Jak działa szynkowar? Wady i zalety

Szynkowar – instrukcja krok po kroku

Szynkowar to w gruncie rzeczy bardzo proste urządzenie. Jego stosowanie jest łatwe i szybkie. Pozwala na parzenie szynek i różnego rodzaju wędlin, które wcześniej się marynuje i przygotowuje w domu. Najczęściej ma owalny kształt i jest przystosowany do przygotowania 1 kg mięsa. Z tego wychodzi dość duża, prawie kilogramowa wędlina o okrągłym kształcie, bardzo zbliżona do większości sklepowych wędlin.

Mięso z szynkowara jest kruche i smaczne. Do naczynia wkłada się je wcześniej zamarynowane. Powinno być mocno ubite, dlatego większość szynkowarów ma specjalne sprężyny, które pomagają je ścisnąć. Urządzenie wkłada się do garnka z gotującą się wodą, której temperatura powinna wynosić od 75 do 90 stopni Celsjusza. Warto ją ciągle mierzyć termometrem. W tej temperaturze szynkowar błyskawicznie pomoże ci stworzyć wędlinę. Cały proces trwa około 2 godzin, czasami nieco dłużej. A może zainteresuje cię także artykuł o małych wędzarniach ogrodowych?

Zalety mięsa z szynkowara

Wędliny domowe mają bardzo wiele zalet. Te z szynkowara przebijają te samodzielnie peklowane z tego względu, że po prostu przygotowuje się je o wiele szybciej. Wystarczy zrobić marynatę i w niej potrzymać mięso przez co najmniej kilka godzin.

Parzenie wędlin pozwala uzyskać smaczne i bardzo zdrowe mięso. Jest stosunkowo niskokaloryczne i niezwykle zdrowe. Co więcej, szynkowar może posłużyć do zrobienia bardzo wielu różnych wędlin. W zasadzie sprawdzi się prawie każdy rodzaj mięsa. To naprawdę świetne kulinarne wyzwanie! Masz pole do popisu, eksperymentów, dodawania różnych dodatków i przypraw.

Drobiowa wędlina z szynkowara – przepisy

Wędliny domowe z indyka

Mięso z szynkowara jest bardzo dietetyczne, a z indyka już w stu procentach. Nie ma prawie wcale tłuszczu, a na dodatek jest bardzo smaczne. Dobrym pomysłem jest dodanie do wędliny sporej ilości zielonego pieprzu, który nada całej wędlinie niezwykłego charakteru. Aby przygotować taką kanapkową szynkę z indyka, potrzebujesz:

  • 1 kg udźca z indyka bez skóry,
  • trochę soli peklowej (według zaleceń producenta na 1 kg mięsa),
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • odrobinę cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • zmielony zielony pieprz,
  • kuleczki zielonego pieprzu – 2 łyżki, najlepiej z zalewy.

Kuleczki zielonego pieprzu znajdą się w środku wędliny i będą dodawać jej niezwykłego smaku. Możesz sięgnąć także po kolorowy pieprz. Przygotowanie szynki nie jest trudne.

  1. Z udźców indyka wytnij wszystkie chrząstki, ścięgna i tłuszcz. Pokrój mięso w kostkę o boku najwyżej 3 cm.
  2. Przełóż mięso do miski, wsyp wszystkie przyprawy włącznie z żelatyną, wymieszaj. Najlepiej mieszać ręcznie około 15 minut, by mięso dobrze przeszło wszystkimi zapachami.
  3. Wędliny z szynkowara muszą być dobrze ubite, dlatego włóż do pojemnika i mocno dociskaj. Możesz sobie pomóc łyżką lub tłuczkiem do mięsa.
  4. Zakręć szynkowar i wstaw na noc do lodówki.
  5. Wstaw zimny szynkowar do wody i gotuj w temperaturze około 80 stopni Celsjusza mniej więcej 2,5 godziny.
  6. Schłódź zamknięty szynkowar, na przykład wstawiając do zimnej wody.

Po kilku godzinach w lodówce możesz wyciągnąć szynkę z indyka. Nadaje się do spożycia przez jakieś 3-4 dni, chociaż najczęściej znika szybciej, jest bowiem smaczna, a na dodatek mogą sobie na nią pozwolić nawet osoby na diecie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na szynkę z szynkowara?

Przepisy szynkowarowe: wędlina drobiowa

Z szynkowara świetnie wychodzi także wędlina z kurczaka. Jest krucha, smaczna, delikatna, o wiele mniej sucha, niż ta pieczona w piekarniku. W połączeniu z suszonymi ziołami będzie wspaniała – niezwykły aromat sprawia, że jest jeszcze bardziej smakowita.

Domowej roboty wędlina drobiowa i polecane wędliny z szynkowara czy też mięso z szynkowara oraz najlepsze przepisy
Najlepsze przepisy na wędliny z szynkowara - instrukcje krok po kroku

  • 1 kg mięsa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (suszonej),
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
  • sól peklowa,
  • woda 100 ml,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Czosnek sprawi, że wędlina będzie trochę bardziej trwała i doda jej wyrazistości. Proporcja soli peklowej powinna być dopasowana do wielkości mięsa według zaleceń producenta.

  1. Pokrój w kawałki pierś z kurczaka na centymetrowe paski w poprzek.
  2. Przełóż mięso do woreczka i rozbij tłuczkiem.
  3. Mięso przełóż do miski szklanej, dodaj sól peklową, wymieszaj. Następnie przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na całą noc.
  4. Kolejnego dnia do piersi z kurczaka dodaje się wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, żelatynę i wodę. Mięso należy mieszać ręką aż do wchłonięcia całego płynu.
  5. Włóż mięso do szynkowara, mocno ubijając. Należy włożyć urządzenie do lodówki na 12 godzin.
  6. Schłodzone mięso w szynkowarze wstawia się do ciepłej wody i gotuje przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Wędlina z kurczaka czasami trudno odchodzi od ścianek szynkowara. Dlatego warto zastosować specjalny woreczek do szynkowara, dzięki któremu łatwiej będzie wyciągnąć gotową szynkę. Wędlina bardzo dobrze się przechowuje przez kilka dni w lodówce. Sprawdź także ten artykuł o wędzeniu szynki krok po kroku.

Wędliny z szynkowara wieprzowe i wołowe

Wieprzowe i wołowe wędliny z szynkowara przygotowuje się w zasadzie tak samo. Ich smak zależy od tego, jakich przypraw do nich dodasz. Przedstawiamy bazowy przepis krok po kroku, do którego możesz dodawać swoje modyfikacje. W ten sposób możesz przygotować zarówno szynkę, mielonkę, polędwicę, jak i żeberka czy boczek. Ten ostatni wychodzi świetnie, zwłaszcza w postaci rolady.

  • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (żeberka, szynka, polędwica, boczek, karczek),
  • sól peklowana,
  • 1 łyżeczkę majeranku,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 250 ml wody.

Do tego możesz dodawać swobodnie swoje ulubione przyprawy. Ostra i słodka papryka, tymianek, rozmaryn, pietruszka suszona i świeża, czosnek, kolendra, ziele angielskie czy zioła prowansalskie – co tylko pasuje do mięs. Wieprzowina i wołowina muszą mieć najpierw przygotowaną odpowiednią marynatę.

  1. Zagotuj wodę z przyprawami. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotuj mięso: odkrój kawałki tłuszczu, ścięgna, skórę czy chrząstki. Pokrój mięso na mniejsze kawałki.
  3. Do ostudzonej wody z przyprawami dodaj żelatynę i sól peklową. Na tym etapie dodaje się także czosnek.
  4. Do zimnej marynaty włóż mięso i zostaw przez 12 do maksymalnie 48 godzin w chłodnym miejscu. Nie zapomnij o przewracaniu mięsa.
  5. Umieść mięso w szynkowarze, mocno ubijając. Jeśli chcesz przygotować boczek, zwiń go w roladę.
  6. Gotuj szynkę w temperaturze 75-80 stopni przez 2-2,5 godziny.
  7. Schłódź szynkowar i wyciągnij szynkę.

Tak przygotowana wędlina jest idealna nie tylko na kanapki, lecz także sama. Zrobi furorę na przyjęciach, będzie smakowała każdemu. Ważne tylko, by nie parzyć jej zbyt długo, ponieważ może być zbyt sucha. Przyjmij zasadę, że na każdy cm średnicy mięsa czas parzenia wynosi 10 minut. Wszystko więc zależy od wielkości twojego szynkowara. Boczek parzy się nieco krócej.

ikona podziel się Przekaż dalej