Mięta cytrynowa - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie, właściwości

Do uprawy w ogrodzie lub na balkonie najbardziej poleca się mięta cytrynowa. To niewiarygodna roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych i wspaniałym smaku. Dowiedz się, jakie zastosowanie ma mięta cytrynowa i jak ją uprawiać, by móc cieszyć się dobrodziejstwem jej zielonych listków.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięcie.

Mięta cytrynowa - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie, właściwości

Mięta cytrynowa – kilka słów o gatunku

Mięta cytrynowa – co to za hybryda?

Gatunki mięty można liczyć w setkach. Z nich wszystkich jednak najbardziej wyróżnia się mięta cytrynowa Mentha gentilis var. Citrata. Jest mało popularna, jednak nie jest to wcale nowy gatunek. Tak naprawdę pojawiła się już około 1800 roku. Ta niezwykła hybryda pochodzi ze Szkocji i jest mieszanką mięty polnej (łac. Mentha arvensis) oraz mięty zielonej (łac. Mentha spicata).

Jak łatwo się domyślić, nazwa pochodzi od smaku i zapachu jej listków. Są one wyraźnie cytrynowe. Jednak wyglądem mięta cytrynowa nie różni się szczególnie od innych gatunków. Jest to mrozoodporna bylina, dość ekspansywna, która dorasta do kilkudziesięciu centymetrów wysokości. Jej liście są podłużne i ząbkowane, ozdobione biegiem nerwów. Sama roślina jest bardzo łatwa w uprawie i dobrze się przyjmuje w zasadzie wszędzie.

Właściwości mięty cytrynowej (łac. Mentha gentilis var. Citrata)

Wszystkie rodzaje mięty wykazują właściwości lecznicze. Wiadomo, że mięta pieprzowa jest idealna na pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Mięta cytrynowa ma także i takie działanie, jednak w jej przypadku ważniejsze są inne właściwości. Przede wszystkim zmniejsza napięcie mięśni gładkich a tym samym pozwala się uspokoić. Dlatego można ją stosować w leczeniu bezsenności, migreny nerwobóli. Lekkie działanie przeciwbakteryjne sprawia, że idealnie nadaje się do łagodzenia infekcji gardła.

W celach leczniczych można pić napary z mięty, jednak tak naprawdę małe, cytrynowe liski idealnie sprawdzają się w kuchni. Świetnie komponują się z deserami – lodami, owocami czy ciastami czekoladowymi. Można dodawać je do różnych sałatek, bywają urozmaiceniem słodkich dipów. Świeże listki królują w drinkach, napojach i wodach smakowych. Mają delikatny posmak, więc nie dominują w kompozycji. Mięta cytrynowa to nie jedyny gatunek wart uwagi, sprawdź także ten artykuł o uprawie mięty pieprzowej w doniczce.

Uprawa mięty cytrynowej

Mięta cytrynowa: nasiona i sadzonki

Wszystkie gatunki mięty dobrze sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych. To mrozoodporna bylina, której wiele nie potrzeba, by dobrze się rozwijała. Może być wręcz zbyt ekspansywna. Mięta cytrynowa, podobnie jak mięta pieprzowa czy mięta zielona, które dobrze znasz, może być uprawiana z nasion lub sadzonek. Roślina nie przemarza, więc wysiewane nasiona wczesną wiosną szybko odbiją. Możesz także stworzyć z nich sadzonki.

Sadzonki można także kupić. Czasami pojawiają się w marketach, ich sprzedaż prowadzą także sklepy ogrodnicze i szkółki. Uprawa mięty cytrynowej z sadzonek ma wiele zalet – nie musisz czekać na możliwość pobrania listków i na rozrośnięcie się rośliny. Nasiona są jednak o wiele tańsze. Paczka kilkudziesięciu lub ponad stu sztuk to koszt około 2 złotych, a jedna sadzonka, w zależności od wielkości, kosztuje od 5 do 15 zł. Warto nasadzić kilka sztuk, by móc swobodnie korzystać z listków rośliny.

Mięta cytrynowa – stanowisko

Uprawa mięty cytrynowej jest bardzo łatwa, zwłaszcza ze względu na małe wymagania stanowiskowe. Roślina dobrze czuje się zarówno w doniczkach, jak i w ogrodzie. Ta doniczkowa jest może mniej bujna, ale możesz uprawiać ją na kuchennym parapecie, by zawsze mieć pod ręką jej zielone listki.

Mięta doniczkowa może być sadzona i wysiewana cały rok. Mięta ogrodowa przez cały sezon – od wczesnej wiosny aż do października. Roślina jest odporna na chłód i choroby. Uprawa udaje się zarówno na stanowisku nasłonecznionym, jak i częściowo zacienionym. Roślina lubi zasadowe podłoże o pH w granicach 6-7.

Najlepsze nawozy i nasiona ziół - sprawdź je!

Mięta cytrynowa – pielęgnacja

Doniczkowa mięta cytrynowa

Mięta cytrynowa w doniczce to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają ogrodu. Po pierwsze – jest zawsze blisko pod ręką, po drugie ta roślinka to nie tylko źródło listków o wspaniałym smaku, lecz także po prostu niezwykła ozdoba.

Doniczkowa mięta cytrynowa nie potrzebuje za wiele uwagi. Tak naprawdę trzeba tylko pamiętać o jednym – jej podłoże musi być stale wilgotne. Miętę warto także nawozić, optymalnie delikatnym preparatem co 2-3 tygodnie. Roślina w doniczce często idzie mocno w górę zamiast się zagęszczać. W takim wypadku warto odciąć wierzchołki pędów, a roślina zahamuje nieco wzrost i puści nowe pędy.

Mięta cytrynowa w ogrodzie

Mięta ogrodowa także nie jest trudna w pielęgnacji. Niemal wszystkie rodzaje mięty same rosną dość obficie i szybko stają się ekspansywne. Dlatego kilka krzaczków wystarczy, by mieć naprawdę dużo mięty na cały rok. Pielęgnacja skupia się przede wszystkim na podlewaniu. Brak wody szkodzi roślinie najbardziej. Mięta w ogrodzie powinna być podlewana nawet codziennie, zwłaszcza w upalne dni i to dość obficie. Nie można dopuścić do przesuszenia korzeni, dlatego dobrze sprawdza się ściółkowanie, które zatrzyma wilgoć w podłożu.

Roślinę nawozi się słabym roztworem preparatu uniwersalnego (na przykład humus z dżdżownic kalifornijskich) lub specjalnym nawozem do ziół z ograniczona ilością sodu. Wystarczy nawożenie co dwa tygodnie, warto jednak wiedzieć, że mięta jest dość „żarłoczna” i jeśli intensywnie zbierasz listki, może potrzebować częstszego nawożenia.

Mięta cytrynowa – zbiory

Zbiory listków mięty cytrynowej przypadają na moment przed rozpoczęciem kwitnienia, czyli późną wiosną. Wtedy należy obciąć całe pędy, pozostawiając roślinę tylko kilka centymetrów nad ziemią. Mięta błyskawicznie odbija, tworząc nowe liście. W jednym sezonie najczęściej zbiór można powtórzyć 3- lub 4-krotnie. Tak zebrane liście nadają się do ususzenia na napary lub do zamrożenia, na przykład w kostkach lodu – idealne do drinków.

Do momentu zbiorów można także uszczykiwać pojedyncze listki w razie potrzeb. Mięta doniczkowa może być stale uszczykiwana – obcinanie pędów jej nie zaszkodzi, ponieważ szybko odbije i znów będzie gęsta i zachwycająca.

Ocena: 3,7/5 (głosów 40)
, aktualizacja 13 listopada 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij