowanie wina
Czeremcha, czyli krzak lub małe drzewko o ciemnoczerwono-brązowej korze. Wiosną obsypuje się białym, zwisającym kwieciem, zaś po przekwitnięciu zwisają z niej czarne grona owoców. To właśnie z nich jesienią można przygotować pyszne wino, sok czy nalewkę. Cechą charakterystyczną owoców czeremchy jest gorzki smak. Dojrzałe owoce smakiem przypominają gorzką czereśnię.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat czeremchy.
Podstawowy przepis na wino z czeremchy
Owoceczeremchymają liczne właściwości zdrowotne. Najpopularniejsze przetwory z czeremchy to sok, wino z czeremchy lub nalewka z czeremchy.Działają przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie i moczopędnie. Owoce czeremchy zawierają sporą ilość witaminy C, a także wapnia czy fosforu. Zawarte w owocach kwasy organiczne oraz garbniki mają moc zahamowania rozwoju bakterii w organizmie. To kolejne właściwości zdrowotne. Nalewka z czeremchy i wino z czeremchy obniżają ciśnienie krwi oraz regulują przemianę materii.
Przy zrywaniu owoców czeremchy na wino kierujemy się zasadą, że im dojrzalsze tym lepsze. Nie czekajmy jednak zbyt długo, gdyż jest to także przysmak ptaków. Ze względu na wyjątkową goryczkę czeremchy butlę na wino wypełnijmy zmiażdżonymi owocami tylko w 30%. W przypadku wina wytrawnego wsypmy 1 kg cukru na każde 10 litrów pojemności butli.
Cukier zagotowany z wodą pod postacią syropu wlewamy do butli. Resztę dopełniamy przegotowaną wodą. Pamiętajmy, że nie do końca, aby uniknąć wycieku podczas fermentacji. Zamykamy rurką fermentacyjną. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Na okres minimum 6 miesięcy.
W przypadku kiedy wino ma być słodkie to zwiększamy porcję cukru lub wybieramy odmianę słodszą, czyli tak zwana czeremcha amerykańska (czeremcha późna). Dla nadania ciekawego aromatu można dodać też korę cynamonu czy kardamon. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czeremchy?
Przepis na wino czeremchowe z rodzynkami
Ciekawym przepisem jest wino czeremchowe z dodatkiem rodzynek. Nadadzą one unikalny aromat i smak. Do tego przepisu można wybrać owoce z krzewu, jakim jest czeremcha amerykańska, ponieważ ma słodsze owoce. Ta odmiana została sprowadzona do kraju w XIX wieku. Warto wiedzieć, że jej owoce dojrzewają jednak później. Stąd jej druga nazwa czeremcha późna.
Owoce czeremchy zalewamy gorącą wodą w zależności od wielkości naczynia. Owoce muszą być zanurzone. Gdy całość ostygnie to można zacząć ją wyciskać przez pieluchę tetrową. Dodajemy rodzynki (10 dag rodzynek na każde 10 litrów pojemności). Jeżeli chcemy, żeby wino czeremchowe było mocniejsze, dodajmy drożdży winiarskich.
Warto wiedzieć, że wówczas fermentacja się wydłuża. Drożdże przygotowujemy zgodnie z przepisem na ich opakowaniu. Całość stawiamy w ciepłym miejscu na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy owoce. Wino wlewamy z powrotem i nakładamy rurkę fermentacyjną. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Na okres minimum pół roku. Im dłużej tym lepiej. Jak w poprzednim przepisie można dodać korę cynamonu czy kardamon, co jeszcze urozmaici smak. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z czeremchy.
Zastosowanie owoców czeremchy do wina jest znane od lat. Wino z czeremchy zawiera mnóstwo antyoksydantów, substancji przeciwzapalnych i witaminy c. Inne przetwory z czeremchy także. Warto je zatem pić w okresie przejściowym, aby nieco poprawić swoją odporność. Ponadto ma działanie rozgrzewające organizm. A może grzane wino z czeremchy? Lampka wina na wieczór kilka razy w tygodniu może mieć naprawdę korzystne działanie. Grzane wino z czeremchy będzie najlepsze w mroźne wieczory.
Przepis na wino czeremchowe 12% i 17-18%
Chcąc uzyskać konkretny procent wina czeremchowego można wybrać konkretne proporcje proponowane poniżej. W obu przypadkach otrzymamy około 10 litrów wina z czeremchy.
Dla wina 12% będzie to 5kg owoców, na 6 l wody. Do tego 1,5 kg cukru, 3 g pożywki drożdżowej.
Dla wina 17-18% będzie to 7 kg owoców, na 4,5 l wody. Do tego 2,5 kg cukru i 4 g pożywki drożdżowej.
Wcześniej oczywiście należy owoce umyć i zmiażdżyć. Do miazgi dolać odpowiednią ilość letniej wody z przepisu i dodać drożdże. Fermentacja powinna liczyć 2 dni. Potem miazgę odcedzamy i otrzymujemy sok. Wlewamy do baniaka oraz zalewamy wodą. Całość powinna jeszcze fermentować dobę. Następnie do otrzymanego soku dodajemy cukru. Po wystudzeniu zamykamy rurką fermentacyjną. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum pół roku.
Popularnym stwierdzeniem jest zdanie, że owoce czeremchy są trujące. Związkiem czynnym w owocach jest owszem prunazyna, z której powstaje cyjanowodoru. Te same glikozydy są obecne także w czarnym bzie, a nawet w pestkach wiśni, a o tych nie mówi się, że są toksyczne. Sekret tkwi w tym, aby nie używać owoców czeremchy z pestkami do przetworów. Zatem zastosowanie owoców czeremchy do przetworów jest całkowicie bezpieczne, jeśli będziemy o tym pamiętać. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winach domowych.