Przecier pomidorowy a koncentrat pomidorowy - czym różnią się te przetwory z pomidorów

Przetwory z pomidorów są bardzo popularne w zimie, ale i nie tylko. Jednymi z chętniej kupowanych i przyrządzanych przetworów są przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Wiele osób twierdzi, że koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy to jedno i to samo, natomiast są oni w błędzie. Zobaczmy więc, jaka jest różnica między przecierem pomidorowym a koncentratem pomidorowym.

Zacznijmy od tego, że przecier pomidorowy jest zupełnie inaczej przygotowywany niż koncentrat pomidorowy. Przecier pomidorowy to przetwór, do którego przygotowania wykorzystuje się pomidory poddane wysokiej temperaturze i są one następnie lekko duszone. Wielokrotnie możemy spotkać się z tym że w słoiku z przecierem pomidorowym spotkamy jeszcze ziarenka, czy skórki, chyba że korzystamy z bardziej kremowych przecierów, do których pomidory były obrane ze skórki.

Konsystencja przecieru pomidorowego jest zupełnie inna niż koncentratu. Otóż przecier pomidorowy jest o wiele bardziej wodnisty, doprawiony jest on ziołami i ma intensywnie pomidorowy smak. Z kolei koncentrat pomidorowy przygotowywany jest z pomidorów, które zostały poddane wysokiej temperaturze, następnie są one rozdrobnione i zagęszczone. Do koncentratu pomidorowego korzysta się z samego miąższu pomidorów. Sama konsystencja jest dość gęsta.

Domowej roboty przecier pomidorowy - jakie są przepisy na te przetwory z pomidorów na zimę do słoików

Domowy przecier z pomidorów - jak zrobić własny przecier do słoików

Przepisów na przeciery pomidorowe jest wiele. Jednak każdy z nas powinien poznać jeden z najprostszych przepisów i najbardziej podstawowych przepisów, który później może być bazą do naszego własnego przepisu. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na domowy przecier z pomidorów.

Składniki na przecier:

  • 1 kg pomidorów,
  • przyprawy: 5 g soli, 5 g cukru, pieprz czarny mielony.

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone pomidory gotujemy.
  3. Po rozgotowaniu się pomidorów przecieramy je przez drobne sitko.
  4. Przetarte przez sitko pomidory wkładamy do garnka i dodajemy przyprawy.
  5. Całość zagotowujemy.

Gotowy przecier pomidorowy wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15-20 minut. Jeśli nie mamy sitka, możemy całą masę pomidorową zmiksować blenderem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na pomidory na zimę.

Przepis na domowej roboty przecier pomidorowy - doskonały na zimę

Podstawowy przepis na przecier pomidorowy możemy dowolnie modyfikować. Przepis modyfikuje się przede wszystkim różnorodnością przypraw, które użyte są do przygotowania tych przetworów z pomidorów na zimę. Zobaczmy więc, jak wygląda kolejny przepis na przygotowanie pomidorowego przecieru.

Składniki na przecier:

  • 2 kg podłużnych i twardych pomidorów,
  • przyprawy: 0,5 łyżki soli, 1 łyżka cukru, zioła prowansalskie.

Zamiast ziół prowansalskich możemy skorzystać także z innych ziół.

Przygotowanie:

  1. Pomidory przelewamy wrzątkiem.
  2. Przelane wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki, usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne.
  3. Miąższ z pomidorów wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką.
  4. Całość gotujemy około 15 minut na dużym ogniu.
  5. Po rozgotowaniu pomidorów musimy je rozetrzeć blenderem.
  6. Do garnka dokładamy przyprawy.
  7. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut bez pokrywki.
  8. Gorący przecier pomidorowy przelewamy do wyparzonych słoików.

Dobrze jest postawić słoiki z gorącym przecierem do góry dnem i odczekać do ostygnięcia.

Własny przecier pomidorowy - co zrobić, by przecier pomidorowy miał ciekawy smak

Przecier pomidorowy z czosnkiem - przepis

Powinniśmy wiedzieć, że doskonałym towarzyszem pomidorów jest także czosnek, który możemy wykorzystać w swoim własnym domowym przecierze pomidorowym. Warto pamiętać również o tym, by przed rozpoczęciem prac nad przetworami z pomidorów, przygotować sobie blender, który znacznie ułatwi i przyspieszy nam prace nad robieniem przecieru pomidorowego. Zobaczmy, jak przygotować smaczny i zdrowy przecier pomidorowy z czosnkiem.

Przecier pomidorowy w słoikach, a także przepis na domowy przecier z pomidorów
Domowy przeciew pomidorowy, czyli jak zrobić przecier pomidorowy

Składniki na przecier:

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzmy i obieramy ze skorki.
  2. Usuwamy z nich szypułki i gniazda nasienne.
  3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  4. Miąższ z pomidorów wkładamy do garnka razem z tymiankiem.
  5. Całość gotujemy do odparowania wody.
  6. Po tym czasie dodajemy czosnek, bazylię oraz sól i pieprz. Całość mieszamy.
  7. Przecier miksujemy blenderem i przekładamy do słoików.

Gotowy przecier pomidorowy pasteryzujemy około 30 minut od momentu zagotowania się wody.

Jak możemy stworzyć własne przepisy - doskonały sposób

Przeciery pomidorowe są doskonałą bazą do różnego rodzaju sosów i zup. Pamiętajmy, że w domowym koncentracie pomidorowym, przygotowanym we własnej kuchni, nie jest tak wiele konserwantów i innych sztucznych składników, ja w gotowych przetworach z pomidorów, które możemy zakupić w sklepach. Dlatego, jeśli chcemy używać zdrowych i smacznych przetworów, lepiej przygotować samemu przecier pomidorowy, tym bardziej że nie jest to skomplikowane i cała czynność nie zajmuje dużo czasu.

Wielokrotnie dzieje się również tak, że gotowe przeciery pomidorowe nie smakują nam, ponieważ jest w nich jakaś dziwna przyprawa. Natomiast przyrządzając własne przetwory z pomidorów, mamy pełną kontrolę nad ich smakiem. Wykorzystane do przecieru pomidorowego przyprawy zależą tylko i wyłącznie od nas.

Pamiętajmy, że możemy skorzystać z czosnku, cebuli, tymianku, rozmarynu, bazylii, czy też ziół prowansalskich. Powinniśmy wiedzieć, że najlepszymi pomidorami do przygotowania przecieru pomidorowego są pomidory podłużne, które są twardsze. Jest w nich więcej miąższu, dzięki czemu przecier będzie gęstszy.

ikona podziel się Przekaż dalej